Untitled-18-810x500.png

Komunistický režim v Nikarague zatkol ďalších šesť kňazov v rámci pokračujúceho prenasledovania

27
Kultúra smrti

Dňa po Vianociach nikaragujská vláda pokračovala v prenasledovaní katolíkov a zatkla ďalších šesť kňazov. 

Podľa nikaragujskej právničky a výskumníčky Marthy Patricie Moliny a ďalších zdrojov pokračujúce represie stredoamerickej vlády viedli k zatknutiu šiestich duchovných pôsobiacich v arcidiecéze Managua. Incident sa údajne odohral medzi piatkom 29. decembra a sobotou 30. decembra.  

Zatknutými kňazmi sú o. Miguel Mántica z kostola San Francisco de Asís, o. Silvio Fonseca, arcidiecézny vikár Komisie pre rodinu, život a detstvo, o. Mykell Monterrey z Kostola Panny Márie z Candelárie, o. Ismael Serrano z Kostola svätého Michala Archanjela, o. Gerardo Rodrígues z Kostola Nepoškvrneného počatia a o. Raúl Zamora z Kostola Božieho milosrdenstva. Serrano a Rodrígues sú údajne chorí a vyžadujú si lekársku starostlivosť, čo vyvoláva väčšie obavy o ich blaho. 

Jich zatknutie prišlo tesne po tom, ako boli ďalší dvaja kňazi zadržaní vládou za ich verejné modlitby za uväzneného biskupa Rolanda Álvareza. Jeden z týchto duchovných bol neskôr prepustený. Álvarez sa po svojom zatknutív júli 2023 stal ukážkovým príkladom prenasledovania kresťanov komunistickou nikaragujskou vládou. Diktátor Daniel Ortega začal rokovania o prepustení biskupa, ale keď náboženský vodca odmietol vyhovieť hrozbám vyhnanstva, odsúdil ho späť do väzenia. V domácom väzení bol za svoju verejnú kritiku Ortegu od augusta 2022. 

Ve februári 2023 bol Álvarez odsúdený na 26 rokov väzenia na základe obvinenia, že je “zradcom krajiny.” Rokovania o jeho prepustení prišli po tomto rozsudku a neskôr boli zrušené, keď biskup stál za svojím rozhodnutím dobrovoľne neopustiť Nikaraguu. Približne v tom istom čase, keď bol Álvarez’dlho odsúdený, bolo do Spojených štátov deportovaných viac ako 200 politických väzňov vrátane katolíckych kňazov, ktorí boli zadržaní za svoju úlohu pri kritike komunistickej vlády 

V posledných mesiacoch Ortegov’režim zintenzívnil prenasledovanie kresťanov v Nikarague, čo sa všeobecne považuje za hrubý útok proti katolíckej cirkvi v krajine, ktorá je hlavným hlasom opozície voči vláde’porušovaniu občianskej a náboženskej slobody. V prvom októbrovom týždni 2023 bolo zatknutých šesť kňazov  

Koncom toho mesiaca protikatolícka vláda prepustila 12 uväznených duchovných, ktorí našli útočisko vo Vatikáne v Ríme.  Ivarez zostal vo väzení. Minulý mesiac Felix Maradiaga, bývalý prezidentský kandidát a Ortegov oponent, ktorý bol v exile v Spojených štátoch, vyjadril svoje obavy, že nikaragujská vláda zámerne zatajuje podmienky väznenia Álvareza.  

Jeho vyjadrenia prišli po tom, ako Ortegov’režim zverejnil fotografie a videá uväzneného biskupa, k čomu ho viedli americké a európske požiadavky na predloženie dôkazov o živote. Álvarez je zadržiavaný vo väzení, ktoré je notoricky známe mučením a neľudským zaobchádzaním s väzňami. 

V Spojených štátoch nikaragujskí katolíci v exile nedávno dosvedčili, kam až prenasledovanie vrátane krutých výsluchov a mučenia už dosiahlo.