fernandez-2-810x500.jpg

Kardinál Fernández: Biskupi majú zakázané "úplne alebo definitívne odmietnuť" Fiducia Supplicans

207
Neutral

 Kardinál Victor Fernández vydal tlačové vyhlásenie, ktorého cieľom je “objasniť” jeho text Fiducia Supplicans, ktorý povoľuje požehnanie párov rovnakého pohlavia, v snahe obmedziť rozšírený odpor biskupov voči takémuto požehnaniu. Fernández tiež upozornil, že “neexistuje priestor na doktrinálne dištancovanie sa” od Fiducia Supplicans.

Tlačové vyhlásenie kardinála Fernándeza zo 4. januára bolo pokusom “pomôcť objasniť recepciu Fiducia Supplicans a zároveň odporučiť úplné a pokojné prečítanie Deklarácie aby sme lepšie pochopili jej význam a cieľ.” 

Fiducia Supplicans bola vydaná 18. decembra 2023 a umožnila “požehnanie párom v neregulárnych situáciách a párom rovnakého pohlavia,” a zároveň dodala, že cirkevné’učenie o manželstve medzi jedným mužom a jednou ženou zostáva nezmenené.

ČÍTAŤ: Pápež František zverejnil normy pre duchovných, ktorí môžu ‘žehnať’ homosexuálne páry

Jeho neohlásený príchod vyvolal v Cirkvi búrku, pričom veľké množstvo biskupov a biskupských’ konferencií po celom svete vyjadrilo pobúrenie a nesúhlas s textom. Takéto odmietnutie dokumentu bolo obzvlášť silné v Afrike.

Odvolávajúc sa na tieto reakcie, hoci bez toho, aby konkrétne menoval, Fernández napísal, že “pochopiteľné vyjadrenia niektorých biskupských konferencií k dokumentu Fiducia Supplicans majú hodnotu zdôraznenia potreby dlhšieho obdobia pastoračnej reflexie.”

ČÍTAJTE: Arcibiskup Aguer: František’ dokument Fiducia Supplicans sa nesmie poslúchať

Tvrdil – zdanlivo proti nespochybniteľným dôkazom – že reakcie biskupských’ konferencií “nemožno interpretovať ako doktrinálny odpor, pretože dokument sa jasne a definitívne vyjadruje k manželstvu a sexualite.”

Citujúc z vlastného úvodu k Fiducii Suplikánom, spolu s odsekmi 4, 5 a 11 – v ktorých sa predstavuje učenie Cirkvi o manželstve – Fernández tvrdil, že “zjavne nie je priestor na to, aby sme sa od tejto deklarácie doktrinálne dištancovali alebo ju považovali za heretickú, odporujúcu Tradícii Cirkvi či rúhavú.”

Biskupi’ odmietajú blahorečenie

Opozíciu voči Fiducia Supplicans však nevyvolali jej výroky o povahe manželstva. Biskupi privítali, ako text načrtáva pravé učenie o sviatosti. Odpor sa skôr týka požehnania, ktoré sa ponúka párom rovnakého pohlavia.

Nový prefekt Kongregácie (teraz už Dikastéria) pre náuku viery (CDF) pripustil, že “niektorí biskupi sa však vyjadrujú najmä k praktickému aspektu: k možnému požehnaniu párov v neregulárnych situáciách.” 

Fiducia Supplicans § 31 jasne hovorí, že:

V horizonte, ktorý sa tu načrtáva, je možnosť požehnania párov v neregulárnych situáciách a párov rovnakého pohlavia, ktorých forma by nemala nájsť žiadne rituálne ustálenie zo strany cirkevných autorít, aby nedošlo k zámene s požehnaním vlastným sviatosti manželstva.

Fernández argumentoval, že ide o výzvu na požehnanie ľudí, ktorí sú spolu, ale nie ich zväzkov ako takých: “Deklarácia obsahuje návrh na krátke a jednoduché pastoračné požehnanie (ani liturgické, ani ritualizované) párov v neregulárnych situáciách (ale nie ich zväzkov), pričom zdôrazňuje, že ide o požehnanie bez liturgickej formy, ktoré neschvaľuje ani neospravedlňuje situáciu, v ktorej sa títo ľudia nachádzajú.”

Píše, že rôzne diecézy budú uplatňovať Fiducia Suplikánov v rôznom čase “v závislosti od miestnych súvislostí a rozlišovania každého diecézneho biskupa s jeho diecézou,”; a že každý biskup má právomoc svojej diecézy, Fernández napriek tomu zakázal biskupom zakazovať kňazom konať v súlade s Fiducia Supplicans: 

Prudencia a pozornosť voči cirkevnému kontextu a miestnej kultúre by mohli umožniť rôzne spôsoby uplatňovania, ale nie úplné alebo definitívne odmietnutie tejto cesty, ktorá sa navrhuje kňazom.

Verejné varovanie pre Afriku

Reakcia zo strany rôznych biskupských konferencií v Afrike’bola mimoriadne silná, pričom mnohí biskupi varovali kňazov pred akýmkoľvek požehnaním párov rovnakého pohlavia.

ČÍTAJTE: ÚPLNÝ LIST: Kam sa biskupi stavajú k požehnávaniu homosexuálnych párov?

Kamerunskí biskupi vydali vyhlásenie takmer bezkonkurenčnej priamosti, v ktorom biskupi vyhlásili, že “oficiálne zakazujeme akékoľvek požehnanie ‘homosexuálnych párov’ v Kamerunskej cirkvi. Na rozdiel od mnohých liberálnych spoločností na Západe nie je homosexualita spoločensky akceptovaným správaním v celej väčšej časti Afriky,  na čo vo svojich odpovediach upozornili viacerí biskupi na kontinente. 

Fernández, hoci si všimol odlišné zákony zakazujúce homosexualitu, varoval pred akýmkoľvek odporom voči Fiducia Supplicans aj v princípe. “Zostáva veľmi dôležité, aby tieto biskupské konferencie nepodporovali doktrínu odlišnú od tej, ktorú podpísal pápež, vzhľadom na to, že ide o večnú doktrínu, ale aby skôr odporúčali potrebu štúdia a rozlišovania, aby sa v takomto kontexte konalo s pastoračnou obozretnosťou,” napísal. 

ČÍTAJTE: Arcibiskup z Nairobi zakázal požehnanie párov rovnakého pohlavia ‘

V krajinách, kde je homosexualita nezákonná, Fernández vyzval miestnych biskupov, aby opätovne nepotvrdzovali cirkevné’vlastné odsúdenie homosexuálneho konania, ale aby sa zamerali na “veľkú a rozsiahlu pastoračnú zodpovednosť, ktorá zahŕňa vzdelávanie, obranu ľudskej dôstojnosti, učenie sociálnej náuky Cirkvi a rôzne stratégie, ktoré nepripúšťajú unáhlenú reakciu.”

Liturgické alebo pastoračné?"

Kľúčovou diskusiou, ktorá sa rozprúdila od vzniku textu Fernándeza’z 18. decembra, je otázka samotného požehnania. Fernández vtedy tvrdil, že požehnanie párov rovnakého pohlavia je “pastoračné”, zatiaľ čo mnohí biskupi argumentovali, že takýto pokus o rozlíšenie požehnania takéhoto páru je len rovnostárstvo. 

Napriek tomu Fernández vo svojej tlačovej správe zo 4. januára opätovne potvrdil svoje stanovisko:

Skutočnou novinkou tejto deklarácie, ktorá si vyžaduje veľkorysé úsilie o prijatie a z ktorej by sa nikto nemal vyhlásiť za vylúčeného, nie je možnosť požehnania párov v neregulárnych situáciách. 

Je to výzva rozlišovať medzi dvoma rôznymi formami požehnania: “liturgickým alebo ritualizovaným” a “spontánnym alebo pastoračným”." Prezentácia jasne vysvetľuje, že “hodnota tohto dokumentu […] spočíva v tom, že ponúka špecifický a inovatívny príspevok k pastoračnému významu požehnania, ktorý umožňuje rozšíriť a obohatiť klasické chápanie požehnania, ktoré je úzko spojené s liturgickou perspektívou.”

Táto “teologická reflexia, vychádzajúca z pastoračnej vízie pápeža Františka, znamená skutočný vývoj oproti tomu, čo sa o požehnaniach hovorilo v Magistériu a oficiálnych textoch Cirkvi,” dodal.

ČÍTAŤ: Arcibiskup Peta, biskup Schneider zakazujú ‘požehnanie’ homosexuálnych párov v kazašskej arcidiecéze

Uviedol, že “ústrednou témou” Fiducia Supplicans “ktorá nás pozýva najmä k hlbšej pastoračnej praxi, ktorá obohacuje našu pastoračnú prax, je širšie chápanie požehnania a návrh, aby toto pastoračné požehnanie, ktoré si nevyžaduje rovnaké podmienky ako požehnanie v liturgickom alebo rituálnom kontexte, prekvitalo.”

Vyzval preto celú Cirkev, aby zmenila svoje chápanie požehnania:

Aj keď niektorí biskupi považujú za rozumné zatiaľ tieto požehnania neudeľovať, všetci musíme rovnako rásť v presvedčení, že: nerituálne požehnanie nie je posvätením osoby ani páru, ktorý ho prijíma, nie je ospravedlnením všetkých ich skutkov a nie je schválením života, ktorý vedú. Keď nás pápež požiadal, aby sme rástli v širšom chápaní pastoračného požehnania, navrhol, aby sme premýšľali o spôsobe požehnania, ktorý si nevyžaduje klásť toľko podmienok na uskutočnenie tohto jednoduchého gesta pastoračnej blízkosti, ktoré je prostriedkom na podporu otvorenosti voči Bohu uprostred najrôznejších okolností.

15 sekúnd’ požehnania

Ponúkajúc konkrétny návod, ako by mohlo prebiehať požehnanie páru osôb rovnakého pohlavia, Fernández navrhol vzorec, ktorý by kňazi mohli používať napriek svojmu predchádzajúcemu vyhláseniu, že takéto požehnania majú byť oveľa “spontánnejšie” a nie formalizované:

“Pane, pozri na tieto svoje deti, daj im zdravie, prácu, pokoj a vzájomnú pomoc. Osloboď ich od všetkého, čo odporuje tvojmu evanjeliu, a umožni im žiť podľa tvojej vôle. Amen.” Potom sa zakončí znamením kríža na každej z týchto dvoch osôb.

Uviedol, že takéto požehnanie bude prosbou k Bohu “o pokoj, zdravie a iné dobrá,”spolu s prosbou toho, kto dáva požehnanie, aby manželia “žili Kristovo evanjelium v úplnej vernosti a aby Duch Svätý mohol oslobodiť týchto dvoch ľudí od všetkého, čo nezodpovedá jeho božskej vôli, a od všetkého, čo si vyžaduje očistenie.”

Čítajte: EXKLUZÍVNE: Kardinál Fernández hovorí, že požehnanie je určené ‘každému’ človeku v ‘každej situácii’

“Hovoríme o niečom, čo trvá asi 10 alebo 15 sekúnd,” povedal. “Má zmysel odopierať tento druh požehnania týmto dvom ľuďom, ktorí oň žiadajú?"”

Na záver kardinál Fernández podmienil, že “si všetci budeme musieť zvyknúť prijať skutočnosť, že ak kňaz udeľuje tento druh jednoduchého požehnania [sic], nie je heretik, nič neratifikuje, ani nepopiera katolícku náuku.”

Dnešné’tlačové vyhlásenie prichádza po tom, čo FS vyhlásil, že nebude “nijako ďalej reagovať…na možné spôsoby úpravy detailov alebo praktických záležitostí týkajúcich sa požehnania tohto typu” vo veci požehnania osôb rovnakého pohlavia.