holy-family-christmas-1-810x500.jpg

Svätý Jozef dnes chráni rodiny, tak ako chránil Svätú rodinu

35
Kultúra života

Tak ako mnohí iní, aj ja rád uvažujem o životoch svätých, ale tento rok sa v mojom živote stala udalosť, ktorá ma prinútila zamyslieť sa nad istým svätcom a nad všetkým dobrým, čo pre nás robí.  

Pred niekoľkými mesiacmi mal môj brat autonehodu. Z Božej milosti prežil. Neskôr som sa od svojho spolupracovníka dozvedel, že jeho syn mal v ten istý deň tiež autonehodu a tiež prežil. Aj keď obaja utrpeli zranenia, bol som veľmi vďačný, že sú nažive.  

Pár dní po nehode môjho brata som si čítal niektoré komentáre, ktoré prichádzali spolu s darmi, a narazil som na niekoľko komentárov od darcov, v ktorých písali, že sa modlia za LifeSite, naše rodiny a za ochranu nad nami všetkými. Po prečítaní toľkých takýchto komentárov som sa dojala k slzám, keď som si uvedomila, že modlitby našich darcov za ochranu naozaj niečo znamenajú.  

Jedným slovom, ktoré mi naozaj utkvelo v pamäti, bolo “ochrana.” Svitlo mi, že existuje svätec, ktorý je najvyšším ochrancom a určite bdie nad našimi rodinami. Týmto svätcom je Ježišov pestún: Svätý Jozef strávil mnoho rokov tým, že chránil Máriu a Ježiša pred akoukoľvek ujmou, keď ho najviac potrebovali. Bez neho by Svätá rodina neprežila. Vzal si Máriu za manželku, hoci vedel, že je tehotná, a preto ju zachránil pred životom v nemilosti. Našiel pre Máriu miesto, kde mohla porodiť Ježiša v Betleheme, a zachránil Svätú rodinu pred Herodesovým zlom, keď poslúchol anjela a utiekol do Egypta.  

Dáva zmysel, že je patrónom rodín a otcov, pretože vynikajúco chránil Svätú rodinu a bol dobrým pestúnom Ježiša. A ja som si úplne istý, že chráni moju rodinu a najmä môjho brata – otca. 

Počas vianočného obdobia majme na pamäti svätého Jozefa, ktorý bol hlavným účastníkom plánu našej spásy tým, že chránil svoju rodinu, a častejšie ho vzývajme o pomoc a ochranu v našom živote. 

Milý, svätý Jozef, patrón a ochranca otcov a rodín, pros za nás! 

Och, svätý Jozef, ktorého ochrana je taká veľká, taká pohotová, taká silná,
pred Božím trónom, do teba vkladám všetky svoje záujmy a túžby.
Ó, svätý Jozef, pomôž mi svojím mocným príhovorom,
a vypros mi od svojho božského Syna
všetky duchovné požehnania skrze Ježiša Krista, nášho Pána.
Aby som sa tu pod tvojou nebeskou mocou angažoval,
môžem vzdať vďaku a úctu najláskavejšiemu z otcov.  

O, svätý Jozef, nikdy sa neunavím rozjímaním o tebe a Ježišovi spiacom v tvojom náručí;
Neodvažujem sa priblížiť, kým odpočíva v blízkosti tvojho srdca.
Stlač ho v mojom mene a pobozkaj za mňa jeho jemnú hlavu a
popros ho, aby mi bozk vrátil, keď budem vydychovať do smrti.