Declaration_of_Independence_1819_by_John_Trumbull-810x500.jpg

DeSantis má pravdu: Otcovia zakladatelia Ameriky by nikdy neuznali satanizmus za verejné náboženstvo.

80
Kultúra života

Prezidentský kandidát Ron DeSantis z Floridy v súvislosti s vystavením satanistickej sochy v hlavnom meste štátu Iowa’poukázal na to, že jediným dôvodom, prečo môže Satanský chrám právne obhajovať toto vystavenie na základe “náboženskej slobody”, je skutočnosť, že daňový úrad IRS udelil skupine v roku 2019 náboženský štatút.

DeSantis poznamenal, že sa tak stalo pod dohľadom prezidenta Donalda Trumpa’a povedal, že toto rozhodnutie považuje za nesprávne. Tvrdil, že Satanský chrám by nespadal pod to, čo by otcovia zakladatelia Ameriky zahrnuli do náboženstva a jeho právnej ochrany.

Komentár odznel v relácii CNN Townhall v odpovedi na otázku o tejto situácii.

“Tak to’je zaujímavé,”povedal DeSantis. “Počul som to a potom som si povedal, no, ako sa to tam dostalo? Je to vôbec náboženstvo? A hľa, Trumpova administratíva im dala súhlas, aby boli pod daňovým úradom ako náboženstvo. Takže to im dalo právnu možnosť potenciálne to robiť." ”

“Takže neviem, čo legislatíva, ako to analyzovala, ale je veľmi dobre možné, že práve vďaka tomuto rozhodnutiu za Donalda Trumpa mohli mať právnu oporu. Môj názor by bol, že to’nie je náboženstvo, ktoré sa snažili vytvoriť otcovia zakladatelia. Ale myslím si, že to rozhodnutie IRS, naozaj ma prekvapilo, že to urobili.”

DeSantis priznal, že štatút IRS nemusí nevyhnutne znamenať, že vláda podporuje Satanský chrám. Trval však na tom, že federálna vláda “ho uznala ako náboženstvo.”

“Nemyslím si, že to bolo správne rozhodnutie… To”je zlé,” vyhlásil.

V podobných komentároch na X, predtým Twitteri, DeSantis uviedol, že prispeje na právnu obhajobu bývalého námorného pilota Michaela Cassidyho, ktorý 14. decembra strhol a odrezal hlavu urážlivej soche, rozhorčený tým, že v hlavnom meste štátu Iowa’bol povolený obraz Bafometa, démonickej modly,.

Šatan nemá miesto v našej spoločnosti a federálna vláda by ho nemala uznávať ako ‘náboženstvo’, ” napísal DeSantis. “Vydám žetón, aby som prispel na fond právnej obhajoby tohto veterána’. Dobro zvíťazí nad zlom – to je’americký duch.”

Na obranu svojho konania Cassidy spochybnil tvrdenie, že výstava je chránená prvým dodatkom, pretože Satanský chrám je “náboženstvo.”

“Svet môže kresťanom hovoriť, aby submisívne prijali legitimizáciu Satana, ale nikto zo zakladateľov by nepovažoval vládnu sankciu satanských oltárov v budovách Kapitolu za chránenú prvým dodatkom, ” povedal Cassidy. “Protikresťanské hodnoty sa v posledných desaťročiach neustále viac a viac dostávajú do hlavného prúdu a kresťania sa zväčša správajú ako povestná žaba vo vriacej vode.”

Čítajte: Satanic idol at Iowa state Capitol destroyed by Christian military veteran

Žurnalista portálu LifeSiteNews Jonathan Van Maren poznamenal, že Satanic Temple skutočne získal v roku 2019 od daňového úradu IRS status oslobodenia od daní spolu s formálnym uznaním vládou ako “dom uctievania.”

Vedenie satanistov pod vedením Luciena Greavesa tvrdí, že neverí vôbec v nič, pričom satanizmus využíva na prenasledovanie amerických kresťanov a ochranu náboženskej slobody na presadzovanie svojej krajne ľavicovej agendy. Satanský chrám však propaguje aj satanské rituály.

Van Maren poznamenal, že v roku 2020 Satanský chrám pokúsil o uznanie potratu za démonický “sviatosť” podľa zákonov o náboženskej slobode, pričom Greaves predtým vyhlásil potrat za “náboženský rituál,” tvrdenie, ktoré sa znovu objavilo po Roe v. Wade bolo v roku 2022 zrušené.

Čítajte: Iowa’debakel so satanistickou sochou nám pripomína, že ústava bez kresťanstva nemá význam

Iowa Reprezentant Brad Sherman argumentoval vo verejnom liste z 8. decembra, že Gov. Kim Reynoldsová by mala nariadiť odstránenie satanistického exponátu, pretože uráža Boha a je v rozpore s ústavou štátu Iowa.

Citujúc preambulu ústavy štátu, ktorá uznáva jediného Boha (Najvyššiu bytosť), od ktorého požehnania pochádzajú a na ktorom ľudia závisia, Sherman povedal:

Je to mučivý a pokrivený výklad zákona, ktorý poskytuje satanovi, ktorý je všeobecne chápaný ako nepriateľ Boha, náboženské vyjadrenie rovnocenné s Bohom v inštitúcii vlády, ktorá je závislá od Boha, pokiaľ ide o pokračujúce požehnania. Takýto právny názor nielenže porušuje samotné základy ústavy nášho štátu, ale uráža Boha, na ktorom sme závislí, a podkopáva naše blaho.

Ak tvrdíme, že veríme v jedinú Najvyššiu bytosť, Boha všetkého stvorenia, nemôžeme si nárokovať výnimku z poslušnosti voči nemu vo veciach týkajúcich sa občianskej vlády. V skutočnosti, ak Ho vyhlasujeme za svojho Boha, potom sme ako zákonodarcovia a vládni úradníci Jeho správcami. Ako takí sa Mu musíme podriadiť vo vláde rovnako ako v ktorejkoľvek inej oblasti života. Buď je On Boh, alebo nie je.

Tí, ktorí chcú uctievať Satana, môžu tak slobodne robiť na svojom súkromnom pozemku. Ale tpovoliť satanské prejavy v štátnom Kapitole a inom verejnom majetku znamená podriadiť sa Satanovým’požiadavkám na rovnosť s Bohom, čo bol jeho prvotný hriech: “budem ako Najvyšší” (pozri Iz 14,14).

Ak chceme, aby náš štát dostal Božie požehnanie, musíme svojimi zákonmi a činmi preukázať, že sme na ňom skutočne závislí a že sa staviame proti satanovi.

Sherman povedal, že satanistický exponát by mal byť odstránený a že by sa malo pokročiť v legislatíve, ktorá by zakázala budúce satanistické exponáty a povolila zriadenie exponátov Desatora v štátnych inštitúciách vrátane Kapitolu a verejných škôl.  

Čítajte: Gov. štátu Iowa Kim Reynolds odsúdila satanistickú výstavu na štátnom Kapitole, zastavila sa pred príkazom na jej odstránenie  

DeSantis, Van Maren a Sherman majú pravdu. Satanizmus a Satanský chrám – či už ateistickej alebo skutočne démonickej povahy – sú v rozpore s tým, čo otcovia zakladatelia Spojených štátov považovali za náboženstvo, a teda chránené prvým dodatkom. 

Pohľad len na dva oficiálne dokumenty z čias založenia národa jasne ukazuje, že náboženstvo znamená verejné uctievanie a službu jedinému pravému Bohu, ktorý stvoril svet, udržiava ho svojou prozreteľnosťou, vládne mu svojou múdrosťou a požehnáva ho svojou milosťou. 

V Prvá národná proklamácia o Dni vďakyvzdania, tkontinentálny kongres Spojených štátov v roku 1777, keď bola krajina ešte stále zapojená do vojny za nezávislosť, nielenže nariadil Američanom, aby verejne vzdávali vďaky všemohúcemu Bohu, ale vyzval všetkých, aby sa “zasvätili službe svojmu božskému dobrodincovi,” aby “kajúcne vyznali svoje rozmanité hriechy, ” a aby predniesli “svoje pokorné a úprimné prosby, aby sa Bohu zapáčilo skrze zásluhy JEŽIŠA KRISTA milostivo odpustiť a vymazať ich z pamäti, aby sa mu milostivo zapáčilo udeliť svoje požehnanie vládam týchto štátov.” 

Kontinentálny kongres považoval za vhodné nielen prikázať všetkým, aby prosili Boha o požehnanie pre celý národ, ale dovolával sa “zásluh Ježiša Krista” za odpustenie hriechov a vyjadril nádej, že náboženstvo bude prosperovať na podporu “toho kráľovstva, ktoré spočíva ‘v spravodlivosti, pokoji a radosti v Duchu Svätom.’” 

Náboženstvo, na ktorom bol národ založený, bolo jednoznačne kresťanstvo. Kontinentálny kongres nielenže nariadil národu vzdávať hold a vďaku všemohúcemu Bohu, ale vo svojich oficiálnych dokumentoch jasne uvádza, že verí v Najsvätejšiu Trojicu, Vtelenie a Vykúpenie z hriechu prostredníctvom Ježiša Krista. 

Vyhlásenie znie:  

Z tohto dôvodu sa odporúča zákonodarnej alebo výkonnej moci týchto SPOJENÝCH ŠTÁTOV, aby oddelila štvrtok, osemnásty deň nasledujúceho decembra, na SÚČASNÉ VĎAKY a CHVÁLU: 

Aby v jednom čase a jedným hlasom mohli dobrí ľudia vyjadriť vďačné pocity svojich sŕdc a zasvätiť sa službe svojmu Božskému dobrodincovi; a aby sa spolu so svojimi úprimnými poďakovaniami a obetami mohli pripojiť ku kajúcemu vyznaniu svojich rozmanitých hriechov, ktorými prišli o každú priazeň; a svoju pokornú a úprimnú prosbu, aby sa Bohu zapáčilo pre zásluhy JEŽIŠA KRISTA milosrdne ich odpustiť a vymazať z pamäti; 

aby sa mu milostivo zapáčilo udeliť svoje požehnanie vládam týchto štátov a aby sa darilo verejnej rade celku: 

aby inšpiroval našich veliteľov na súši i na mori a všetkých, ktorí sú pod nimi, takou múdrosťou a odvahou, aby sa stali vhodnými nástrojmi, ktoré pod vplyvom Prozreteľnosti všemohúceho BOHA zabezpečia týmto Spojeným štátom najväčšie zo všetkých ľudských požehnaní, NEZÁVISLOSŤ a MIER: 

Aby sa mu zapáčilo, aby sa darilo obchodu a výrobe ľudí a práci poľnohospodárov, aby naša krajina prinášala úrodu: 

Aby sa školy a semináre vzdelania, tak potrebné na pestovanie zásad pravej slobody, cnosti a zbožnosti, dostali pod jeho opatrujúcu ruku; a aby sa darilo prostriedkom náboženstva na podporu a rozšírenie toho kráľovstva, ktoré spočíva “v spravodlivosti, pokoji a radosti v Duchu Svätom.

Kontinentálny kongres v roku 1777 jasne vnímal úspech a požehnanie pri zakladaní nového národa, ako aj jeho budúcu prosperitu a rast ako súčasť odpustenia hriechov prostredníctvom Ježiša Krista a závislé od verejných modlitieb vďaky, prosieb, kajúcnosti a chvály Boha. Ani ateizmus, ani satanizmus nemohli nájsť žiadne miesto v pojme náboženstva, ako ho vyjadril Kongres pri zakladaní Spojených štátov. 

Podobne sa vyjadril aj prezident George Washington v roku 1789 v prvé prezidentské vyhlásenie o Dni vďakyvzdania, nariadil Američanom, aby verejne vzdávali vďaku za “signálnu priazeň všemohúceho Boha,”venujúc sa “službe tejto veľkej a slávnej bytosti, ktorá je dobrotivým autorom všetkého dobra, ktoré bolo, ktoré je alebo ktoré bude.” 

Pozoruhodné je, že Washington medzi povinnosťami národa voči Bohu vymenúva: “uznanie,” “poslušnosť,” “vďačnosť,” a prosbu. Vymenúva ich nie ako súkromné povinnosti súkromných občanov, ale ako verejné povinnosti národa ako celku, na splnenie ktorých on ako prezident na oficiálnu žiadosť Kongresu vyhlasoval národný deň verejnej vďaky a modlitby. 

Ak by v tom čase niekto navrhol, že ateizmus alebo satanizmus si môžu nárokovať na rovnaké právne postavenie a ochranu ako uctievanie a služba Bohu, ako to chápu a vyjadrujú oficiálne vyhlásenia amerického Kongresu a prezidenta, bol by takýto človek ostro a právom zosmiešnený.  

Aby to bolo viac než jasné, nižšie ponúkame plné znenie Washingtonovej Proklamácie o&nbspdňa vďakyvzdania. Výmluvne hovorí sám za seba. 

Keďže je povinnosťou všetkých národov uznávať prozreteľnosť všemohúceho Boha, poslúchať jeho vôľu, byť vďačný za jeho dobrodenia a pokorne prosiť o jeho ochranu a priazeň—a keďže obe komory Kongresu ma spoločným výborom požiadali, aby som odporučil ľudu Spojených štátov deň verejnej vďaky a modlitby, ktorý by sa slávil tak, že by sa s vďačným srdcom uznali mnohé významné milosti všemohúceho Boha, najmä tým, že im poskytol príležitosť pokojne ustanoviť formu vlády pre ich bezpečnosť a šťastie.

Nynie, preto odporúčam a určujem štvrtok 26. novembra budúceho roku, aby ho ľud týchto štátov zasvätil službe tej veľkej a slávnej bytosti, ktorá je dobrotivým pôvodcom všetkého dobra, ktoré bolo, ktoré je alebo ktoré bude—aby sme mu potom všetci spoločne vzdali úprimnú a pokornú vďaku—za jeho láskavú starostlivosť a ochranu ľudu tejto krajiny predtým, než sa stal národom—za významné a rozmanité milosrdenstvo a priaznivé zásahy jeho Prozreteľnosti, ktoré sme zažili v priebehu a na konci nedávnej vojny—za veľký stupeň pokoja, zjednotenia a hojnosti, ktorému sa odvtedy tešíme—za pokojný a rozumný spôsob, akým nám bolo umožnené ustanoviť ústavy vlády pre našu bezpečnosť a šťastie, a najmä za národnú, ktorá bola nedávno ustanovená–za občiansku a náboženskú slobodu, ktorou sme požehnaní, a za prostriedky, ktoré máme na získavanie a šírenie užitočných vedomostí; a všeobecne za všetky veľké a rozmanité milosti, ktoré nám Boh udelil.

A tiež aby sme sa potom zjednotili v čo najpokornejších modlitbách a prosbách k veľkému Pánovi a Vládcovi národov a prosili ho, aby nám odpustil naše národné a iné priestupky—aby nám všetkým, či už na verejných alebo súkromných postoch, umožnil riadne a včas plniť naše viaceré a relatívne povinnosti—aby naša národná vláda bola požehnaním pre všetkých ľudí tým, že bude neustále vládou múdrych, spravodlivých a ústavných zákonov, rozvážne a verne vykonávaných a dodržiavaných—chrániť a viesť všetkých panovníkov a národy (najmä tie, ktoré nám preukázali láskavosť) a požehnávať im dobrú vládu, mier a svornosť—podporovať poznanie a praktizovanie pravého náboženstva a cnosti a rozširovanie vedy medzi nimi a nami—a všeobecne poskytnúť celému ľudstvu taký stupeň svetského blahobytu, o ktorom on sám vie, že je najlepší.