christmasdecorations-810x500.jpg

Vianočná výzdoba je príležitosťou priniesť Krista našim susedom

19
Kultúra života

DARUJTE NA TÝCHTO Vianociach PRAVDU A ŽIVOT! 

(LifeSiteNews) - Dnes k vám prichádzam s osobnou rodinnou úvahou o dare vianočných ozdôb.

Predpokladám, že málokto uvažuje o vianočných ozdobách tak, ako ich vysvetľujem nižšie. Správne urobené môžu byť inšpiráciou pre rodinu a spoločenstvo - dobročinnou, užitočnou a krásnou pripomienkou toho, o čom tieto sviatky sú a ako môžu, tak ako to urobil Dickens’ Ebenezer Scrooge, zmeniť život k lepšiemu.  

To by platilo najmä pre tých, ktorí na Vianoce prežívajú ťažké obdobie, čo sa často stáva, a všetok svetský vianočný humbuk a darčeky im nepomáhajú. 

S manželkou Bonnie sme vždy radi každý rok rozvešali vianočnú výzdobu v interiéri aj exteriéri nášho domu, aby sme vzbudili vianočnú radosť v rodine a u každého, kto nás navštívi a prechádza okolo. Je to síce námaha a výdavky, ale oplatí sa to. Vyvesíme veľa farebných svetielok (Kristus je svetlom sveta), ale najväčšou prioritou bolo predstaviť skutočný význam Vianoc: narodenie dieťaťa Krista.  

Denný pohľad.

Bonnie pred viac ako 30 rokmi vlastnoručne vyrobila aj niekoľko vzácnych nástenných dekorácií, ktoré každý rok bezpodmienečne vyvesíme, aby sme sebe aj ostatným, ktorí nás navštívia, pripomínali, že “Kristus je dôvodom tohto ročného obdobia.”Ďalším dlhoročným predmetom je kľačiaci Santa, ktorý zbožňuje práve narodeného Spasiteľa.  

Nikdy sme nezosmiešňovali pojem Santa, ale naopak, uvádzali sme ho do správnej perspektívy: Mikuláša. Brávali sme naše deti na podujatia, na ktorých sa muž hral na Santu alebo niekedy explicitnejšie na Mikuláša. Zakladajúci člen LifeSiteNews Jim Hughes často hral úlohu Santu a neskôr Mikuláša. Mýlili si ho so skutočným Santom, pretože aj bez kostýmu sa na neho naozaj podobá. Naše deti sme učili o skutočnom význame Vianoc, ale radi sme sa so Santom aj zabávali. 

Narodenie Krista odhaľuje to, čo väčšina hľadá práve teraz, a predpokladám, že viac ako kedykoľvek predtým za môjho života, ale neuvedomujú si, čo presne hľadajú. Je to prirodzene vložené do srdca Bohom. Veľmi mnohí už nevedia o uzdravujúcej, zachraňujúcej, odpúšťajúcej, premieňajúcej sile a vnútornom pokoji vzťahu s Božím Synom. Málokto im to hovorí.

Silne predpokladám, že to budú konverzie miliónov neveriacich, ktoré obnovia kresťanstvo vo svete, a to vrátane miliónov moslimov. Kresťanstvo je príťažlivé a uzdravujúce a dáva obrovský pozitívny zmysel každodennému životu a veľkú, rovnakú dôstojnosť a hodnotu každému človeku, mužovi či žene, bez ohľadu na rasu, pohlavie, postavenie, zdravotný stav alebo hendikep. Zdôrazňuje sa, že každý človek je stvorený na Boží obraz a podobu. Je to jediná pravá viera.

Samozrejme, vždy máme vianočný stromček (a tento rok je väčší ako inokedy) so všetkými dôležitou hviezdou na vrchole, ale naše skromné vnútorné jasličky z mnohých rokov a vonkajšie jasličky sú najdôležitejšími prejavmi. Zjednocujú a dávajú jediný pravý zmysel všetkým ostatným ozdobám.  Nijaký kresťanský domov by nemal byť bez aspoň interiérových – a mnohí ich majú, mnohé z nich veľmi krásne umelecké diela. My sme nevlastnili ani jedno z nich, pretože v domácnosti je veľa detí a vnúčat, ktoré sa s figúrkami rady hrajú. Jednému z našich anjelov chýba krídlo.

Náš predchádzajúci vonkajší betlehem v našom predchádzajúcom 40-ročnom dome. Tento súbor neprežil niekoľko zím. Stále máme vonkajšieho požehnaného anjela napravo, ktorého sme kúpili v Canadian Tire, zo všetkých miest. Zostáva vonku po celý rok.

Vianoce sú, ako sa hovorí, “Kristova” omša. Je to priamo v názve sviatku, ktorý väčšina používa, na rozdiel od tých, ktorí hlásajú banálne a úplne nezmyselné “Šťastné a veselé sviatky.”  

Ipodľa všetkých tých hlučných, krikľavých, nafukovacích Santov, snehuliakov a sobov, rôznych disneyovských a iných stvorení na trávnikoch sa zdá, že mnohí si už neuvedomujú a ani nerozmýšľajú o tom, čo Vianoce vlastne sú – oslava narodenia Spasiteľa sveta – a všetko, čo im, ich rodinným príslušníkom a priateľom úžasne ponúka: dar viery, nádeje, zmyslu, pokoja a milosti.

Vyhlásenie: "Vianočné stretnutie s Ježišom Kristom, ktoré sa konalo v roku 2017, sa konalo v roku 2017: Ak sa Vianoce necítia’ako Vianoce, nezabudnite, že Kristova’láska presahuje naše pozemské problémy

Prečítanie nádhernej knihy Charlesa Dickensa’Vianočná koleda by im mohlo ozrejmiť, akú dramatickú zmenu by mohli skutočné Vianoce priniesť do ich života a do života tých, ktorí sú v ich živote. Hoci kniha nezdôrazňuje Krista a jeho narodenie, je to silne naznačené prostredníctvom prehľadu Scroogeovho’života, večných výsledkov jeho činov a veľkej potreby milovať svojich’blížnych.

Na vonkajšiu stranu nášho domu sa už roky snažím nájsť a postaviť vonkajší betlehem, aby sme sa mohli podeliť o našu rodinnú radosť z narodenia Krista a všetkého, čo znamená a prinieslo pre ľudstvo a náš rodinný život.  

Jeden betlehem za druhým sa časom opotreboval a bolo čoraz ťažšie nájsť vhodnú náhradu.  

Všimli ste si, že aj v najväčších obchodoch je obrovské množstvo interiérových a exteriérových vianočných dekorácií, ale už absolútne nič, nada, čo by súviselo so skutočným významom Vianoc? Costco roky ponúkalo na zakúpenie krásne betlehemy. Tento rok už nie, aspoň nie tam, kde žijem.

Keď chodím alebo jazdím po našom okolí a meste, vidím dramatický nárast týchto obrovských, krikľavých výtlkov. Ich stroje bežia každý večer, aby ich udržali vo vzpriamenej polohe, a potom sú cez deň ploché a bez života. 

Vianoce sa definitívne zmenili na oveľa viac hrubú komerčnú udalosť ako kedykoľvek predtým.  

Výzdoba, ktorá sa teraz ponúka na predaj a ktorú si občania umiestňujú vo vnútri a vonku svojich domov, sa vo všeobecnosti veľmi zmenila a odráža nezmyselné a takmer pohanské oslavy.  

Nechcem byť príliš kritický, pretože som si istý, že všetci to myslia dobre a úprimne sa snažia vyjadriť radosť svojim susedom a komunite. Z duchovného hľadiska však súčasný trend nie je dobrý a niektorí z dodávateľov všetkých týchto vecí môžu mať skrytý zámer ponúkať len tento typ výzdoby. Na druhej strane, možno sa kresťanské “náboženské” dekorácie v postkresťanskej kultúre jednoducho”nepredávajú.

Krbový plášť s ešte len prichádzajúcimi 3 kráľmi a mini betlehemom.

Môj posledný vonkajší betlehem, ktorý bol celkom dobrý, zapadol prachom asi pred štyrmi rokmi a nepodarilo sa mi nájsť vhodnú náhradu – až doteraz. 16. decembra sme s Bonnie strávili asi štyri hodiny pripravovaním niečoho, čo sme práve dostali a čo je úplne iné. Bolo to veľa práce, ale myslím, že to stálo za námahu a náklady, ako môžete vidieť na fotografiách. 

Bonnie’35-ročný ručne vyrobený veniec je teraz práve v našom predsieni.

Obvyklé reťaze vianočných svetiel máme aj okolo nášho nového domu v malom ontarijskom mestečku, v&nbspktorom&nbspžijeme len tri roky, presťahovali sme sa&nbspz&nbspnašeho skromného 40-ročného bydliska vo veľkomeste Toronto. S týmto novým betlehemom sa cítime obzvlášť&nbspsprávne, keď môžeme opäť svedčiť o&nbsppravom význame Vianoc  najmä našim mnohým deťom a vnúčatám, ktoré nás navštívia. 

Vianoce boli v&nbspnašom živote veľmi výnimočné  dokonca aj počas našich prvých manželských rokov, keď sme nepraktizovali našu vieru. A práve o to ide. Aj vtedy boli Vianoce čarovné a vzácne a boli príležitosťou od Boha, aby sme sa k nemu obrátili, čo sme nakoniec aj urobili.  

Pripomínanie pravého významu Vianoc pomáha ľuďom uvažovať o prijatí Boha do svojho srdca, aby sme všetci mohli prežívať čo najplnšiu a skutočnú radosť tohto obdobia.

Nech Boh bohato požehnáva vás i členov vašej rodiny.

Prajem vám požehnané a veselé Vianoce, 

Steve Jalsevac
Spoluzakladateľ
LifeSiteNews.com 

P.S. – Dúfam, že sa vám páčili naše špeciálne Dary vďaky, vytvorené ako poďakovanie za vašu podporu a oddanosť LifeSiteNews. Do konca našej vianočnej kampane zostávajú už len ŠTYRI DNI, môžeme s vašou finančnou podporou počítať?  

DARUJTE NA VIANOCE PRAVDU A ŽIVOT!