disney-e1701860952391-810x500.jpeg

Spoločnosť Disney použila úplatky na kontrolu špeciálneho daňového obvodu, ktorý zrušil DeSantis: správa

21
Neutral

Speciálna dohoda, ktorú mal ľavicový zábavný gigant Disney so štátom Florida dlhé roky, kým ju republikánsky guvernér Ron DeSantis neukončil, bola podľa kontroly záznamov, ktorú nedávno vykonali štátni úradníci, najhorším prejavom korporátneho kamarátstva v moderných dejinách USA.

Disney, ktorá už roky vnáša do svojej mainstreamovej ponuky detskej a rodinnej zábavy pro-LGBT posolstvá a iné ľavicové témy, zaujala v marci 2022 tvrdý postoj voči Floride’Zákon o rodičovských právach vo vzdelávaní, ktorý zakazuje školám poučovať deti v materských školách až po tretiu triedu o transgenderizme a iných otázkach súvisiacich so sexualitou, obmedzuje diskusie o sexualite pre staršie deti na obsah primeraný ich veku a vyžaduje, aby boli rodičia informovaní o všetkých zmenách, ktoré by mohli ovplyvniť fyzické, emocionálne alebo duševné zdravie ich dieťaťa.

Táto skúška sa spoločnosti vypomstila, zákon prešiel (a neskôr bol rozšírený na všetky stupne škôl) napriek snahám spoločnosti Disney’a DeSantis pokračoval v rušení Reedy Creek Improvement District (RCID), prostredníctvom ktorého sa spoločnosť efektívne riadila. Tento krok ukončil výnimky spoločnosti Disney’z floridských stavebných predpisov a floridských protipožiarnych predpisov a z rôznych štátnych regulačných kontrol a schvaľovaní, zaviedol nové požiadavky na transparentnosť, ukončil jej daňové výhody a urobil ju zodpovednou za vlastný komunálny dlh.

Disney sa kvôli výraznej strate súdila, ale v septembri súhlasila s tým, že stiahne štyri zo svojich piatich právnych nárokov týkajúcich sa platnosti zmlúv, ktoré boli zrušené novou dozornou radou, ale boli uzatvorené pred jej zavedením DeSantisom.

Nynie, Daily Signal informuje, štát prostredníctvom novej správy DeSantisom vymenovaného Centrálneho obvodu dohľadu nad cestovným ruchom (CFTOD) vrhá svetlo na to, za čo spoločnosť Disney v skutočnosti tak tvrdo bojovala. “Spoločnosť Disney nielenže kontrolovala Reedy Creek Improvement District, ale robila to tak, že si účinne kupovala lojalitu” a so zamestnancami Reedy Creek zaobchádzala fakticky ako so zamestnancami spoločnosti Disney, uvádza sa v správe.

“Disney účinne podplácala zamestnancov RCID (a dôchodcov, členov dozornej rady [RCID] a VIP dodávateľov) tým, že ich zasypávala firemnými výhodami a benefitmi: USD’ na ročné vstupenky do zábavných parkov po celom svete, 40 % zľavy na plavby, bezplatné prenosné jednorazové vstupenky počas dovolenkovej sezóny, výrazné zľavy na tovar, výrazné zľavy na jedlo a nápoje a prístup k neverejným nákupom vyhradeným pre členov štábu Disney (kde bol tovar výrazne zľavnený a boli k dispozícii položky, ktoré sa inak nedali kúpiť pre verejnosť),” v správe sa uvádza.

“Je možné dospieť k záveru, že zamestnanci RCID sa považovali za osoby, ktoré majú osobitný vzťah (a osobitné povinnosti) k spoločnosti Disney, ktorý sa viac podobá vzťahu zamestnanec/zamestnávateľ než vzťahu štátny úradník/konštituent,” pokračuje správa. “Zamestnanci, ktorí vedeli, že RCID platí za bezplatné vstupenky, stále dostávali výhodu, ktorá nie je dostupná širokej verejnosti, čo je pre štátnych zamestnancov, ktorí sú povinní slúžiť verejnosti, a nie súkromnej korporácii, významným etickým problémom.”

Napr. v roku 2021 RCID vynaložila na vstupenky Disney pre svojich zamestnancov spolu 1,5 milióna USD a 2,51 milióna USD na vstupenky, ktoré mohli zamestnanci darovať iným osobám. Na znak toho, že predstavitelia RCID uznali, že tieto výdavky neboli nadštandardné, však boli vo finančných správach opísané ako “finančné a iné administratívne služby” v kategórii “Transakcie s hlavnými vlastníkmi pozemkov.”

“Uvedené výhody pestovali medzi zamestnancami RCID názor, že sú cennou súčasťou korporácie Disney—ba dokonca, že sú ‘kúzlom za kúzlom,’ populárnym sloganom RCID,” podľa správy, ktorá “vytvára dojem, že RCID nebolo neutrálne, keď sa záujmy spoločnosti Disney’dostali do konfliktu so záujmami ostatných obyvateľov RCID, daňových poplatníkov, hostí, ktorí nie sú členmi Disney, okolitých obcí, štátu Florida alebo členov verejnosti všeobecne.”

DeSantis’sa postavil proti spoločnosti Disney, ktorú kritizovali súčasní a bývalí republikánski prezidentskí konkurenti Mike Pence, Nikki Haley a Donald Trump, je súčasťou guvernéra a prezidentského kandidáta na rok 2024’s širšie pôsobenie proti “woke” aktivizmu amerických korporácií a vo všeobecnosti aby sa Florida stala miestom “kde woke ide zomrieť.”