Trump-1-810x500.jpg

Trump zostáva na kalifornských primárkach aj po tom, čo ho štátny tajomník odmietol diskvalifikovať

16
Neutral

Demokratický štátny tajomník Kalifornie zamietol žiadosť o vyradenie bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa z hlasovacích lístkov prezidentských primárok v Zlatom štáte po rozhodnutí Najvyššieho súdu Colorada diskvalifikovať Trumpa kvôli jeho údajnej účasti na “vzbure”

Kalifornia vo štvrtok zverejnila zoznam certifikovaných republikánskych kandidátov, na ktorom je medzi ďalšími uchádzačmi o prezidentský post z GOP aj Trump.

Kalifornská štátna tajomníčka Shirley Weberová sa rozhodla nevyradiť Trumpovo’meno zo zoznamu do uzávierky 28. decembra, hoci kalifornský viceguvernér’vyzval, aby bol bývalý prezident vylúčený z primárnych volieb štátu’pre prezidentské voľby v roku 2024, odvolávajúc sa na rozhodnutie Najvyššieho súdu štátu Colorado z 19. decembra, ktorý ho diskvalifikoval z primárok v ich štáte.

Ako už predtým informoval portál LifeSiteNews, najvyšší súd štátu Colorado’19. decembra rozhodol v pomere 4:3, že Trump nie je spôsobilý kandidovať na prezidenta v roku 2024 vzhľadom na svoje konanie okolo tzv. povstania” 6. januára 2021 a že jeho meno by sa nemalo objaviť na volebných lístkoch v primárkach štátu. The U.S. Senate has spravedlnil Trumpa z obvinenia z “vzbury” počas jeho druhého impeachmentu a žiadny federálny súd ho za takéto obvinenia neodsúdil.

Deň po rozhodnutí v Colorade, 20. decembra, kalifornská guvernérka Eleni Kounalakisová napísala list, v ktorom Webera vyzvala, aby preskúmal možnosť nasledovať príklad Colorada’a vyradiť Trumpa z primárnych volieb, LifeSite predtým informoval.

Čítajte: Kalifornia by mohla byť ďalším štátom, ktorý po rozhodnutí v Colorade diskvalifikuje Trumpa z hlasovania

“Na základe rozhodnutia Najvyššieho súdu Colorada’v prípade Anderson v. Griswold … Vás vyzývam, aby ste preskúmali všetky právne možnosti na odstránenie bývalého prezidenta Donalda Trumpa z kalifornských’prezidentských primárnych volieb v roku 2024,” napísal Kounalakis v liste adresovanom Weberovi.

Kounalakisova’ žiadosť sa stretla s pobúrením, a to nielen zo strany konzervatívcov.

Kalifornský demokratický guvernér. Samotný Gavin Newsom sa ohradil voči snahám zbaviť voličov možnosti vybrať si Trumpa, pričom kroky v tomto smere označil za “politické rozptýlenie.

“Niet pochýb o tom, že Donald Trump je hrozbou pre naše slobody a dokonca aj pre našu demokraciu,” povedal Newsom vo vyhlásení. “Ale v Kalifornii porážame kandidátov vo voľbách.”

“Všetko ostatné je politické rozptýlenie,” povedal.

ABC News informovala, že kalifornská’štátna tajomníčka’verejne nehovorila o tom, prečo odmietla Kounalakisovu’výzvu preskúmať možnosť vyradenia Trumpa z hlasovania, napriek tomu, že povedala, že sa bude zaoberať otázkami, ktoré nastolil viceguvernér.

Medzičasom, hoci sa Kalifornia rozhodla skloniť pred politickou drámou okolo Trumpovej’oprávnenosti kandidovať na prezidenta v roku 2024, nie všetky štáty nasledujú príklad Zlatého štátu’

Vo štvrtok sa demokratická štátna tajomníčka štátu Maine Shenna Bellowsová stala prvým štátnym úradníkom, ktorý odvolala Trumpa’z volebného lístka pre primárky v roku 2024, odvolávajúc sa na rozhodnutie coloradského súdu’, uviedla agentúra Associated Press reportovala.

V jej 34-stranové rozhodnutie, Bellows argumentoval, že “Trump’primárna petícia je neplatná …, pretože nie je spôsobilý zastávať úrad prezidenta podľa tretieho oddielu štrnásteho dodatku.”

ČÍTAŤ: Maine’demokratický štátny tajomník blokuje Trumpa z hlasovania v roku 2024

Trumpov hovorca Steven Cheung odsúdil krok stiahnuť Trumpa z volebných lístkov v štáte Maine a upozornil, že štátne súdy v span>Michigan a span>Minnesota, ako aj federálne súdy v Arizona, Florida, New Hampshire, Rhode Island a West Virginia, a “10 ďalších federálnych jurisdikcií,” už “zamietli tieto zlej viery, falošné námietky proti 14. dodatku o hlasovaní.”

“Vieme, že ústava aj americký ľud sú v tomto boji na našej strane,” povedal Trumpov hovorca. 

“Rýchlo podáme právnu námietku na štátnom súde, aby sme zabránili tomu, aby toto kruté rozhodnutie v Maine nadobudlo platnosť, a prezident Trump nikdy neprestane bojovať za to, aby bola Amerika opäť veľká,” povedal.

Nezávisle od toho, ako sa Colorado, Maine alebo Colorado rozhodnú, však túto otázku pravdepodobne definitívne vyrieši až Najvyšší súd USA. Republikánska strana v Colorade už požiadala najvyšší súd krajiny, aby zrušil rozhodnutie Najvyššieho súdu Colorada’o zákaze účasti Trumpa v primárkach. Očakáva sa, že Trump v blízkej dobe podá odvolanie na Najvyšší súd USA, v ktorom napadne rozhodnutie Colorada aj Maine.