shutterstock_1523021300-810x500.jpg

Katolícka ženská vysoká škola sa v reakcii na kritiku vzdala politiky prijímania transrodových osôb

24
Kultúra života

Katolícka ženská vysoká škola v Indiane zmenila svoje rozhodnutie po tom, čo sa stretla s nevôľou, aby umožnila prijatie mužom, ktorí sa považujú za ženy.

St. Mary’s College, súkromná katolícka inštitúcia v Notre Dame v Indiane, vydala vo štvrtok vyhlásenie, v ktorom oznámila rozhodnutie správnej rady zmeniť svoju nedávno aktualizovanú politiku nediskriminácie a umožniť mužom, ktorí sa považujú za ženy, navštevovať univerzitu.

“Keď správna rada schválila túto aktualizáciu, považovali sme ju za odraz záväzku našej College’žiť naše katolícke hodnoty ako milujúce a spravodlivé spoločenstvo,” uvádza sa vo vyhlásení, o ktorom ako prvá informovala spravodajská zložka Young America’s Foundation (YAF), The New Guard. “Je však čoraz jasnejšie, že postoj, ktorý sme zaujali, nezdieľajú všetci členovia našej komunity.”

V liste, ktorý podpísali predsedníčka správnej rady Maureen Karantz Smithová a prezidentka školy Katie Conboyová —, sa uvádza okamžitá reakcia, ktorá sa spustila proti vysokej škole, a frustrácia veriacich katolíkov, ktorí “mali pocit, že ide o oslabenie nášho poslania alebo dokonca ohrozenie našej katolíckej identity.” Okrem toho uviedli, že “podcenili” reakciu, ktorú dostanú od školskej komunity a verejnosti.

Smith a Conboy ďalej uviedli, že po “zvážení všetkých týchto faktorov sa správna rada rozhodla, že sa vrátime k našej predchádzajúcej politike prijímania študentov.” Napriek ospravedlneniu sa v liste nespomína skutočnosť, že politika prijímania biologických mužov na ženskú”školu je v priamom rozpore s učením Katolíckej cirkvi v otázke rodovej ideológie.

“Keď sa nezhodneme, musíme sa snažiť zachovať štruktúru našich vzťahov. To je vo svojej podstate to, čo v tejto chvíli znamená byť súčasťou živého katolíckeho kampusu,”uvádza sa v liste a dodáva sa, že“budúcnosť školy“je hlboko ovplyvnená našou cestou k rovnosti, inklúzii a spravodlivosti. Správna rada a administratíva sú pevne odhodlané zabezpečiť príjemné a bezpečné prostredie pre všetkých.”

Zrušené pravidlá zrejme neznamenajú koniec úsilia školy’byť “inkluzívna” podľa svetových’štandardov, pričom nechávajú otvorené dvere pre možnosť podkopania katolíckej identity školy’v budúcnosti. Administratíva oznámila, že v januári sa začne séria stretnutí s poslucháčmi na akademickej pôde a na internete. Tieto stretnutia majú podporiť “pochopenie toho, ako sa môže vysoká škola ako naša stať skutočným domovom, miestom otvorených dverí a otvorenej náruče, kam patrí každý, so všetkými jeho odlišnosťami v nezmenenej podobe”

List neposkytuje ďalšie podrobnosti o tom, o čom sa bude na stretnutiach diskutovať. Hoci sa zdá, že väčšina príhovoru sa vyhýba špecifikám týkajúcim sa hodnôt katolíckej inštitúcie, záverečné slová poukazujú na adventné obdobie a “vytrvalosť mudrcov”, ktorých cesta si vyžadovala, aby putovali do Betlehema, kým “objavili svoj cieľ.”

“Keď očakávame svoj vlastný návrat,” Smith a Conboy uzavreli, “pokračujme aj my v prechode vpred [sic] — spoločne — na našej ceste, aby sme boli spoločenstvom, ktoré je inšpirované evanjeliom, orientované na spoločné dobro a potvrdzujúce dôstojnosť.”

List z 21. decembra prichádza len necelý mesiac po tom, čo St Mary’s oznámila zmeny v politike, ktoré umožnia, aby od jesene 2024 boli na univerzitu prijímaní aj muži bez pohlavia. Pôvodné oznámenie sa odvolávalo na encykliku pápeža Františka, ktorá sa nezaoberá otázkou transgenderizmu. Hoci niektoré pápežove’kroky viedli k zmätku medzi veriacimi v súvislosti s jeho postojom k rodovej ideológii, nikdy sa k tejto téme explicitne nevyjadril, čo by bolo v rozpore s učením Katolíckej cirkvi.

Po oznámení novembrovej zmeny politiky biskup Kevin Rhoades z diecézy Fort Wayne-South Bend v štáte Indiana odsúdil tento krok a povedal, že “Saint Mary’s [policy] sa odkláňa od základného katolíckeho učenia o prirodzenosti ženy a tým ohrozuje svoju identitu ako katolíckej ženskej’vysokej školy.”