Strickland-e1703170051184-810x500.jpg

Biskup Strickland: Kňazi "musia zámerne pozývať" Máriu do každého aspektu svojho života

59
Kultúra života

Poznámka redakcie: Nasleduje list biskupa Josepha Stricklanda kňazom.

Moji drahí bratia kňazi, 

Modlím sa, aby posledné dni adventu boli plné požehnania pri prechode z radostného obdobia adventu do slávneho obdobia Vianoc. 

Ako som bol dlhé roky farárom, veľmi dobre viem, aké výzvy budete prežívať vy a veriaci, keď v priebehu niekoľkých hodín rýchlo prejdete z adventu na Vianoce. Môže to byť závratné, ale vždy ma povznášalo, keď som videl tie isté veriace duše, ako sa vracajú na ďalšiu liturgiu, a rád som sa s nimi zasmial, keď sme všetci uvažovali, “teraz, na ktoré liturgické slávenie sme tu tentoraz?"” Hoci štvrtý adventný týždeň 2023 bude veľmi krátky, modlime sa, aby sme boli stále pripravení na Narodenie Pána. 

V predchádzajúcom liste som vyslovil výzvu všetkým kňazom, aby sa stali mariánskymi kňazmi, ale predpokladám, že každý z nás má inú predstavu o tom, ako sa stať mariánskym kňazom, a mnohí sa asi pýtajú, čo to znamená pre našu kňazskú cestu. Predovšetkým si myslím, že to znamená, že musíme zámerne pozývať Máriu na našu každodennú cestu a zahrnúť ju do nej, aby sme nakoniec plne pochopili svoju úlohu kňaza. Náš Pán chápal dôležitosť neustálej prítomnosti svojej Matky’v jeho živote a o dar jej prítomnosti sa delí aj s nami. Sväté písmo to vyjadruje veľmi jasne. Tak ako Ježiš hovoril zo svojho kríža Márii a milovanému učeníkovi Jánovi, hovorí aj k nám, svojim vysväteným kňazom. Svoj život máme zasvätiť službe druhým s jeho Matkou po boku. Jej úloha v našom kňazskom živote otvára bohatý rozmer toho, čo znamená byť kňazom Ježiša Krista. 

Mariánsky kňaz si navyše musí byť vedomý Máriinej’prítomnosti na oltári, keď prináša obetu svätej omše. Bola prítomná, keď naposledy vydýchol, keď zomieral na kríži, a je s nami pri každom slávení svätej omše. Naše mariánske zameranie nám ako kňazom pomáha zostať v spojení s nadprirodzenou pravdou, ktorú slávime na obetnom oltári Ježiša Krista. S jej pomocou dokážeme prekonať výzvu straty zmyslu pre posvätno a nadprirodzeno.   

Napokon, kňazi, ktorí majú mariánske zameranie, sú bližšie ku Kristovi, a ako kňazi, čím bližšie, tým lepšie, pretože je to Kristus, kto nás učí pravému zmyslu nášho kňazstva. 

Kňazi sa obetujú a lipnú na Cirkvi v službe Božiemu ľudu, podobne ako sa manželia obetujú a lipnú jeden na druhom pre dobro toho druhého. Naša práca je zameraná na spásu duší. Musím priznať, že moje zameranie v priebehu rokov nebolo vždy jasné, ale ako sa vyvíjala moja osobná oddanosť Márii, najväčším požehnaním bolo zvýšené uvedomenie si jej prítomnosti na oltári a hlbšia pokora v reálnej prítomnosti Ježiša Krista  Telo, Krv, Duša a Božstvo. Verím, že snaha byť mariánskymi kňazmi je jednoducho hlbším vstupom do toho, čo naše kňazstvo skutočne znamená. 

Moji drahí bratia, keď ideme vpred, nech spočinieme v našej Matke, ktorá je zástankyňou kňazov. Ona nás bude držať pri sebe a prijme nás za svojich synov, ako to urobila so svätým Jánom. Ona nás vtiahne do žiary svojho Syna a tam na príhovor Našej Matky&nbspBolestného a Nepoškvrneného Srdca budeme utešiteľmi Kristovho&nbspSvätého Srdca. Keď my, jeho kňazi, budeme v jeho prítomnosti obetovať adoráciu a pokánie za jeho nevestu, Cirkev, dôjde k obnove svätosti v našom vlastnom živote a v jeho Cirkvi.   

Mária, Matka Božia, pros za nás, svojich kňazských synov. 

Biskup Joseph E. Strickland 

21. decembra 2023 

Svätý Peter Kanisius, kňaz a doktor Cirkvi