pregnant_ultrasound-810x500.jpg

Indiana hlási 17 potratov za šesť týždňov po prijatí reštriktívneho zákona

22
Kultúra života

Podľa nedávno zverejnenej správy štátneho ministerstva zdravotníctva bolo v Indiane vykonaných sedemnásť potratov počas približne šesťtýždňového obdobia po tom, ako v polovici augusta vstúpil do platnosti nový zákon obmedzujúci potraty na požiadanie.

Zákon úplne vstúpil do platnosti v polovici augusta, ale potratové zariadenia ho začali dodržiavať až 1. augusta, “kvôli právnej neistote,” podľa inštitútu Guttmacher, ktorý podporuje potraty. Tento think tank predtým odhadoval, že v auguste bolo vykonaných nula potratov. Indiana začala zbierať údaje o dôvodoch interrupcií 21. augusta.

Štvrťročná “Správa o ukončených tehotenstvách” od Ministerstva zdravotníctva Indiany zahŕňa obdobie od júla do 30. septembra 2023. Zákon umožňuje potratiť deti počaté pri znásilnení alebo inceste do 10. týždňa a potraty pre “podstatné a nezvratné fyzické poškodenie” zdravia matky”. Predčasne narodené deti môžu byť usmrtené, ak by mohli “[trpieť] nenapraviteľným zdravotným stavom, ktorý je nezlučiteľný s trvalým životom mimo maternice” do 20 týždňov.

Výnimka “zdravotného stavu” výslovne vylučuje širokú “psychickú alebo emocionálnu” výnimku. “Zdravotný stav nemožno určiť na základe tvrdenia alebo diagnózy, že sa žena dopustí konania, ktoré má v úmysle viesť k jej smrti alebo k fyzickému poškodeniu.”

Zákon tiež zakazuje interrupčné zariadenia, takže na zabíjanie nenarodených detí zostávajú len nemocnice.

Jeden z interrupcií v období od 21. augusta do 30. septembra bol podľa správy spôsobený “znásilnením/inkrementom,”. Deväť z nich bolo z dôvodu “smrteľnej anomálie plodu” a sedem z dôvodu “vážneho ohrozenia zdravia/života tehotnej ženy”

Celkovo bolo za obdobie od 1. júla do 30. septembra nahlásených 764 interrupcií. Je to približne 25 percent z množstva, ktoré sa bežne hlásilo za rovnaké obdobie v minulých rokoch.

Zníženie počtu nahlásených interrupcií nemôže v plnej miere zachytiť iné okolnosti, napríklad ženy, ktoré cestovali na interrupciu do neďalekého Illinois a Michiganu. Nahlásené potraty tiež nezahŕňajú samovoľné, domáce potraty vykonané pomocou potratových tabletiek zakúpených online mimo štátu alebo mimo krajiny.

Prezident Joe Biden sa snažil, aby nebezpečné potratové lieky boli široko rozšírené dostupné online a prostredníctvom lekární, napriek federálnemu zákonu, ktorý zakazuje zasielanie potratových tabletiek poštou.

Právny predpis prešla cez výhrady Indiana Right to Life, kvôli výnimkám udeleným pre znásilnenie, incest a údajnú “smrteľnú fatálnu anomáliu.”

Zákon síce obsahuje výnimky, ale zástancovia života zdôrazňujú, že prirodzená ľudská dôstojnosť dieťaťa’a právo na život nevyplýva z okolností jeho počatia. Lekárski odborníci tiež potvrdili, že priamy potrat nie je nikdy z lekárskeho hľadiska nevyhnutný.

Na druhej strane nedávne údaje ukazujú, že porodnosť v štátoch, ktoré obmedzili potraty, od zrušenia rozsudku Roe v. Wade a že mnohé ženy v týchto štátoch sa pravdepodobne neuchýlili k “samovoľným” interrupciám, napríklad pomocou nelegálnych tabletiek.

Profesor Americkej katolíckej univerzity Dr. Michael New, odborník na pro-life prieskumy a údaje, tiež zpochybnil tvrdenie, že potratové lieky rušia účinnosť obmedzení potratov.

Telehotenské centrá za život tiež naďalej poskytujú materiálne zdroje a vzdelávacie služby na pomoc tehotným mamičkám a rodinám. V nedávnej správe sa odhaduje, že v roku 2022 poskytli tehotenské informačné centrá tovar a služby v hodnote takmer 360 miliónov dolárov vrátane nielen bezplatných plienok a oblečenia, ale aj ultrazvukových vyšetrení, autosedačiek a kurzov pre rodičov.