boxing-810x500.jpeg

Bojovníčky odsúdili rozhodnutie USA Boxing povoliť "transformovaným" mužom v ringu zápasiť so ženami

37
Kultúra smrti

USA Boxing, národný riadiaci orgán pre americký amatérsky box, je pod paľbou kritiky za novú politiku, ktorá umožní “transrodovým ženám” - t.j, zmäteným mužom - bojovať proti skutočným ženám napriek biologickým rozdielom medzi pohlaviami, čo vedie k vážnym dôsledkom pre konkurenčnú výhodu aj základnú bezpečnosť.

Newsweek informoval, že v&nbsppravidlách USA Boxing&nbspna nový rok sa uvádza, že muži, ktorí podstúpili úplnú “operáciu zmeny pohlavia môžu súťažiť proti boxerkám, ak sa pravidelným hormonálnym testovaním potvrdí, že ich hladina testosterónu v sére je nižšia ako 5 nmol/l počas 48 mesiacov pred ich prvou súťažou a celková hladina testosterónu v sére je nižšia ako 5 nmol/l počas celého obdobia spôsobilosti.

“Účelom tejto politiky je zabezpečiť spravodlivosť a bezpečnosť pre všetky boxerky,” USA Boxing tvrdil, čo mnohí kritici v ženskej atletike aj mimo nej dôrazne spochybňovali.

“USA Boxing chce, aby sa ženy zabili,” povedala republikánska právnička Jenna Ellisová.

“Hormonálna terapia je zakázaná,” povedala profesionálna boxerka Mikaela Mayerová. “Štandardne by to malo spôsobiť, že transšportovci nebudú môcť súťažiť. Bodka. Nezáleží’na tom, čo si o tejto situácii myslíte, faktom je, že’je to nezákonné a úplne to narúša rovné podmienky, ktoré sa šport tak usilovne snaží vytvoriť.”

“Nestarám sa o ‘politickú korektnosť,'” povedala držiteľka titulu majsterky sveta v bantamovej váhe Ebanie Bridgesová. “Je’politicky nekorektné, aby muž bojoval so ženou … a [je mi to jedno], že’to je presne to, … táto spoločnosť je príliš mäkká … ide o naše zdravie a bezpečnosť. Dievčatá musia držať spolu, inak bude ženský’šport o 50 rokov plný šampiónov narodených v mužskom rode.”

Povinné začlenenie osôb s pohlavnou inklúziou do športov opačného pohlavia sa propaguje ako vec “inklúzie”, ale kritici upozorňujú, že dopriatie “transrodovým” športovcom podkopáva pôvodný racionálny základ, prečo vôbec existuje športovanie podľa pohlavia, čím sa športovkyne pripravujú o uznanie a profesionálne či akademické príležitosti. 

V minulosti sa vyskytli početné vysokopostavené príkladovv posledných rokochzávodov muži vyhrávajúženské’súťaže a výskumy potvrdzujú, že fyziológia dáva mužom výrazné športové výhody, ktoré sa nedajú úplne negovať potlačením hormónov.

V článku z roku 2019, ktorý uverejnil Journal of Medical Ethics, novozélandskí vedci zistili, že “zdraví mladí muži [nestrácajú] významnú svalovú hmotu (ani silu), keď sa im na 20 týždňov zníži hladina cirkulujúceho testosterónu na (pod úroveň smerníc Medzinárodného olympijského výboru),” a “nepriame účinky testosterónu” na faktory, ako je štruktúra kostí, objem pľúc a veľkosť srdca “sa hormonálnou terapiou nezmenia;” preto “výhoda pre transsexuálov [biologických mužov], ktorú im poskytujú smernice [Medzinárodného olympijského výboru], je neúnosnou nespravodlivosťou.”

V Spojených štátoch na rôzne aspekty tejto problematiky upozornilplavec William “Lia” Thomas z Pennsylvánskej univerzity, ktorý si údajne ponechal mužské genitálie a stále ho priťahujú ženy, napriek tomu sa “identifikuje” ako žena a lesbička. Thomas po prestupe z mužského tímu začal rýchlo dominovať v ženskom’plávaní a kvôli tomu, že sa s nimi delí o skrinky, vyvolal nepokoj svojich spoluhráčok. Napriek tomu Národná športová asociácia (NCAA) údajne vyvíjala na plavcov a ich rodičov nátlak, aby sa nevyjadrovali.

Problém nesie aj ďalší rozmer fyzického nebezpečenstva v prípade plnokontaktných bojových športov, ako sú box a bojové umenia. V novembri bola Severoamerická asociácia grapplingu (NAGA) prinútená ustúpiť a obmedziť “trans ženy” bojových umení na súťaženie proti kolegom mužom po tom, čo niekoľko skutočných žien bojových umení odstúpilo zo súťaže z dôvodu obáv o svoju bezpečnosť.

Jedna z grappleriek, Ansleigh Wilk, opísala, že sa cítila v “panickom režime” po tom, čo bola bez predchádzajúceho varovania postavená proti mužskému súperovi. Jimmy Witt, tréner 135-kilovej Taelor Mooreovej, povedal, že mohla byť “vážne zranená”, keď čelila 200-kilovému “transgender” súperovi.