Bishop-Rafael-Escudero-Lopez-Brea-810x500.png

Peruánsky biskup zakázal "požehnania" pre osoby rovnakého pohlavia, podľa Fiducia Supplicans "poškodzuje spoločenstvo Cirkvi

44
Kultúra života

Peruánsky biskup odmietol nedávno schválený pápežský dokument, ktorý podľa neho poškodzuje spoločenstvo Cirkvi a zakazuje jeho kňazom požehnávať neregulárne zväzky alebo zväzky osôb rovnakého pohlavia.

61-ročný biskup Rafael Escudero Lopez-Brea, ordinár peruánskej diecézy Mayobamba, včera zverejnil list svojim kňazom, rehoľníkom a laikom, v ktorom ponúka usmernenie “tvárou v tvár bezprecedentnému zmätku, ktorý spôsobil dokument Fiducia supplicans […].”

Lopez-Brea vysvetlil, aké škody predstavuje pre Katolícku cirkev dokument, ktorý naznačuje, že hriešne vzťahy, ako napríklad vzťahy medzi ľuďmi v neregulárnych manželstvách alebo partnerstvách osôb rovnakého pohlavia, môžu byť požehnané:

Tento dokument poškodzuje spoločenstvo Cirkvi, pretože takéto požehnania sú v priamom a vážnom rozpore s Božím zjavením a nepretržitou doktrínou a praxou Katolíckej cirkvi, vrátane nedávneho magistéria pápeža Františka, a preto v celom vyhlásení nie sú citácie, ktoré by podporovali predchádzajúce magistérium. Kongregácia pre náuku viery nám vo svojom Responsum z roku 2021 s podpisom Svätého Otca’povedala, že “Cirkev nemá a ani nemôže mať moc požehnávať zväzky osôb rovnakého pohlavia.”

Biskup označil požehnanie neregulárnych párov a párov rovnakého pohlavia za “vážne zneužitie najsvätejšieho Božieho mena, ktoré sa vzýva pri objektívne hriešnom zväzku smilstva, cudzoložstva alebo ešte horšie, pri homosexuálnej aktivite.” Poukázal na to, že Katechizmus Katolíckej cirkvi učí, že “homosexuálne akty sú neusporiadané a predovšetkým odporujú prirodzenému zákonu” (KKC 2357).

“Boh nikdy nepožehnáva hriech,” dodal Lopez-Brea. “Boh si neprotirečí. Boh nám neklame. Boh, ktorý vždy bezpodmienečne miluje hriešnika, sa z tohto dôvodu usiluje, aby sa obrátil, činil pokánie a žil. Boh túži po dobre pre nás všetkých."

Podobne ako mnohí ďalší komentátori, aj biskup z Moyobamby poznamenal, že dokument zmätočne hovorí, že požehnať možno páry, ale nie zväzky.

“Toto rozlišovanie nás necháva zmätených a popletených, pretože akt požehnania […] zostáva požehnaním rovnakej povahy, ” napísal. “Požehnať pár znamená požehnať zväzok, ktorý medzi nimi existuje. Neexistuje logický, reálny spôsob, ako oddeliť jednu vec od druhej. Prečo by inak žiadali o požehnanie spolu a nie dvaja oddelene?" ”

Biskup je ešte viac znepokojený tým, že iní biskupi a kňazi sa dopúšťajú “strašnej svätokrádeže” “nerozlišujúceho požehnania” hriešnych zväzkov.

“Základný problém je oveľa vážnejší, a to, že nemálo bratov v biskupskom úrade a kňazov v rozpore s objektívnou morálkou Svätého písma a Svätej tradície dlhodobo mátalo Boží ľud nerozlišujúcim požehnaním týchto objektívne neusporiadaných, a teda hriešnych zväzkov, čím sa dopúšťali hroznej svätokrádeže,” napísal Lopez-Brea.

Zavrel, že “vzhľadom na nedostatok jasnosti v dokumente,” kňazi jeho diecézy “sa musia riadiť doterajšou neprerušenou praxou Cirkvi”a to žehnať každú osobu, ktorá požiada o požehnanie, a nie páry rovnakého pohlavia alebo neregulárne páry.”

“Vyhneme sa všetkým škandálom, zmätkom, navádzaniu na hriech a zároveň budeme naďalej prejavovať milosrdenstvo, ktoré Cirkev vždy preukazovala každému hriešnikovi, ktorý sa na ňu obráti, predovšetkým tým, že mu ponúkne obrátenie, odpustenie, život milosti a večný život,” dodal.

“Cirkev žehná hriešnikov, ale nikdy nie ich hriech alebo ich hriešny vzťah.”

Biskup odsúdil snahy heterodoxných prelátov o legalizáciu nepravidelných zväzkov a zväzkov osôb rovnakého pohlavia ako deštruktívne a naznačil, že niektorí sa zámerne snažia zničiť učenie:

Drahí kňazi a laickí veriaci, nezľahčujme deštruktívne a krátkozraké dôsledky vyplývajúce z tejto snahy niektorých hierarchov Cirkvi legalizovať takéto požehnania, v niektorých prípadoch s dobrými úmyslami a v iných, ako mnohí hovoria, s úmyslom zničiť posvätný depozit Tradície Cirkvi’.

Lopez-Brea sa odvolal na svoju vlastnú prísahu zachovávať vieru predtým, ako zakázal svojim kňazom požehnávať hriešne zväzky:

“V deň mojej biskupskej vysviacky som slávnostne prisahal ‘zachovávať depozit viery v čistote a neporušenosti, v súlade s Tradíciou vždy a všade zachovávanou v Cirkvi od čias apoštolov’,” pripomenul.  “Z tohto dôvodu napomínam kňazov prelatúry Moyobamba, aby nevykonávali žiadnu formu požehnania párov v neregulárnej situácii alebo párov rovnakého pohlavia.”

Lopez-Brea tiež povzbudil skutočne kajúcich hriešnikov, aby sa prihlásili k požehnaniu a, “ešte lepšie, k sviatostnému rozhrešeniu a svätému prijímaniu.”

Nereflektoval, že Fiducia supplicans má pápež František’ pápežskú sankciu. Namiesto toho povzbudil svojich kňazov, aby “naďalej pestovali svoje synovské spojenie so súčasným pontifikom svätej Božej Cirkvi, pápežom Františkom, s tými, ktorí boli pred ním, a s tými, ktorí prídu.”Rozhodujúce slovo tu však môže byť “súčasný.”

Dikastérium pre náuku viery, ktoré v súčasnosti spadá pod kardinála Victora Manuela Fernandeza, vydalo 18. decembra 2023 dokument Fiducia supplicans, “O pastoračnom význame požehnania”, ktorý obsahuje 5 000 slov. Stretol sa so súhlasom biskupov Nemecka, Rakúska, Švajčiarska a Belgicka, ale s odmietnutím biskupov mnohých krajín globálneho Juhu, najmä v Afrike, a s opatrnosťou aj inde.

Argentínsky kardinál Fernandez je podľa všeobecného názoru zodpovedný za teológiu, ktorá je základom kontroverznej posynodálnej exhortácie pápeža Františka’ z roku 2016 Amoris Laetitia. Kardinál Gerhard Müller, ktorý v rokoch 2012 až 2017 pôsobil ako prefekt Kongregácie pre náuku viery, ako sa vtedy nazývala, nedávno prezradil, že CDF mala na Fernandeza spis kvôli obavám o jeho ortodoxiu.