GettyImages-1845283331-e1702388504652-810x500.jpg

Argentínsky diplomat pre klímu tvrdí, že vláda Milénia od Parížskej dohody neodstúpi

20
Neutral

Naprieč počiatočnej rétorike nastupujúceho populistického pravicového prezidenta Argentíny Javiera Mileiho zostane krajina členom Parížskej klimatickej dohody OSN, uviedol nový diplomat krajiny pre oblasť klímy.

Nová diplomatka argentínskej vlády pre oblasť klímy Marcia Levaggiová v komentári pre agentúru Reuters uviedla, že jej krajina bude dodržiavať všetky naše environmentálne dohody vrátane Parížskej klimatickej dohody z roku 2015.

Parížska dohoda sa snaží o celosvetovú spoluprácu s cieľom pokúsiť sa kontrolovať globálnu teplotu prostredníctvom zmierňujúcich opatrení, ktoré má zaviesť každá krajina, ktorá sa k nej pripojí. Bývalý americký prezident Donald Trump v roku 2019 Spojené štáty od dohody odstúpil, ale prezident Joe Biden k nej opätovne pristúpil hneď po nástupe do funkcie v januári 2021.

V komentári pre agentúru Reuters Levaggiová uviedla, že Milei’va vláda plne podporuje klimatickú dohodu a že jej podpora je dôvodom, prečo bola vybraná za vedúcu argentínskej delegácie na VZ OSN.N.’klimatickej konferencii COP28 v Dubaji, ktorá sa začala 30. novembra a má sa skončiť v utorok.

“To je dôvod, prečo som prišla na túto konferenciu COP, aby som uistila zainteresované strany a ľudí, ktorí sledujú tento proces, že Argentína zostane zaviazaná Parížskej dohode,” povedala Levaggi.

Komentáre argentínskeho klimatického diplomata’boli vnímané ako obrat nálad, ktoré vyjadril Milei, ktorý bol všeobecne považovaný za “ultrapravicového” politika podľa vzoru Trumpa.

Čítajte: Argentínsky kandidát na prezidenta Javier Milei odsudzuje potraty ako ‘vraždu’ v Tuckerovom interview

V novembri časopis Science uvádzal, že novozvolený líder “prisľúbil znížiť vládne výdavky, zrušiť alebo dramaticky reštrukturalizovať hlavnú argentínsku agentúru pre financovanie vedy’a zvážiť zrušenie ministerstiev, ktoré sa venujú ochrane verejného zdravia a životného prostredia.” 

Takisto odsúdil predstavu o klimatických zmenách spôsobených človekom ako “socialistický podvod.”

“Všetci títo politici, ktorí obviňujú ľudstvo zo zmeny klímy, sú falošní a chcú len získať peniaze na financovanie socialistických flákačov, ktorí píšu noviny štvrtej kategórie,” Milei predtým povedal.

Science Magazine citoval vedcov, ktorí sa obávajú o budúcnosť “vedy” v Argentíne pod vedením “bombastického pravicového politika”, ktorý bol zvolený uprostred hospodárskych otrasov a túžby voličov” po “radikálnej zmene.” 

Levaggi však v komentári pre agentúru Reuters naznačil, že praktické vedenie Mileiho”nemusí byť také “radikálne”, ako sa očakávalo.

“Milei je liberál, je”libertarián a verí v trhové sily,” povedal Levaggi. “A trh si vyžaduje, aby zahŕňal opatrenia na riešenie klimatických zmien.”

“Argentína je v ťažkej ekonomickej situácii, to viete,” povedala. “A táto vláda bola zvolená so silným mandátom fiškálnej zdržanlivosti a reformy verejného sektora.”

Levaggiová, ktorá povedala, že bola “prekvapená”, keď ju vybrali do funkcie v Mileiovej”vláde, potvrdila, že argentínske ministerstvo životného prostredia”bude zrušené, ale uviedla, že jeho funkcie majú prevziať iné zostávajúce ministerstvá.

Čítajte: Tucker Carlson nazýva hyperinfláciu v Argentíne’divoké míňanie varovným príkladom pre svet

Vyzerá to tak, že Milei po nástupe do funkcie zmiernil niektoré svoje predchádzajúce kontroverzné postoje.

The Telegraph informoval, že “svoj prvý kabinet obsadil skôr konzervatívcami hlavného prúdu než ideologickými libertariánskymi spojencami,” a že tiež “ustúpil od plánov zrušiť národné’ministerstvo zdravotníctva.”

Viac, The Telegraph poznamenal, že Milei počas svojho inauguračného prejavu politikom povedal, že nechce “nikoho prenasledovať ani riešiť staré vendety,” a ministerské posty dal bývalej protivníčke a jej protikandidátovi.

Vyzerá to však, že Milei neblufoval o tom, že sa pustil do sekery na argentínskych ministerstvách’. V pondelok podpísal dekrét o znížení počtu ministerstiev z 19 na 9.

Milei, ktorý sám seba označuje za “anarchokapitalistu,”pokračuje vo svojich plánoch na oživenie chradnúcej argentínskej ekonomiky”a varoval, že jeho tvrdé ekonomické riešenia budú v krátkodobom horizonte bolieť.

“Pointa je, že neexistuje alternatíva k úsporným opatreniam a neexistuje alternatíva k šokovej liečbe,” povedal said. “Vieme, že v krátkodobom horizonte sa situácia zhorší. Potom však uvidíme ovocie nášho úsilia.”