trump_shruggy-810x500.jpg

19 štátov podporuje Trumpa proti snahe Jacka Smitha urýchliť konanie o imunite

21
Neutral

Prezident Trump požiadal Najvyšší súd, aby umožnil, aby právne argumenty s prezidentskou imunitou prešli tradičnou cestou cez odvolací súd. Osobitný prokurátor Jack Smith chce obísť odvolací súd&nbspa ísť priamo na Najvyšší súd, ktorý by to vyriešil.

Ako poznamenal portál Politico, právnici prezidenta Trumpa&nbspopakovane upozorňovali sudcov, aby sa vyhli &nbspsponáhľaniu,&nbspTrumpovi&nbspprávnici skritizovali Smitha za to, že podnikol mimoriadne kroky na zachovanie termínu súdneho pojednávania 4. marca 2024 bez toho, aby podrobne vysvetlil, prečo je predloženie prípadu porote už o niečo viac ako dva mesiace také kritické.”Jack Smith sa v podstate snaží vynútiť si rýchly súdny proces v stanovenom termíne, aby získal maximálny zásah do primárnych volieb GOP, zatiaľ čo Trumpovi’právnici ho za to vyzývajú.

Jack Smith podal odpoveď na Trumpovo podanie, v ktorej opäť potvrdil: “Verejný záujem na rýchlom vyriešení tohto prípadu uprednostňuje okamžité, konečné rozhodnutie tohto súdu. Obvinenia sú tu mimoriadne závažné. Tento prípad zahŕňa - po prvýkrát v histórii nášho národa’- trestné obvinenia proti bývalému prezidentovi na základe jeho konania počas výkonu funkcie. A nie len tak hocijaké konanie: údajné konanie s cieľom udržať sa pri moci tým, že zmaril ústavou predpísaný proces osvedčovania zákonného víťaza volieb,” napísal Smith. “Národ má naliehavý záujem na rozhodnutí.”

Smith sa obáva, že argumenty odvolacieho súdu a konečné rozhodnutie sa predĺžia až za obdobie Najvyššieho súdu v roku 2024, čím sa pripraví dlhé pokračovanie prípadu DC proti Trumpovi do októbra a novembra 2024. Trumpov’tím tvrdí, že problémy, ktoré sú pred súdom, sú bezprecedentné a je potrebné ich starostlivo zvážiť.

Na podporu stanoviska Donalda Trumpa podalo 19 štátov na Najvyšší súd amtický spis.

V 234 rokoch americkej histórie ešte žiadny prezident nečelil trestnému stíhaniu za svoje úradné činy. Ešte pred 19 dňami sa žiadny súd nezaoberal otázkou, či existuje imunita voči takémuto stíhaniu. Do dnešného dňa sa tým nezaoberal žiadny odvolací súd. Táto otázka patrí medzi najkomplexnejšie, najzložitejšie a najzávažnejšie otázky, o ktorých bude musieť tento súd rozhodnúť.

Obvyklé postupy preskúmania tohto súdu umožnia obvodu D.C., aby sa týmto odvolaním zaoberal na prvom stupni, čím sa tomuto súdu poskytne výhoda predchádzajúceho posúdenia týchto historických tém odvolacím súdom a vykoná sa tradičná funkcia výberu, ktorú tento súd už dlho uprednostňuje. D.C. Circuit už skutočne povolil veľmi urýchlené preskúmanie odvolania prezidenta Trumpa’cez nesúhlas prezidenta Trumpa’s tým, že podklady budú ukončené do 2. januára 2024 a ústne vyjadrenie je naplánované na 9. januára 2024.

Osobitný poradca nalieha na tento súd, aby obišiel tieto bežné postupy vrátane dlhodobého uprednostňovania predchádzajúceho posúdenia aspoň jedným odvolacím súdom a ponáhľal sa s bezohľadným rozhodovaním o týchto otázkach. Súd by mal túto výzvu v súčasnosti odmietnuť, a to z viacerých dôvodov.

Preskúmanie vecí najvyšším súdom je zložitejšie, pretože bývalý generálny prokurátor Edwin Meese III a profesori práva Steven G Calabresi a Gary S Lawson podali podanie ako Amici Curiae (priateľ súdu, nie je spojený ani s jednou zo strán), v ktorom spochybňujú legitimitu Bidenom vymenovaného osobitného poradcu Jacka Smitha.

Nezávisle na tom, či sa Najvyšší súd chce vyjadriť k týmto otázkam, bude musieť reagovať. Okrem toho, že Najvyšší súd nakoniec bude musieť rozhodnúť, ako sa postaví k neznesiteľnému rozhodnutiu o coloradskom zákone.

Najvyšší súd vedený Robertsom nemá rád otázky týkajúce sa politickej dynamiky; v týchto dvoch otázkach si však pravdepodobne bude musieť vybrať. Ak zamietnu žiadosť Jacka Smitha, súdny proces s Donaldom Trumpom by sa mohol oddialiť, kým sa k nim riešenie prezidentskej imunity napokon nedostane (po preskúmaní odvolacím súdom). Existuje však veľká pravdepodobnosť, že odvolací súd sa postaví na stranu prezidenta Trumpa a odvolanie na SCOTUS potom podá Jack Smith.

Prevzaté so súhlasom Konzervatívneho stromu.