St-Peter-statue-810x500.jpg

Blesk zničil kľúč a ruku sochy svätého Petra v Argentíne v deň narodenín pápeža Františka

1,434
Neutral

Viacero novinárov potvrdilo, že 17. decembra, v deň narodenín pápeža Františka’ a deň pred zverejnením vatikánskeho dokumentu Fiducia Supplicans schvaľujúceho homosexuálne požehnania, blesk zničil kľúče a ruku s požehnaním na soche svätého Petra v Argentíne.”

Lepantský inštitút v nedeľu oznámil, že vyslal nemenovanú osobu do Sanktuária Panny Márie Ružencovej v San Nicolás, severne od Buenos Aires, kde socha lemuje svätyňu, aby urobila fotografie a potvrdila zásah bleskom, o ktorom pôvodne 26. decembra informoval taliansky bloger Andrea Cionci.

“Úder blesku zo 17. decembra je POTVRDENÝ,” zdieľal Inštitút Lepanto na X, pričom uviedol, že blesk do sochy udrel napriek tomu, že sa nad ňou nachádza viacero bleskozvodov vo výške asi 30 až 40 metrov, ako ukazujú fotografie.

Čítajte: Profesor Františkovej univerzity vyzýva pápeža Františka, aby odstúpil po texte o homosexuálnych ‘požehnaniach’

KatolíckyVojvoda na miesto vyslal aj novinára, ktorý rovnako potvrdil, že 17. decembra do sochy udrel blesk, ktorý “zotrel”kľúče v pravej ruke sochy svätého Petra’. Spravodajský portál poznamenal, že viaceré okolité bleskozvody robia tento incident “veľmi nepravdepodobným.” 

Cionci a ďalší zdôraznili, že dátum, kedy došlo k úderu, aj miesto, kde k nemu došlo, sú pozoruhodné. Socha sa nachádza v provincii Buenos Aires asi 250 kilometrov severozápadne od mesta Buenos Aires, kde sa František narodil, vyrastal a bol arcibiskupom.

Zarážajúce totiž je, že k udalosti došlo v deň narodenín Jorgeho Maria Bergoglia’deň pred zverejnením vyhlásenia Fiducia supplicans, ktoré otvára požehnanie homosexuálnym párom,” napísal Cionci.

Taliansky bloger tiež poukázal na to, že svätý Peter je tradične zobrazovaný s dvoma kľúčmi: zlatým kľúčom, ktorý predstavuje pápežovu právomoc “zväzovať a rozväzovať” na nebi, a strieborným kľúčom, ktorý predstavuje jeho právomoc “zväzovať a rozväzovať” na zemi. Túto právomoc mu dal sám Kristus, ako je to zaznamenané v Matúšovi 16, 19: “Dám ti kľúče od nebeského kráľovstva: a čokoľvek zviažeš na zemi, bude zviazané v nebi, a čokoľvek rozviažeš na zemi, bude rozviazané v nebi.”

“Zdá sa zvláštne, že socha držala len jeden kľúč,” poznamenal Cionci.

Tradicionalistický katolícky komentátor Anthony Stine v pondelok objasnil, že podľa nezávislých výskumníkov síce blesk 17. decembra skutočne odpálil kľúče a pravú ruku sochy’ale v rozpore s uvedenými správami chýba od septembra 2018 aureola sochy’.

Na fotografiách spred septembra 2018 je socha zobrazená so svätožiarou. Fotografie z konca septembra 2018 ho však zobrazujú bez aureoly,”Stine informoval. Na fotografii, ktorú zdieľal katolícky bloger Ronald Conte, je socha bez aureoly, ale s neporušeným kľúčom. Conte si pôvodne myslel, že fotografie sochy po zásahu sú “falošné.”

Stine naznačil, že načasovanie zničenia aureoly’má význam, pretože 18. septembra 2018 František promulgoval apoštolskú konštitúciu Episcopalis Communio, ktorá “oznamuje Františkov’zámer zbúrať Katolícku cirkev v jej doterajšej podobe a nahradiť ju svojou synodálnou cirkvou.”

Stine ďalej poznamenal, že niektorí pozorovatelia označili Episcopalis Communio za realizáciu Františkovej’ apoštolskej exhortácie Evangelii gaudium,v ktorej vyjadril svoj zámer “hlboko pretvoriť všetky cirkevné štruktúry, aby sa stali viac misijnými.” 

Komentátor sa tiež pozastavil nad významom zničenia 17. decembra, keď poukázal na to, že “chýba nielen kľúč, ale aj ruka, ktorú’sme si zvykli spájať s učiteľským úradom v sakrálnom umení. Je jednoducho preč. Ani žiadne iné skutočné poškodenie sochy.”

“Je to“takmer tak, akoby symbolicky bolo v poriadku samotné pápežstvo. Úrad je v poriadku,” pokračoval. “Peter má stále autoritu ako úrad, ale tento konkrétny učiteľ už nemá žiadnu autoritu. To’je akýsi vnútorný pocit, ktorý som mal pri pohľade na túto sochu v kontexte.”

Podľa Cionciho, kňazi svätyne uznali zásah bleskom do sochy, ale nesúhlasia s jeho pohľadom na túto udalosť, pričom uviedli: “Svätyňa nesúhlasí s interpretáciou, ktorá bola podaná s ohľadom na škody vzniknuté na obraze svätého apoštola Petra.”

The Buenos Aires Herald informoval 17. decembra, že “silná búrka” sa v skorých ranných hodinách prehnala provinciou Buenos Aires. Vo svojom videokomentári Stine ukázal mapu meteorologického radaru, ktorá potvrdzuje, že búrka zasiahla oblasť San Nicolás de los Arroyos, kde sa nachádza Svätyňa Panny Márie Ružencovej.