Are-You-My-Mother-810x500.jpg

Čo mi Boh hovoril prostredníctvom klasického príbehu pre deti

18
Kultúra života

Klasický príbeh o potulnom vtáčatku Are You My Mother? od P. D. Eastmana bol mojím obľúbeným príbehom pred spaním, keď som bola malá. Ako mladá matka som ju čítala svojim deťom. Obrázok vtáčej mamičky, žiariacej červeno-bielou bodkovanou šatkou, ktorá hľadá jedlo, aby priniesla svoje vtáčie mláďa, sa mi navždy vryl do pamäti. Nečakala som však, ako mi táto zdanlivo jednoduchá rozprávka poslúži v mimoriadne ťažkých chvíľach môjho života.  

Pre tých, ktorí príbeh nepoznajú, je kniha Are You My Mother? o vyliahnutom vtáčati. Jeho matka si myslí, že vajíčko zostane v hniezde, kde ho nechala, nechá ho samé a odletí hľadať potravu. Medzitým sa vyliahne vtáčie mláďa. Svoju matku nevidí, a tak sa ju vydá hľadať. Vypadne z hniezda a je to dlhá cesta dole. Pri hľadaní sa pýta mačiatka, sliepky, psa a kravy, či sú jeho matkou, na čo mu odpovedajú: “Ako môžem byť tvojou matkou?" Počas hľadania prechádza okolo svojej matky, ale nevšimne si ju. Potom uvidí auto, ktoré nemôže byť jeho matka. V zúfalstve volá vtáčik na loď a lietadlo a nakoniec, presvedčený, že našiel svoju matku, vylezie na zuby obrovskej motorovej lopaty, ktorá zo svojho výfuku vydáva hlasný “chrčivý” zvuk, čo vtáčika prinúti zúfalo zakričať: “Ty nie si moja matka! Ty si chrapúň!" ” “Ja chcem svoju matku!" ” hovorí. “Ja viem, že mám matku!" ” plače. V tej chvíli obrovská lopata odnesie vtáčie mláďa späť do hniezda, práve keď prilieta jeho matka. Pri pohľade na svoju matku vtáčie mláďa vysloví chválospev: “Ty si moja matka!"”  

Práve počas odstávky COVID som opäť pocítil, že mi Boh pripomína príbeh vtáčieho mláďaťa. Bol som už nesmierne unavený a vzdával som sa nádeje, že mi Boh splní túžbu môjho srdca.  

Keď som sa jedného večera prechádzal po svojej ulici, očarený korunami stromov, ktoré sa pre mňa v tomto období stali duchovným kokónom, mal som pocit, akoby Boh hovoril priamo k môjmu srdcu a odhaľoval skryté tajomstvo príbehu vtáčieho mláďaťa a jeho frustrujúceho hľadania matky. Tento príbeh ma mátal celé roky. Vedel som, že je v ňom skryté posolstvo. Prvýkrát mi to prišlo na um hneď po prebudení, ráno po tom, čo som strávil noc smútením nad osobnou stratou. Cítil som pokoj, keď sa mi z jazyka vyvalili slová “Si moja matka? ”, čo bolo nezvyčajné. Vedel som, že v tom je posolstvo, a myslel som si, že mi Boh hovorí, že nemusím hľadať spriaznenú dušu, On mi ju prinesie, tak ako vtáčia matka v príbehu priniesla vtáčiemu mláďaťu potravu.  

Mýlil som sa.  

Pri spätnom pohľade sa mnohí z nás môžu stotožniť s úzkosťou vtáčieho mláďaťa. Bol nezrelý, netrpezlivý a zvedavý. Neuvedomoval si, že ešte nevie lietať, a predčasne opustil hniezdo. Navyše ani nevedel, ako vyzerá jeho matka, a preto ju nedokázal spoznať. Prešiel tesne okolo svojej matky a nevšimol si ju. 

Premýšľal som o tom, ako často prechádzame okolo katolíckeho kostola bez toho, aby sme uznali Ježiša v Najsvätejšej sviatosti oltárnej. Koľko príležitostí sme prehliadli, pretože sme boli zaujatí alebo zaslepení svojimi hriešnymi sklonmi a sebeckými záujmami. Napríklad sme sa ocitli v situácii, keď čakáme nemanželské dieťa, sme rozvedení alebo jednoducho bojujeme, zúfalo sa snažíme nájsť šťastie. 

Podobne ako vtáčatko sme možno “uleteli z hniezda” a predčasne sme opustili hniezdo bez “potravy” na cestu, duchovnej formácie na rozpoznanie podvodníkov. Možno nechápeme, ako rozhodnutia, ktoré sme urobili v mladosti a ktoré sa nám možno vtedy zdali bezvýznamné, zmenili trajektóriu nášho života a podnietili život plný ťažkostí, ktoré Boh nikdy nechcel. 

PREHLIADNUTIE: Čistota a radosť Navštívenia Panny Márie’zvestuje duchovný príchod Krista do našich sŕdc

Väčšina z nás sa dokáže vcítiť do nedostatku trpezlivosti vtáčika’a pocitu zúfalstva, keď hľadáme to, čo nám v živote zdanlivo chýba. Pýtame sa, hľadáme a klopeme. Či už hľadáme prácu alebo manžela, zdá sa, že naša horúčkovitá snaha ísť za touto túžbou nám môže znemožniť rozpoznať situácie, ktoré nám neslúžia. Niekedy sa nám môže zdať, že život je krutý. Často si robíme nádeje, keď si myslíme, že sme našli to, čo sme hľadali, len aby sme ich vzápätí zmarili.  

V príbehu je lopata, ktorá jemne dvíha vtáčika do hniezda, tajomnou silou, ktorá zachraňuje vtáčika, keď je v najslabšom, najzraniteľnejšom stave. Vták sa vráti do svojho hniezda spôsobom, ktorý si nevedel predstaviť. Nehovorí nám Ježiš, že jeho milosť nám stačí a že jeho moc je dokonalá v našej slabosti (2 Kor 12, 9)? Či sa svätý Pavol nechválil svojou slabosťou, lebo ho priviedla bližšie k Ježišovi (2 Kor 11, 30)?"   

P. D. Eastman pravdepodobne nemyslel na Katolícku cirkev, keď písal tento jednoduchý, ale výstižný príbeh. Pravdepodobne’nepoužil najhlbšiu symboliku vtáčieho hniezda, aby vzdal hold jasliam novorodeného Kráľa. Ale možno moje čítanie nie je až také prehnané.  

V úryvku z knihy Ježiš Nazaretský: Rozprávania o detstve pápež Benedikt XVI. píše: “Augustín vykreslil význam jasieľ pomocou myšlienky, ktorá sa na prvý pohľad zdá takmer šokujúca, ale pri bližšom skúmaní obsahuje hlbokú pravdu. Jasle sú miestom, kde zvieratá nachádzajú svoju potravu. Teraz však v jasliach leží Ten, ktorý sa nazýva pravým chlebom zostúpeným z neba, pravou potravou, ktorú potrebujeme, aby sme boli plne sami sebou. Je to pokrm, ktorý nám dáva pravý život, večný život. Jasle sa tak stávajú odkazom na Boží stôl, ku ktorému sme pozvaní prijať Boží chlieb. Z chudoby Ježišovho’narodenia sa vynára zázrak, v ktorom sa tajomne uskutočňuje vykúpenie človeka’”  

Po ďalšom uvažovaní som pochopil, že milá matka vtáčica pre mňa symbolizuje našu vlastnú blahoslavenú Matku, ktorá nás vždy vedie k Ježišovi, ktorého telo je skutočným pokrmom. Vtáčia matka’červeno-biela bodkovaná šatka by mohla symbolizovať Telo, Krv, Dušu a Božstvo Ježiša Krista, nášho Pána—eucharistický pokrm, ktorý je prameňom a vrcholom nášho života.  

Ježiš nám totiž hovorí: “Ak nebudete jesť moje telo a piť moju krv, nebudete mať v sebe život” (Jn 6, 53). - 

Pri mojom čítaní sa stáva zrejmým, že vtáčie hniezdo, podobne ako jasle, je tým najpokornejším symbolom pre svätú Matku Cirkev, kam z neba zostupuje pravý chlieb. Podobne ako mnohí katolíci, ktorí citovali výrok svätého Augustína’: “Pre seba si nás stvoril a naše srdcia sú nepokojné, kým nespočinú v tebe,” som tomu celkom nerozumel.  

Ježiš Kristus Nazaretský, ktorý sa narodil v skromnej jaskyni v Betleheme, túži, aby sme ho hľadali a hltali jeho Telo a Krv, Dušu a Božstvo s tou istou prudkou intenzitou ako vtáčatko hľadajúce svoju matku. A to prostredníctvom nášho vzťahu s Jeho vlastnou matkou, ktorá Ho prináša priamo k nám. 

Tieto Vianoce sa pripojme k svätému Augustínovi z Hippo a vyznajme “Neskoro som ťa miloval, ó krása večne stará, večne nová, neskoro som ťa miloval! Bola si vo mne, ale ja som bol vonku, a tam som ťa hľadal. Vo svojej neláske som sa ponoril do krásnych vecí, ktoré si stvorila. Bola si so mnou, ale ja som nebol s tebou."”  

POKRAČOVALI: Ak dáme Kristovi na Vianoce svoje hriechy vo vyznani, on nám dá svoj pokoj