mackay-810x500.jpg

Škótska politička chce zakázať modlitby a pro-life nápisy v blízkosti potratových centier

23
Kultúra smrti

Gillian Mackayová (Škótska strana zelených), poslankyňa za stredné Škótsko, dôrazne presadzuje návrh na uzákonenie zavedenia tzv. zón vylúčenia, ktoré by zakazovali modlitby alebo pomoc za život v okolí potratových zariadení a nemocníc v Škótsku.

Návrh zákona o potratových službách (zóny bezpečného prístupu) v Škótsku, ktorý má podporu viacerých strán v Holyroode, by vytvoril “zóny bezpečného prístupu” v blízkosti miest, kde sa vykonávajú potraty. Podľa ustanovení návrhu zákona by bol trestným činom pokus brániť alebo ovplyvňovať osobu, ktorá uvažuje o interrupcii, alebo vstup do interrupčného zariadenia. Cieľom návrhu zákona je tiež kriminalizovať umiestňovanie pro-life nápisov alebo zvukových správ v blízkosti potratových zariadení.

Zariadenia, v ktorých sa vykonávajú interrupcie, sa v návrhu zákona označujú ako “chránené priestory”. Návrh zákona tiež pripúšťa možnosť, aby vláda rozšírila “chránené priestory” aj na ordinácie všeobecných lekárov, lekárne, poradenské služby a kliniky sexuálneho zdravia.

Drakonický návrh zákona navrhuje, aby sa okolo potratových centier vytvorili štandardné zóny pozostávajúce z verejného pozemku areálu potratových zariadení a verejného pozemku v prísnom ohraničení 200 metrov.

Čítajte: PREHLIADKA: zabrániť ľuďom v tom, aby na svojom vlastnom pozemku vystavovali nápisy za život, ak sa nachádzajú v blízkosti potratového zariadenia, návrh zákona nielenže považuje tiché vigílie za život za trestný čin, ale obsahuje aj ustanovenia, ktoré zabraňujú ľuďom vystavovať nápisy za život na svojom vlastnom pozemku. Z “obytných budov”, ako sú blízke domy, byty, balkóny, okná alebo kostoly, by sa nemohli vyvesovať žiadne pro-life nápisy, ak by ich bolo vidieť v blízkosti potratovej kliniky. A napríklad počuteľná modlitba z reproduktora v ohraničenom priestore by mohla byť podľa podmienok návrhu zákona považovaná za trestný čin.

Catherine Robinsonová, hovorkyňa Právo na život vo Veľkej Británii, označila návrh zákona o pro-potratovom zákone za “skutočne drakonický právny predpis, ktorý zasahuje do domácností bežných ľudí.”

Robinson dodal: “Nikto iný nie je potrestaný za to, že si z okna vyvesí vlajku svojho obľúbeného futbalového tímu alebo má ‘Voliť labouristov’, ale ak si [jednotlivec] alebo cirkev chce z vlastného pozemku vyvesiť nápis ‘Tehotná? Môžeme vám pomôcť,’môžu sa dopustiť porušenia tejto legislatívy o nárazníkových zónach.”

Snaha poslanca Mackaya’kriminalizovať a zakázať verejné prejavy, zhromaždenia a protesty za život prichádza napriek tomu, že bývalý britský minister vnútra Suella Bravermanová 2. septembra v liste policajným zložkám v Anglicku a Walese uviedla, že “tichá modlitba nie je nezákonná” a že zastávanie názorov, ktoré môžu pohoršovať, nie je “trestným činom.”

Táto legislatíva ide tiež ďalej ako iné jurisdikcie, ktoré nedávno vytvorili “nárazníkové zóny,” ako napríklad Severné Írsko. Návrh zákona umožní škótskej vláde právomoci rozšíriť “bezpečné prístupové zóny” väčšie ako 200 metrov bez obmedzenia na základe žiadosti príslušnej zdravotnej rady alebo tzv. poskytovateľa zdravotnej starostlivosti.

ČÍTAJTE: Veľké Británia obvinila kňaza po tom, čo sa potichu modlil pred zariadením na vykonávanie potratov a držal nápis o slobode prejavu

Návrh zákona by mohol zaviesť aj vysoké pokuty až do výšky £10 000 libier pre každého, kto poruší hranice nárazníkových zón.

Christian Action Research and Education (CARE), charitatívna skupina zaoberajúca sa sociálnou politikou, sa domnieva, že návrh zákona je “založený na objektívne falošnom príbehu, že v Škótsku sa bráni prístupu k interrupciám.”

Michael Veitch, politický pracovník tejto charitatívnej organizácie, uviedol, že navrhovaný zákon odvádza pozornosť verejnosti od otázok, ako sú “potraty pre zdravotne postihnuté osoby, pokrok v technológiách, ktoré zlepšujú životaschopnosť, kroky na zníženie počtu potratov a širšie diskusie o hnacích silách potratov v Škótsku.”

Spoločnosť na ochranu nenarodených detí (SPUC) v korešpondencii s LifeSiteNews tvrdila, že plánované nárazníkové zóny budú “účinne kriminalizovať súcit tým, že tehotným ženám odoprú možnosť dozvedieť sa o dostupnej praktickej pomoci,” a tým príde o život viac ľudí.

“Ak je vláda Humza Yousafa“odhodlaná urobiť zo Škótska ‘moderný, inkluzívny národ, ktorý rešpektuje, chráni a napĺňa všetky medzinárodne uznávané ľudské práva,’ potom by sa mala postaviť proti prijatiu zákona o potratových službách (bezpečných prístupových zónach),” uviedla SPUC.

Výbor škótskeho parlamentu’pre zdravotníctvo, sociálnu starostlivosť a šport v súčasnosti hľadá názory verejnosti na túto legislatívu. Výbor čoskoro začne prvú fázu podrobného skúmania návrhu zákona. Verejnosť má odteraz do 20. decembra možnosť vyjadriť svoj názor.

Mackayová, ktorá od roku 2020 vedie kampaň za ochranné zóny s vylúčením v Škótsku, dúfa, že parlament’preskúma jej poslanecký návrh zákona’bude “čo najefektívnejší a najrozhodnejší.”

Alithea Williamsová, manažérka pre verejnú politiku v SPUC, je urging as “many people to respond to the consultation.” She added: “We need to make it clear to MSPs how unworkable and unethical it is to ban people from peacefully praying and offering help to women.”

Informácie o tom, ako sa podeliť o svoje názory na návrh zákona o potratových službách (zóny bezpečného prístupu) (Škótsko), nájdete tu. Katolícka parlamentná kancelária v Škótsku tiež dôrazne vyzýva katolíkov, aby pripomienkovali navrhované právne predpisy. SPUC pripravilo jednoduchú príručku, ktorá pomôže podporovateľom reagovať na konzultácie, a vyzýva ich, aby teraz konali v boji proti tomuto návrhu zákona.

RELEVANTNÉ

Ženu vo Veľkej Británii obvinila polícia po tom, ako sa v tichosti modlila pred potratovým centrom

Polícia vo Veľkej Británii stiahla obvinenie voči žene za to, že sa v tichosti modlila pri potratovom centre. Teraz chce očistiť svoje meno

Britská polícia udelila vojenskému veteránovi pokutu za tichú modlitbu pred potratovým zariadením