baby-810x500.jpg

Indická polícia potláča obchod potratov s výberom pohlavia, pri ktorých sa zabíjajú dievčatká

51
Kultúra smrti

Indická polícia koncom minulého mesiaca zatkla lekára a jeho asistenta, čo je posledný prípad v sérii zatýkania po tom, ako orgány činné v trestnom konaní potlačili nelegálne vykonávanie potratov na základe pohlavia, ktorých cieľom je identifikovať a zabíjať nechcené dievčatá. Táto prax je bežná v Ázii, kde silná kultúrna preferencia chlapcov viedla k vyvraždeniu miliónov nenarodených dievčatiek.

​​Bengalurská polícia zatkla 27. novembra doktora Chandana Ballala a laboratórneho technika Nisara po niekoľkých predchádzajúcich zatknutiach v súvislosti s údajným “raketou na určovanie pohlavia a zabíjanie žien” v juhoindickom meste Mysuru a jeho okolí.

Polícia v októbri zadržala dve osoby, identifikované ako Shivalinge Gowda a Nayan Kumar, ktoré podľa denníka Hindustan Times prevážali tehotnú ženu na potrat. 

Pár údajne počas policajného výsluchu prezradil, že účastníci “reketu” prevádzkovali ultrazvukové centrum z jednotky na spracovanie jaggery – cukru – v neďalekej Mandyi, aby pomohli nastávajúcim ženám zistiť pohlavie ich nenarodeného dieťaťa. Úrady neskôr zatkli manažéra nemocnice a recepčnú a najnovšie aj doktora Ballala a jeho laboranta.

ČÍTAJTE: India’s pro-life movement gains momentum ahead of its second March for Life

Vysoký policajný dôstojník, ktorého citovali miestne médiá, uviedol, že “[p]redbežné vyšetrovanie odhalilo, že za posledné tri roky sa obvinenému lekárovi spolu s jeho komplicmi podarilo v nemocnici Mysuru vykonať približne 900 nelegálnych potratov a za každý potrat si účtovali približne 30 000 [360 USD].”

Ak je ultrazvuková technológia často oslavovaná západnými zástancami života, pretože dokazuje ľudskosť nenarodených detí, v Indii má aj svoju temnú stránku. Jej použitie na odhalenie pohlavia nenarodeného dieťaťa je nezákonné, pretože môže viesť k potratom s výberom pohlavia.

Podľa správy, ktorú v roku 2021 zverejnil Advokát pre verejné zdravie z univerzity v Berkeley’, “Feticida žien na základe testovania na určenie pohlavia… prudko vzrástla v Indii približne v 90. rokoch 20. storočia, keď sa ultrazvuková technológia rozšírila medzi príslušníkmi vyšších tried a vyšších kást spoločnosti.”

Indická vláda na tento prudký nárast reagovala zákazom tejto praxe prostredníctvom Zákona o technikách pred počatím a prenatálnej diagnostike z roku 1994, ale používanie ultrazvuku na potraty s výberom pohlavia pokračovalo aj napriek zákonu, čiastočne z dôvodu hlbokých a trvalých kultúrnych preferencií pre mužské deti.

“Napriek nezákonnosti testovania na určenie pohlavia v Indii sa účinnosť tejto politiky’menila v závislosti od presadzovania jurisdikcie, čo malo za následok pokračovanie masového testovania a potratov na určenie pohlavia,” uviedol ochranca verejného zdravia.

Táto prax mala kruté následky.

Podľa správy “sa odhaduje, že bude 6.8 miliónov pôrodov žien do roku 2030 menej, a to práve kvôli dôslednej praxi potratov na základe výberu pohlavia.”

“Ženy sú vraždené na celom svete. V Indii však pravidelne dochádza k najbrutálnejšej forme zabíjania žien, a to ešte predtým, ako sa stihnú narodiť,”Dr. Nehaluddin Ahmad písal v správe z roku 2010. “Female feticide – selektívne potraty ženských plodov – zabíjajú v Indii ročne až milión žien s ďalekosiahlymi a tragickými následkami.”

ČÍTAJTE: India’s abortion rate is 20 times-hier than estimates, but there’s;s a push for even more liberal laws

Society for the Production of Unborn Children, pro-life organizácia so sídlom v Spojenom kráľovstve, reagovala na správu o zásahu proti indickému lekárovi a jeho údajným komplicom odsúdením potratov na základe výberu pohlavia a upozornením na “deštrukciu” spôsobenú “potratovým priemyslom” aj na miestach ako Spojené kráľovstvo. 

“Nenarodené dievčatá sú vo svete, najmä v Indii a Číne, cieľom potratov číslo jeden, pričom matky sú tiež pod obrovským tlakom, aby potratili deti, ktoré spoločnosť označuje za ‘nežiaduce’,”, uviedla skupina .

“V čase, keď sa s ľudskými bytosťami čoraz viac zaobchádza ako s tovarom, nenarodené deti, ktoré sa považujú za nejakým spôsobom chybné alebo len nechcené, sa dostávajú do ešte väčšieho ohrozenia potratmi,” pokračovala SPUC.

Pro-life organizácia upozornila, že “tá istá potratová etika, ktorá viedla k zabitiu 900 detí v Indii, pôsobí aj vo Veľkej Británii, kde bolo právo na život podobne odopreté nenarodeným, nevinným životom, ktoré si potratový priemysel vyberá na ničenie stále horlivejšie.”

Približne 13,5 milióna dievčatiek bolo údajne “zabudnutých pri narodení” v Indii v rokoch 1987 až 2016, čo vedie pro-life skupiny k záveru, že milióny dievčatiek boli zabité v maternici. Problém potratov selektívnych podľa pohlavia na základe uprednostňovania chlapcov pretrváva v celej Ázii, kde v súčasnosti prevyšuje počet mužov v Číne a Indii o 70 miliónov žien.