vatican-1-810x500.jpg

ÚPLNÝ ZOZNAM: Ako sa biskupi stavajú k požehnaniu homosexuálnych párov?

0
Kultúra smrti

Katolícki biskupi na celom svete sú rozdelení v postoji k udeľovaniu požehnania párom rovnakého pohlavia po tom, ako pápež František a kardinál Victor Manuel Fernández 18. decembra vydali dekrét o schválení takéhoto požehnania.

“V načrtnutom horizonte sa objavuje možnosť požehnania párov v neregulárnych situáciách a párov rovnakého pohlavia, ktorého forma by nemala byť rituálne stanovená cirkevnými autoritami, aby nedošlo k zámene s požehnaním vlastným sviatosti manželstva,” uvádza sa v bode 31 dokumentu Fiducia Supplicans.

Text, v ktorom Vatikán schválil “požehnanie” pre páry rovnakého pohlavia, vydal Fernández ako šéf Kongregácie pre náuku viery a schválil ho František, bol výsledkom súkromného projektu dvojice. 

Od jeho šokujúceho objavenia biskupi a biskupské” konferencie na celom svete rýchlo vydali reakcie: Niektoré z nich sa rozhodne postavili proti textu ako odklonu od tradície a pokusu požehnať to, čo sa požehnať nedá; iné text vrelo privítali ako potrebné opatrenie. 

Veľká väčšina sa ocitla na strednej ceste: prijala text ako prirodzený postup vzhľadom na jeho vatikánsky pôvod, vyzdvihla z neho konkrétne pasáže, aby potvrdila učenie Cirkvi o manželstve, ale vyhla sa zmienke o ďalších pasážach, ktoré schvaľujú požehnanie osôb rovnakého pohlavia, v zjavnej snahe vyhnúť sa kontroverzii.

Biskupi, ktorí sa postavili proti Fiducia Supplicans

Rastúci počet biskupov sa rozhodol pre zarážajúci krok, keď sa postavil proti vydaniu vatikánskeho súhlasu s požehnaním osôb rovnakého pohlavia a načrtol pritom katolícku náuku o požehnaní a homosexualite.

Kazachstan

Z arcidiecézy Svätej Márie v Astane, arcibiskup Tomáš Peta a jeho známejší pomocný biskup Atanasius Schneider, vydali vyhlásenie, v ktorom vyhlásili, že existuje “veľký podvod a … zlo, ktoré spočíva práve v povolení žehnať páry v neregulárnych situáciách a páry rovnakého pohlavia.”

Jich smernica, ktorou sa postavili proti akejkoľvek forme požehnania párov rovnakého pohlavia, bola určená nielen duchovným, ale aj veriacim: “Napomíname a zakazujeme kňazom a veriacim Arcidiecézy svätej Márie v Astane prijímať alebo vykonávať akúkoľvek formu požehnania párov v neregulárnej situácii a párov rovnakého pohlavia.”

Čítajte: Arcibiskup Peta, biskup Schneider zakazujú ‘požehnanie’ homosexuálnych párov v kazašskej arcidiecéze

“Takéto požehnanie je v priamom a vážnom rozpore s Božím zjavením a s neprerušenou, dvojtýždňovou doktrínou a praxou Katolíckej cirkvi,” dodali. “Takýmto požehnaním sa Katolícka cirkev stáva, ak nie teoreticky, tak v praxi, propagandistom globalistickej a bezbožnej ‘gender ideológie.”

Malawi

Biskupská konferencia Malawi vydala 19. decembra vyhlásenie, v ktorom nariadila, aby “aby sme predišli zmätku medzi veriacimi, nariaďujeme, že z pastoračných dôvodov nie je v Malawi dovolené udeľovať požehnanie akéhokoľvek druhu a pre zväzky osôb rovnakého pohlavia akéhokoľvek druhu.”

ČÍTAJTE: Biskupi Malawi zakazujú ‘požehnanie’ homosexuálnych zväzkov uprostred zmätku okolo vatikánskeho dokumentu

Vyhlásenie podpísalo deväť z dvanástich prelátov Malawi’.

Rwanda

Vyhlásením z 20. decembra oznámila ďalšia africká biskupská’konferencia, že nebude prijímať Fiducia Supplicans. Rwandskí biskupi upozornili, ako by sa požehnanie osôb rovnakého pohlavia “zamieňalo so sviatosťou manželstva.”Nie je možné, aby Cirkev požehnala takéto manželstvá, poznamenali, pretože sú “proti Božiemu’zákonu” a kultúre.

Spoločnosť svätého Pia X

Spoločnosť svätého Pia X (SSPX) vydala dve vyhlásenia, pričom v oboch dôrazne odmietla argumentáciu Vatikánu’pre požehnanie osôb rovnakého pohlavia. V prvom, všeobecnom vyhlásení Spoločnosti ako celku, sa odvoláva na “škandalóznu povahu” Fiducia Supplicans. Upozorňujúc na úmyselný zmätok, ktorý Vatikán spôsobil, SSPX’v hodnotení uviedla, ako “pri požehnaní ‘páru,’ je samotným predmetom požehnania tento nelegitímny zväzok, ktorý katolícka náuka odsudzuje.”

V nasledujúcej depeši generálny predstavený o. Davide Pagliarani, varoval Fiducia Suplikánov nielenže učí “že služobník Cirkvi môže zvolávať Božie’požehnanie na hriešne zväzky, ale tým vlastne tieto hriešne situácie posilňuje.”

ČÍTAJ: Generálny predstavený SSPX: Píše: "Vatikánske schválenie požehnania osôb rovnakého pohlavia ‘urýchľuje stratu duší’

Argumenty, ktoré stoja za vatikánskym’textom “len urýchľujú stratu duší a ničenie katolíckej morálky,”.

Švajčiarsko

Eneritný biskup diecézy Chur’Marian Eleganti napísal 20. decembra odsudzujúci krok pápeža Františka a kardinála Fernándeza’. “Takzvané Františkovo magistérium, ktoré sa prezentuje ako niečo nové a bezprecedentné v kontraste s tradíciou, je nezmyselný pojmový neologizmus kardinála Fernandeza, pretože pápeži, rovnako ako biskupi, sú strážcami učenia Cirkvi’a jej neprerušenej tradície,” napísal Eleganti.

Veľká Británia

Kým žiadni biskupi nevystúpili s protestom proti vatikánskemu’dokumentu, namiesto nich skupina zastupujúca viac ako 500 duchovných vydala dokument proti Fiducii Suplikánom. Britské Bratstvo katolíckych duchovných opätovne potvrdilo katolícku náuku odsudzujúcu homosexualitu.

ČÍTAJTE: Stovky britských kňazov odmietajú požehnanie osôb rovnakého pohlavia ako ‘neprípustné’

Dokument, ktorý nepodpísali členovia, ale vydala ho organizácia, uzavrela:

Myslíme si, že skutočná láska vždy nasleduje po pravdivom učení a že takéto požehnania by pôsobili proti legitímnej starostlivosti, ktorú kňaz dlhuje svojmu stádu. S úprimnou paréziou a na základe vlastných pastoračných skúseností sme dospeli k záveru, že takéto požehnania sú z pastoračného a praktického hľadiska neprípustné.

USA.

Tylerská diecéza

Odpovedajúc v priebehu niekoľkých hodín po zverejnení Fiducia Supplicans’, emeritný biskup Tylerskej diecézy, biskup Joseph Strickland, vydal prostredníctvom LifeSite exkluzívne video posolstvo, v ktorom vyzval na “jednotný hlas” odmietajúci vatikánsky’dokument. 

ČÍTAJTE: EXKLUZÍVNE: Strickland vyzýva biskupov, aby povedali ‘nie’ Františkovi’ ‘požehnaniu’ homosexuálnym párom

“Naozaj jednoducho musíme byť jednotným hlasom, ktorý povie: ‘nie, ’ na toto nebudeme reagovať, ” uviedol Strickland, pričom sa obrátil najmä na svojich spolubratov biskupov. “Nezačleníme to do života Cirkvi, pretože jednoducho musíme povedať ‘nie’ a musí to byť jednotný hlas.”

Vatikán

V dlhej analýze a podrobnej deštrukcii Fiducia Supplicans bývalý prefekt CDF – kardinál Gerhard Müller – napísal, že “požehnanie” homosexuálnych párov predstavuje “rúhanie” a že dokument je “vnútorne rozporný.”

ČÍTAJTE: Kardinál Müller hovorí pápežovi Františkovi: Požehnanie homosexuálnych párov je ‘nemožné’ a ‘rúhanie’ 

“Vzhľadom na jednotu skutkov a slov v kresťanskej viere možno akceptovať, že je dobré požehnávať tieto zväzky, a to aj pastoračným spôsobom, len vtedy, ak veríme, že takéto zväzky nie sú objektívne v rozpore s Božím zákonom,” napísal.

Bývalý pápežský nuncius v USA, arcibiskup Carlo Maria Viganò, vydal vo štvrtok výbušné odsúdenie požehnania osôb rovnakého pohlavia, pričom všetkých propagátorov “bludnej deklarácie Fiducia Supplicans” štylizoval ako “služobníkov satana a jeho najhorlivejších spojencov.”

Čítajte: Arcibiskup Viganò: Bergogliove’‘požehnania’ pre homosexuálne páry ukazujú, že je ‘služobníkom Satana’

“I vyzývam všetkých, ktorým bola udelená kardinálska hodnosť, mojich bratov v episkopáte, kňazov, rehoľníkov a veriacich, aby sa čo najrozhodnejšie postavili proti tomuto šialenému behu do priepasti, do ktorej by nás chcela nahnať sekta odpadlíkov,” uzavrel.

Zambia

Ďalšou africkou krajinou, ktorá odmieta požehnanie osôb rovnakého pohlavia, je Zambia, pričom text tamojších biskupov z 20. decembra je “založený na Svätom písme, ktoré homosexuálne skutky predstavuje ako skutky ťažkej skazenosti.” 

Jasne oznámili, že Fiducia svätenia sa v krajine nebudú realizovať. “Aby sme sa vyhli pastoračným nejasnostiam a dvojznačnostiam, ako aj aby sme neporušili zákony našej krajiny, ktoré zakazujú zväzky a aktivity osôb rovnakého pohlavia, a zároveň načúvali nášmu kultúrnemu dedičstvu, ktoré neprijíma vzťahy osôb rovnakého pohlavia, konferencia sa riadi tým, že vyhlásenie Dikastéria pre náuku viery z 18. decembra 2023 týkajúce sa požehnania párov rovnakého pohlavia sa berie ako dokument na ďalšie uvažovanie a nie na implementáciu v Zambii.”

ČÍTAJTE: Zambijskí biskupi najnovšie zakazujú ‘požehnanie’ homosexuálnych párov

Vyhlásenie podpísalo 12 zo 17 prelátov v krajine, vrátane predsedu a podpredsedu národnej’biskupskej konferencie. 

Vatikán’víta podporu požehnania párov rovnakého pohlavia

Na rozdiel od týchto vyššie uvedených prelátov a kňazov sa Fiducia Supplicans dočkala hlasnej podpory z celého cirkevného prostredia, pričom biskupi vítajú text’podpory požehnania párov rovnakého pohlavia napriek tomu, že Písmo a Tradícia takúto činnosť odsudzujú.

Rakúsko

18. decembra arcibiskup Franz Lackner – hlava Rakúskej biskupskej konferencie – upozornil, že duchovní “už nemôžu povedať nie” na žiadosť o “požehnanie” párov rovnakého pohlavia. Lackner v rozhovore vyjadril svoju “radosť” na Fiducia Supplicans, hoci neskôr musel prostredníctvom hovorcu vydať čiastočné odvolanie v súvislosti so zjavnou povinnosťou duchovných poskytovať takéto požehnanie. 

Čítajte: Rakúsky arcibiskup mení názor na povinné ‘požehnania’ pre homosexuálne páry

Lackner’sa “radoval” podporili ďalší preláti z Rakúska, vrátane biskupa Josefa Marketza z diecézy Gurk-Klagenfurt, ktorý povedal, že vatikánsky’text je “dôležitým krokom k otvorenej Cirkvi.”

Nemecko

Predseda Nemeckej biskupskej konferencie (DBK), biskup Georg Bätzing, prekvapujúco vrelo privítal vatikánsky’text. “Veľmi vítam tento dokument a som vďačný za pastoračnú perspektívu, ktorú zaujíma,” povedal a pochválil, že “znamená, že požehnanie môžu dostať páry, ktoré nemôžu uzavrieť cirkevný sobáš napríklad kvôli rozvodu, a páry rovnakého pohlavia.”

ČÍTAŤ: Heterodoxní nemeckí biskupi chvália nový vatikánsky dokument o homosexuálnych ‘blahoželaniach’ ako ‘skutočný vianočný darček’

Túto chválu na požehnanie osôb rovnakého pohlavia zopakovali aj viacerí nemeckí preláti, vrátane arcibiskupa Stefana Heßeho a biskupa Heinricha Timmereversa, zatiaľ čo iní nemeckí preláti už začiatkom roka otvorili dvere duchovným vo svojich diecézach, aby takéto požehnanie udeľovali. V marci nemecká synodálna cesta odhlasovala schválenie požehnania osobám rovnakého pohlavia a po Fiducia Supplicans kľúčoví pracovníci synodálnej cesty vyzval na vypracovanie vzorca pre takéto požehnania v krajine. 

Švajčiarsko

Ak sa biskup Eleganti postavil proti Fiducia Supplicans, jeho švajčiarski kolegovia preláti text privítali.

Čítajte: Švajčiarski biskupi vítajú schválenie pápeža Františka’ ‘požehnania’ pre homosexuálne páry

Švajčiarski biskupi’ vo vyhlásení z 19. decembra; konferencia vyhlásila, že vatikánsky text je “v súlade s túžbou švajčiarskych biskupov’ po otvorenej Cirkvi, ktorá berie vážne ľudí v rôznych vzťahových situáciách, rešpektuje ich a sprevádza.” Dodali, ako text “po prvýkrát výslovne povoľuje požehnanie párov rovnakého pohlavia a uvádza, že Cirkev rozšírila a obohatila svoje chápanie požehnania.”

U.S.

Rýchlo zareagoval chicagský’kardinál Blase Cupich, ktorý označil vatikánsky’text “za krok vpred a v súlade nielen s túžbou pápeža Františka’pastoračne sprevádzať ľudí, ale aj s Ježišovou’túžbou byť prítomný pre všetkých ľudí, ktorí túžia po milosti a podpore.”

ČÍTAŤ: Kardinál Cupich chváli vatikánsky text o ‘požehnaní’ párov rovnakého pohlavia: Jeho článok bol najmä preložený do Vatican News, čo je výrazným znakom oficiálnej podpory pre Cupichovu interpretáciu textu.[/b>

Vatikánske noviny: ‘Krok vpred’pre Cirkev’-.

Samozvaný katolík prezident Joe Biden sa tiež pridal k radom tých, ktorí dokument chvália. 

ČÍTAJTE: Joe Biden víta rozhodnutie pápeža Františka’ povoliť požehnanie homosexuálnym ‘párom’

“Prezident spolu s mnohými katolíkmi na celom svete privítal vyhlásenie Vatikánu urobené so súhlasom pápeža Františka, ktoré umožňuje požehnanie párov rovnakého pohlavia,”uviedla 19. decembra tlačová tajomníčka Bieleho domu Karine Jean-Pierreová. 

Dodala, že “čokoľvek konkrétne by sme museli odkázať Cirkvi, ale samozrejme vítame tento krok v službe Cirkvi LGBTQ ľuďom.”

Medzičasom, keď sa objavili také silné reakcie podporujúce a odmietajúce návrh Vatikánu”na požehnanie párov rovnakého pohlavia, väčšina biskupov (ako napr.S.) zaujala zmierlivú strednú cestu a snaží sa nezaujať rozhodné stanovisko k textu, o ktorom kardinál Müller tvrdil, že je “protirečivý” a navrhuje “rúhanie.”

Tento príbeh sa vyvíja …