Screen-Shot-2023-07-05-at-2.03.24-PM-810x500.png

Arcibiskup Aguer: Františkov dokument Fiducia Supplicans sa nesmie dodržiavať

318
Kultúra smrti

Dikastérium náuky viery sa stalo dikastériom zmätku. Presne to presadzuje argentínsky kardinál víctor Manuel Fernández. Nielen zmätok veriacich, ale aj svetovej mienky.

Najnovšie opäť dáva príležitosť na diskusiu zverejnením vyhlásenia Fiducia supplicans o požehnaní homosexuálnych párov a heterosexuálnych manželstiev, ktoré žijú v neregulárnej situácii. Je škandalózne, že toto vyhlásenie je v rozpore s tým, čo pred dvoma rokmi potvrdilo dikastérium podpisom kardinála Luisa Ladariu. V tomto vyhlásení sa hovorilo, že homosexuálny pár nemôže byť požehnaný, pretože Boh nemôže požehnať hriech. To je pravda. Každé požehnanie predpokladá Božiu spokojnosť s osobou alebo objektom požehnania.

Ako to nemôže byť inak, Fiducia supplicans množí výhovorky a vysvetlenia, ktoré jednoducho odhaľujú jasné obvinenie. Ide o štýl disimulácie vlastný pápežovi Františkovi: veci sa hovoria polopatisticky, aby boli plne pochopené v rozpore s Tradíciou.

V úvode sa hovorí, že možno pochopiť možnosť požehnania párov v neregulárnych situáciách a párov rovnakého pohlavia, pretože požehnaniu nemôže predchádzať predchádzajúca morálna analýza. Opakovanou zámienkou je, že Cirkev musí byť viac “inkluzívna,” a kritérium pre túto identifikáciu je sociologické, resp. sociálno-psychologické, ako sa vyvinulo kvôli tlaku sveta: módy a vnucovania modelov podľa údajných “nových práv.” Cirkev je inkluzívna zo svojej podstaty, pretože vznikla vďaka Kristovmu príkazu apoštolom: osloviť všetky národy. A dejiny Cirkvi ukazujú, že od začiatku boli do nej začlenené všetky národy. Toto vyhlásenie predstavuje skutočný škandál, ktorý ozdobený zámienkami kontrastuje so svetskou doktrínou o manželstve.

Fiducia supplicans nám umožňuje vidieť, kam smerovala ôsma kapitola exhortácie Amoris laetitia, kde sa diskrétne hovorí, že ľudia žijúci v týchto neregulárnych situáciách môžu niekedy prijímať sviatosti. Bol to začiatok, ktorý sa teraz odhaľuje v plnom rozmere. Je to však dôsledok metódy pápeža Františka’, ktorou je disimulácia. Takto súčasný pontifikát v mnohých otázkach navrhuje nové stanovisko, ktoré “koriguje” učenie Cirkvi a jej nemennú Tradíciu.

Na záver: Fiducia supplicans by sa nemala poslúchať. A je úplne správne odoprieť požehnanie homosexuálnym “manželstvám,” a manželstvám žijúcim v neregulárnej situácii.