africa-810x500.jpg

Stovky nigérijských kresťanov zabitých a zranených pri brutálnom útoku počas Vianoc

41
Kultúra smrti

Viac ako 100 nigérijských kresťanov bolo podľa mnohých správ brutálne zavraždených a stovky ďalších boli zranené pri brutálnych útokoch, ktoré sa odohrali počas Vianoc. 

Podľa Medzinárodnej kresťanskej organizácie (International Christian Concern) útočníci na Štedrý deň zasiahli viac ako 20 dedín v rôznych okresoch nigérijského štátu Plateau.

Odhady počtu zabitých sa rôznia, pričom vo väčšinovo kresťanských oblastiach sa pohybujú od 140 do takmer 200 ľudí. Mnohí z usmrtených boli ženy, deti a starší ľudia.

Medzinárodná kresťanská starostlivosť citovala čísla nigérijskej organizácie Amnesty International, ktorá uviedla, že pri útokoch bolo zabitých celkovo 194 ľudí. Skupina tiež uviedla, že viac ako 300 ľudí bolo zranených a približne 29 350 bolo vysídlených.

Christianity Today informoval, že masakry sú podozrivé z toho, že ich vykonali “extrémisti z radov moslimských pastierov Fulani proti kresťanským poľnohospodárskym komunitám.”

PODĽA TÉMY: Podozriví islamskí džihádisti uniesli v západoafrickej krajine desiatky žien

V reakcii na masakre Nigéria’Medzinárodná spoločnosť pre občianske slobody a právny štát (Intersociety) otvorene vyhlásila, že vidí “najnovšie masakre” z “nie menej ako 160 bezbranných kresťanov z Plateau” ako zjavne “jasnú prácu džihádistov z kmeňa Fulani (džihádistických Fulani Herdsmen a džihádistických Fulani Bandits)”, ako aj “konšpiratívnych bezpečnostných veliteľov a operatívcov, najmä príslušníkov nigérijskej armády, nigérijských policajných síl a DSS.”

Organizácia vyjadrila podozrenie, že vraždy boli vykonané ako “koordinovaná pomsta” v reakcii na dva letecké útoky nigérijského obranného veliteľstva nigérijských ozbrojených síl, pri ktorých 3. decembra zahynulo viac ako 120 nevinných moslimov zúčastňujúcich sa na festivale. 

“Druh ‘triednej kriminalizácie’ pomsty za zabitie viac ako 160 bezbranných kresťanov z Plateau musel vzniknúť aj z ‘prenosu kriminálnej zodpovednosti’ prostredníctvom triednej kriminalizácie a etnicko-náboženskej nenávisti a bigotnosti,” predpokladá organizácia.

Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí povedal Fox News Digital, že “USA. Misia v Nigérii odsúdila nedávne útoky v štáte Plateau a vyjadrila úprimnú sústrasť nad tragickými stratami na životoch.”

“Neuplynie deň, aby v západnej Afrike neboli kresťania terorizovaní tými najgrotesknejšími spôsobmi, aké si len možno predstaviť,” povedal. “Kresťania sú zabíjaní pre šport, najmä kresťanské deti.” 

Takisto naznačil, že nahlásené vraždy neodrážajú skutočné čísla.

“Na každý masaker, o ktorom počujete, pripadá pravdepodobne 10 ďalších, ktoré sa stali v tieni,”povedal hovorca. “Počet mŕtvych sa bežne pohybuje v stovkách.” 

International Christian Concern uviedla, že “Nigéria je jedným z najnebezpečnejších miest pre kresťanov, najmä v oblasti Blízkeho pásu,” s tým, že len za posledné dve desaťročia boli v regióne vysídlené milióny kresťanov a vyše 50 000 bolo zavraždených.

Podozrenie týkajúce sa zapojenia miestnych islamských džihádistov prichádza v súvislosti s nárastom tohto fenoménu v posledných rokoch v Afrike na pozadí neúspešných snáh západných armád obmedziť jeho šírenie, informoval už skôr LifeSiteNews.

Zpráva Brookingsovho inštitútu z roku 2021 ​​uvádza, že “džihádistické povstania pretrvávajú a dokonca sa rozširujú” vo viacerých geografických regiónoch v Afrike vrátane “západnej Afriky, pričom obzvlášť postihnutá je pohraničná oblasť medzi Mali, Nigerom a Burkinou Faso.”

Rast islamskej teroristickej hrozby prichádza “[d]o masívneho úsilia európskych krajín a Spojených štátov — s Francúzskom a Veľkou Britániou v prvej línii,” pokračuje správa s tým, že USA majú v tom čase v Afrike približne 6 000 vojenských topánok. Väčšina z nich mala za úlohu bojovať proti džihádistickým teroristickým skupinám.

A nedávne islamské násilie nie je’izolované len v Afrike.

Pred mesiacom boli pri bombovom útoku na katolícku omšu v univerzitnom areáli na Filipínach v nedeľu zabití štyria ľudia a desiatky zranených. K útoku sa prihlásili bojovníci ISIS.

Čítajte: Bombový útok ISIS na katolíckej omši na Filipínach si vyžiadal najmenej štyroch mŕtvych a desiatky zranených

V októbri sa v desaťročia trvajúcom konflikte medzi moslimskou vládou Azerbajdžanu a malou skupinou arménskych kresťanov začali nepriateľské akcie vypukol nanovo, zahynulo stovky ľudí a takmer všetci z približne 120 000 kresťanských obyvateľov regiónu známeho ako Náhorný Karabach museli utiecť do Arménska.

A 7. októbra islamskí teroristi z Hamasu napadli Izrael z pásma Gazy, zmrzačili, znásilnili a zavraždili viac ako 1 000 civilistov vrátane žien, detí a starcov a tisíce ďalších zranili. Pri bleskovej akcii zahynuli aj stovky vojakov izraelských obranných síl a takmer 250 ľudí bolo zajatých ako rukojemníci, čím sa Blízky východ opäť dostal do krvavého konfliktu, keďže Izrael vyhlásil vojnu s deklarovaným zámerom zlikvidovať Hamas.