trump-810x500.jpg

Demokratický štátny tajomník štátu Maine blokuje Trumpa z hlasovania v roku 2024

20
Neutral

Maine sa stal ďalším štátom, ktorý diskvalifikuje bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa z hlasovania v prezidentských primárkach v roku 2024 po tom, čo Najvyšší súd v Colorade minulý mesiac rozhodol o diskvalifikácii Trumpa kvôli jeho údajnej účasti na vzbure.”Republikánska strana v Colorade sa proti tomuto rozhodnutiu odvolala na Najvyšší súd USA.

Ako LifeSiteNews už skôr informoval, najvyšší súd štátu Colorado’19. decembra rozhodol v pomere 4:3, že Trump nie je spôsobilý kandidovať na prezidenta v roku 2024 kvôli svojim činom okolo toho, čo súd nazval “vzburou” 6. januára 2021, a že jeho meno by sa nemalo objaviť na štátnych volebných lístkoch v primárkach. Napriek tvrdeniam, že sa Trump “zapojil do vzbury však americký Senát Trumpa zbavil obvinenia a žiadny federálny súd ho za takéto obvinenia neodsúdil.

Čítajte:  Banánová republika -: S odvolaním sa na rozhodnutie coloradského súdu však vo štvrtok demokratická štátna tajomníčka štátu Maine Shenna Bellowsová, ktorá predtým stála na čele mainskej pobočky krajne ľavicovej Americkej únie občianskych slobôd (ACLU), prijala rozhodnutie o stiahnutí Trumpovho’mena z primárnych volieb v roku 2024

.

Bellowsová okrem svojho aktivizmu v ACLU spolupracovala aj s&nbsppro-LGBT nátlakovou skupinou Mainers United for Marriage a&nbsppro-potratovými skupinami Maine Choice Coalition a Coalition for Maine Women.

V jej 34-stranovom rozhodnutí tvrdila, že “Trump’primárna petícia je neplatná…, pretože nie je spôsobilý zastávať úrad prezidenta podľa tretieho oddielu štrnásteho dodatku,” ustanovenia z obdobia po občianskej vojne, ktoré bars z vyššej funkcie každého, kto zložil prísahu “podporovať ústavu Spojených štátov” a neskôr sa “zapojil do povstania alebo vzbury” alebo poskytol pomoc či útechu nepriateľom” národa. 

Rozhodnutie je nie je nastavené, aby nadobudlo účinnosť “kým Najvyšší súd nerozhodne o prípadnom odvolaní” alebo kým nebude podané žiadne odvolanie v stanovenej lehote. 

Krajne ľavicová aktivistka v rozhovore pre NPR uvádzala že “politika a moje osobné názory nezohrali žiadnu úlohu” pri jej kroku vyradiť Trumpovo’meno z volebných lístkov. 

Trumpova kampaň však už predtým vyzvala Bellowsovú, aby sa diskvalifikovala z akéhokoľvek rozhodovania v tejto veci vzhľadom na jej predchádzajúce verejné tvrdenie, že U.Capitol v USA zo 6. januára bolo “povstanie,”, ale Bellowsová to odmietla, informovala agentúra Associated Press. 

Vo štvrtok Trumpov hovorca Steven Cheung odsúdil krok stiahnuť Trumpa z volebných lístkov v štáte Maine ako súčasť “pokusu o krádež volieb a zbavenie hlasovacích práv amerického voliča.”

Cheung upozornil, že štátne súdy v Michigan a Minnesota, ako aj federálne súdy v Arizona, Florida, New Hampshire, Rhode Island, West Virginia a “desať ďalších federálnych jurisdikcií,” už “zamietli tieto zlej viery, falošné námietky proti 14. dodatku o hlasovaní.”

Kalifornia tiež odmietla vypustiť Trumpovo’meno zo svojich primárnych hlasovacích lístkov napriek žiadosti jej viceguvernéra, aby to preskúmala.

“Vieme, že ústava aj americký ľud sú v tomto boji na našej strane,” povedal Trumpov hovorca. “Rýchlo podáme právnu námietku na štátnom súde, aby sme zabránili tomu, aby toto kruté rozhodnutie v Maine nadobudlo platnosť, a prezident Trump nikdy neprestane bojovať za to, aby bola Amerika opäť veľká.”

App poznamenala, že Bellowsová sa stala “prvým volebným úradníkom, ktorý jednostranne podnikol kroky”, aby zablokoval voličom možnosť vybrať si Trumpa za svojho kandidáta po bezprecedentnom rozhodnutí Najvyššieho súdu v Colorade”z minulého mesiaca, čo sama Bellowsová priznala.

V rozhovore pre NPR Bellowsová reagovala na kritiku, že Trump nebol uznaný vinným z účasti na vzbure, argumentom, že v predmetnom ústavnom dodatku sa“neuvádza, že osoba uchádzajúca sa o vyšší úrad musí byť“odsúdená alebo obžalovaná.”

Bellows’ čítanie dodatku prichádza v čase, keď sa očakáva, že Najvyšší súd USA zváži, čo štrnásty dodatok znamená a čo nie v praxi, čo ešte neurobil.

Právni experti odsúdili rozhodnutie coloradského súdu’ako anti-demokratické a coloradská GOP koncom minulého mesiaca odvolal sa proti rozhodnutiu na U.Najvyššiemu súdu USA. Trumpova kampaň tiež prisľúbila, že v tejto veci podá petíciu na najvyšší súd krajiny’

Analytici všeobecne očakávajú, že Najvyšší súd sa bude zaoberať prípadom, ktorý bude mať obrovský vplyv na budúcnosť prezidentského súboja v roku 2024.

Až typicky ľavicový denník Washington Post podotkol, že súd možno bude chcieť zvrátiť rozhodnutie Najvyššieho súdu v Colorade’.

ČÍTAŤ: Washington Post zrejme nesúhlasí s rozhodnutím coloradského’súdu nepustiť Trumpa do volieb

“Nielenže sa Mr. Trump nebol odsúdený za vzburu ani porotou svojich kolegov, ani z lavice sudcov; nebol z nej ani’obvinený,” redakcia The Washington Post písala minulý mesiac.

Rada dodal, že Bidenovo ministerstvo spravodlivosti, hoci vznieslo iné obvinenia, netvrdilo, že Trump je zodpovedný za “porušenie federálneho zákona proti vzbure.” Taktiež poukázali na to, že otázka týkajúca sa údajnej “účasti na “vzbure” Trumpa je “prinajlepšom nejasná” a že “[v]prípade absencie jasnosti by sa orgán nevolených úradníkov mal zdráhať brániť občanom krajiny vo výbere zvoleného úradníka, ktorý ich má viesť.”

“Najvyšší súd to, dúfajme, pochopí,” napísala redakcia Post’.