GettyImages-1409942788-810x500.jpg

52-ročný starý otec je posledným Kanaďanom, ktorý sa rozhodol pre eutanáziu počas čakania na liečbu rakoviny

50
Kultúra smrti

Dňa 7. októbra 2023 sa Dan Quayle - Britský Kolumbijčan, nie bývalý viceprezident Spojených štátov - dožil 52 rokov. Dúfal, že mu bude oznámené, že môže začať s chemoterapiou po tom, ako mu bola diagnostikovaná rakovina pažeráka. Po desiatich týždňoch v nemocnici Quayle, spoločenský dedko, ktorý pred svojimi dvoma vnúčatami predvádzal svoju najlepšiu hlúposť, trpel takými bolesťami, že nemohol jesť ani chodiť, a preto sa 24. novembra rozhodol pre smrť za asistencie lekárov, uviedol National Post. “Stalo sa tak napriek ubezpečeniam lekárov, že chemoterapia má potenciál predĺžiť jeho život o rok.” 

Počas mučivého čakania sa jeho rodina “modlila, aby si to rozmyslel alebo aby mu zavolali o 11. hodine, že chemoterapia je naplánovaná,” ale namiesto toho im nemocnica neustále hovorila, že sú “nevyťažení.”Rodina teraz prehovorila “po príbehoch dvoch žien z ostrova Vancouver, ktoré zverejnili svoje rozhodnutie vyhľadať liečbu v USA, aby sa vyhli meškaniu v B.C. ” - a Danova manželka verí, že by mohla mať svojho manžela ešte dnes, keby’dostal liečbu, ktorú potreboval. V skutočnosti sa čakacie lehoty pre pacientov s rakovinou, ktorí doslova umierajú pri čakaní na liečbu, stále zhoršujú. 

Keď Dan Quayle zomrel smrteľnou injekciou, stále mu nebol určený časový harmonogram, kedy by mohol dostať chemoterapiu. Pripomína mi to posmrtne zverejnený nekrológ, ktorý napísala žena z Winnipegu, ktorá sa rozhodla zomrieť asistovanou samovraždou po tom, ako jej odmietli poskytnúť potrebnú liečbu: “Mohla som mať viac času, keby som mala viac pomoci.” 

Jedným z dôvodov, prečo Quayle považoval smrtiacu injekciu za svoju jedinú možnosť, je, že nemal’finančné prostriedky na to, aby dostal pomoc, ktorá bola dostupná inde – ale ako cena. “Keby sme mali viac peňazí, mohli sme ísť do Štátov,” povedala jeho manželka pre National Postsmutne. “Ale my’sme len obyčajní ľudia.”   

Má pravdepodobne na mysli dve ženy z ostrova Vancouver, ktoré sa rozhodli zverejniť svoje vlastné skúsenosti so systémom zdravotnej starostlivosti v Britskej Kolumbii. Spravodajský portál Global News uverejnil jeden príbeh s titulkom “Žena z BC sa nechala operovať v USA, hovorí, že čakacie lehoty doma ju mohli stáť život” o Allison Ducluzeauovej, ktorá zaplatila 200 000 dolárov za operáciu v Spojených štátoch po tom, ako jej onkológ z BC povedal, že nie je kandidátkou na liečbu, ktorá jej zachránila život. Po úspešnej liečbe v USA sa nedávno vydala – a je zhrozená z toho, ako s ňou zaobchádzali v BC. V skutočnosti jej’nebola ponúknutá život zachraňujúca liečba – ale bola jej ponúknutá asistovaná samovražda.  

“Je veľa sľubov, ktoré počúvam, povedala pre Global News. “Ale, viete, potrebujeme kroky priamo na mieste. Čo môžete urobiť, aby ste skrátili tieto čakacie lehoty? Ako môžete uprednostniť prípady, aby ľudí s agresívnou rakovinou v štvrtom štádiu niekto videl, a keď ich uvidí, ponúkne im liečbu a nie MAID, ako to bolo prvýkrát u mňa?" ” 

Dalšej žene, 43-ročnej Kristin Loganovej z Campbell River, diagnostikovali rakovinu vaječníkov v štvrtom štádiu – ale na liečbu v Britskej Kolumbii musela čakať tri alebo štyri mesiace. Namiesto toho odišla na chemoterapiu do štátu Washington – mohla si ju dovoliť, pretože liečba bola hradená vďaka jej dvojitému občianstvu a statusu veterána. Keď minister zdravotníctva na jej prípad reagoval slovami, že systém “nie vždy postupuje správne”, reagovala so zúrivosťou: “Naznačovať, že systém len ‘nie vždy postupuje správne’, je hrubé podceňovanie, hraničiace s popieraním. Náš systém zdravotnej starostlivosti sa nepotkýna o drobné prekážky, ale rúti sa z útesu. Nemáme do činenia s ‘občasnými chybami’; my’zápasíme s chronicky chorým systémom, v ktorom sa neefektívnosť a zanedbávanie stali normou.” 

Čo to znamená? Znamená to, že ľudia umierajú na čakacích listinách – a zatiaľ čo trpia, často strašne, ponúka sa im asistovaná samovražda, keď sú najzraniteľnejší. A ak Trudeauovi liberáli dosiahnu svoje, v marci budúceho roka sa otvoria brány a asistovaná samovražda bude dostupná aj pre ľudí trpiacich duševnými chorobami. Čakacie listiny na psychiatrickú pomoc a psychiatrickú starostlivosť sú ešte dlhšie – poznám ľudí, ktorí čakali roky len na termín. Mnohí Kanaďania jednoducho nemajú prístup k tejto starostlivosti. A tak nielenže Kanaďania budú umierať na čakacích listinách; mnohým bude ponúknutá asistovaná samovražda, kým budú na čakacích listinách, a mnohí zo zúfalstva povedia áno.