shutterstock_2373746877-e1700743184172-810x500.jpg

Izrael odmieta americké odsúdenie výziev na vyhostenie Palestínčanov do Európy

39
Kultúra smrti

Povedzte Kongresu, aby zastavil Bidenovu administratívu pred financovaním vojen na Ukrajine a v Izraeli

Po odsúdení Spojených štátov za zaobchádzanie s Palestínčanmi sa vysokopostavený minister izraelskej vlády verejne obul do Bidenovej administratívy.

“Nie sme ďalšou hviezdou na americkej vlajke”, povedal izraelský minister národnej bezpečnosti Itamar Ben-Gvir. Jeho tweet z 2. januára obhajoval požiadavky z predchádzajúceho dňa, aby bolo obyvateľstvo Gazy vysťahované do Európy.

Jeho výčitka, zameraná na americké ministerstvo zahraničných vecí, pokračovala: “Urobíme to, čo je najlepšie pre štát Izrael.”

‘Genocída’ alebo ‘príležitosť’?"

V prejavoch, ktoré predniesol v izraelskom parlamente v pondelok 1. januára, minister národnej bezpečnosti Itamar Ben-Gvir povedal, že izraelská pozemná operácia, označovaná ako genocida juhoafrickou vládou, bola príležitosťou na vybudovanie židovských osád v Gaze.

Minister financií Bezalel Smotrich dodal, že Gaza je “skleníkom 2 miliónov ľudí, ktorí chcú zničiť štát Izrael,” keď naliehal na “dobrovoľnú migráciu obyvateľov Gazy”do krajín, ktoré budú súhlasiť s prijatím utečencov.”

Po týchto výrokoch nasledovalo pobúrenie reportovanév Times of Israel, ktoré oživilo niekdajšiu okrajovú politiku odporúčajúcu presun palestínskeho obyvateľstva z krajiny.

Čítajte: USA stratili všetku kontrolu, keďže Blízky východ sa posúva hlbšie do vojny

Najostrejšie odsúdenie USA

Ministerstvo zahraničných vecí USA odpovedalo 2. januára najostrejšou kritikou Netanjahuovej vlády’od začiatku izraelskej pozemnej invázie do Gazy v októbri. Hovorca ministerstva zahraničných vecí Matthew Miller uviedol: “Spojené štáty odmietajú nedávne vyhlásenia izraelských ministrov Bezalela Smotricha a Itamara Ben-Gviru, ktorí obhajujú presídlenie Palestínčanov mimo Gazy.”

Miller označil reči o vysťahovaní celého obyvateľstva Gazy za  “podnetné a nezodpovedné,” s tým, že Spojené štáty uznávajú, že “Gaza je palestínska krajina a zostane palestínskou krajinou, pričom Hamas už nemá kontrolu nad jej budúcnosťou a žiadne teroristické skupiny nemôžu ohrozovať Izrael.”

Pokračoval: “To je budúcnosť, o ktorú sa usilujeme, v záujme Izraelčanov a Palestínčanov, okolitého regiónu a sveta.”

Táto politika stavia vládu Spojených štátov do priameho protikladu k deklarovaným cieľom dvoch najmocnejších ministrov Netanjahuovej vlády.

S odmietnutím obáv USA, izraelská vláda signalizuje, že nemá v úmysle meniť plány pre budúcnosť Izraela, ktoré sa pripravovali roky, ba dokonca desaťročia.

Okraji politiky už nie sú

Ben-Gvir a Smotrich boli dlho označovaní za kahanistov, ktorí sa netají svojimi sympatiami k židovskému supremacistickému hnutiu založenému v New Yorku v 70. rokoch 20. storočia.

Nazýva sa kahanizmus podľa svojho zakladateľa rabína Meira Kahaneho a predpokladá úplné odstránenie nežidov z Izraela, ktorý by si mal nárokovať všetku pôdu vo svojich hraniciach len pre Židov. To znamená úplné zničenie akejkoľvek palestínskej domoviny a presun ich obyvateľstva do zahraničia.

Kahanizmus a jeho myšlienky, ktoré boli desaťročia vnímané ako okrajové hnutie, začali dominovať Netanjahuovej vláde. V prejavev pondelok 1. januára 2024 Ben-Gvir povedal: “Musíme presadzovať riešenie, ktoré podporí migráciu obyvateľov Gazy. Toto je správne, spravodlivé, morálne a humánne riešenie. Máme partnerov po celom svete, ktorým môžeme pomôcť.

Postoj Ben-Gviru a Smotricha’znamená, že okrajová strana sa teraz dostala do popredia izraelskej politiky.

Dedičstvo nadradenosti

Smotrich a Ben-Gvir sú považovaní za politickí dediči Meira Kahaneho, židovského teroristu, ktorý presadzoval úplné odstránenie všetkých nežidov z Izraela.

Ben-Gvir čelil odsúdeniu zo strany vlády Spojených štátov v novembri 2022, keď sa zúčastnil na spomienkovej slávnosti za zosnulého šampióna sionistického extrémizmu.

Meir Kahane bol odsúdený za terorizmus v USA a v Izraeli. Založil extrémistickú politickú stranu Kach, ktorá sa považuje za priameho predchodcu strany Židovská sila, ktorú v súčasnosti vedie Itamar Ben-Gvir. Podporovala použitie násilia na vytvorenie etnicky homogénneho štátu.

Kahane bol zavraždený v New Yorku v roku 1990, ale jeho odkaz slúži ako inšpirácia pre týchto dvoch ministrov Netanjahuovej vlády.

Jeho vízia Izraela očisteného od nežidov dopĺňa Netanjahuov’desaťročia trvajúci odpor voči mierovému procesu. Netanjahu čelí obvineniam, že v 90. rokoch podnecoval vraždu Jicchaka Rabina, aby zničil dvojštátne riešenie, ktoré Rabin sľúbil realizovať.

Rastie podpora ‘presunu obyvateľstva’

Bezalel Smotrich je vodcom Národnej náboženskej strany. Je to jedna z niekoľkých menšinových strán, o ktoré sa súčasný izraelský premiér Benjamin Netanjahu opiera, aby sa udržal pri moci.

Smotrich neustále deklaruje svoju túžbu vyhnať nežidov z Izraela – a na rozdiel od amerického ministerstva zahraničných vecí – do tejto definície zahŕňa aj palestínske územia Gazy a Západného brehu Jordánu.

V spore s arabským poslancom Knesetu Smotrich upozornil v správe Jerusalem Post z roku 2021, že moslimovia, ktorí nesúhlasia s tým, že celý Izrael patrí Židom “tu nezostanú.”

Výmena názorov poukázala na rastúce rozdelenie v izraelskej politike, ktoré podnecujú strany Smotricha a Ben-Gviru.

V správe sa uvádza, že ďalší poslanec Knesetu Ofer Cassif tento incident zarámoval ako dôkaz toho, že “izraelská spoločnosť je rozdelená na zástancov a odporcov transferu.”

Cassif, ktorý je sám Žid, bol otvoreným odporcom politiky Smotricha, Ben-Gviru a Netanjahuovej vlády, ktorú ich podpora posilňuje.

‘Konečné riešenie’ palestínskej otázky?

Osemnásteho októbra bol Ofer Cassif na 45 dní vylúčený z izraelského parlamentu – po tom, čo izraelskú operáciu v Gaze označil za realizáciu “konečného riešenia” s cieľom navždy zbaviť Izrael palestínskeho národa.

A reportáž od Jewish News Syndicate z 19. októbratého roka uviedla “Cassif tiež povedal, že izraelská snaha o odstránenie hrozby zo strany Hamasu ‘nemá nič spoločné s bezpečnosťou. Má to čo do činenia s nenávisťou a pomstou.’”

V správe sa ďalej vysvetľovali niektoré dôvody, ktoré stáli za Cassifovými’kontroverznými výrokmi: “Cassif tvrdil, že súčasný minister financií Izraela Bezalel Smotrich v roku 2017 zverejnil ‘plán podrobenia’, ktorý vyzýval na anexiu všetkých sporných území, vyhnanie všetkých Arabov, ktorí neprijali ich postavenie ‘poddaných’ a zabitie všetkých, ktorí sa postavili na odpor.”

Čítajte: novinár Max Blumenthal rozoberá obrovský vplyv Izraela’na zahraničnú politiku USA

Agenti ‘mesiášskeho chaosu’?

Smotrichove’plány pokročili v máji 2023, pričom sa pripravuje osídlenie pol milióna Židov na bývalom palestínskom území Západného brehu – ktorý v článku v Jerusalem Post uvádza, že má v úmysle “úplne anektovať”.

Táto alarmujúca správa, ktorú napísal anonymný dôstojník izraelskej armády, predpovedala súčasnú krízu a varovala, že môže znamenať koniec samotného Izraela.

“Premiér Benjamin Netanjahu zámerne a s plným vedomím vedie Izrael do priepasti, a to všetko preto, aby sa vyhol spravodlivosti za svoje činy. On a len on nesie celkovú zodpovednosť za to, čo sa chystá."

Dôstojník, slúžiaci generálmajor, opísal židovskú supremacistickú politiku Ben-Gviru a Smotricha ako “mesiášsky chaos”, ktorý hrozí zničením národa.

“V stávke je sionistická vízia, ktorá nás viedla posledných 130 rokov a ktorá je obsiahnutá vo Vyhlásení nezávislosti Izraela”

. Agentom mesianistického chaosu nesmieme dovoliť, aby ju priviedli do záhuby.” 

To, že slúžiaci príslušníci izraelskej armády vydali takéto ostré varovanie, ukazuje, aké nebezpečenstvo predstavuje pre Izrael – a celý svet – extrémistická izraelská vláda, ktorá sa zdá byť mimo U.USA.

Sionisti v zahraničí ním pohŕdajú

Izraelský minister financií Bezalel Smotrich’pre svoj extrémizmus dostal od popredných židovských organizácií v Spojenom kráľovstve faktický zákaz vstupu

Ako napísal Jerusalem Post reportoval vo februári 2022, Rada zástupcov britských Židov po jeho návšteve Londýna v rámci európskeho turné požadovala, aby sa do Británie už nikdy nevrátil. 

V tej istej správe odsúdilo Smotricha za jeho “politiku nenávisti a rozdeľovania”, pričom člen ľavicovej izraelskej strany Meretz uviedol, že je to práve Smotrichov’ “kahanizmus…, [ktorý] znechucuje židovskú komunitu v USA.K.”

Pozoruhodné je, že popredný izraelský minister bol odsúdený – sionistami – za svoj sionistický extrémizmus.

Otázka prežitia

Netanjahu’partnerstvo s agentmi mesianistického chaosu siaha tridsať rokov späť. Za ten čas sa on aj jeho súčasní ministri Ben-Gvir a Smotrich posunuli z okraja do centra izraelskej politiky.

Netanjahu odmietol odsúdiť najnovšie výroky svojich extrémistických ministrov, pričom je odkázaný na podporu svojich strán, aby zostal pri moci.

Očakáva sa, že po odchode z funkcie bude čeliť obvineniam z trestných činov súvisiacich s korupciou vo funkcii, čo ho motivuje podporovať najbezohľadnejšie politiky z dôvodu osobnej bezpečnosti. 

Akonáhle bol pripravenýpriznať vinu, jeho kariéra bola zachránila dohoda s extrémistickými spojencami, ktorých našiel v Ben-Gvirovi a Smotrichovi. Výmenou za svoje zachovanie im poskytol moc.

Tento najnovší škandál opäť zdôrazňuje dôležitosť otázky prežitia – kariéry Benjamina Netanjahua a samotného štátu Izrael.

Izraelská vláda teraz vedie Spojené štáty v stratégii eskalácie. Ak ju nezastaví, môže to viesť k vojne, v ktorej sa národné a osobné prežitie môže stať najnaliehavejšou otázkou pre mnohých v – a mimo – hraníc Izraela.

Povedzte Kongresu, aby zastavil Bidenovu administratívu od financovania vojen na Ukrajine a v Izraeli