bishop-alvarez-810x500.jpg

Nikaragujský utečenec: Ortega na nových fotografiách skrýva skutočné podmienky väzenia biskupa Álvareza

27
Kultúra života

Vysokopostavený politický utečenec z Nikaraguy varoval medzinárodné spoločenstvo, aby sa nenechalo oklamať nedávnymi fotografiami a videom, ktoré zverejnil Ortegov režim a na ktorých je uväznený biskup Rolando Álvarez. Zábery boli zverejnené v reakcii na žiadosti Spojených štátov a Európy o dôkazy o živote týkajúce sa prenasledovaného katolíckeho biskupa. 

Félix Maradiaga, dnes už bývalý politický oponent diktátora Daniela Ortegu v exile a bývalý kandidát na prezidenta Nikaraguy, kritizoval fotografie a video zverejnené komunistickou vládou. Spochybnil pravosť záberov a označil ich za “jasný pokus o skreslenie reality” tým, že zakrývajú skutočné podmienky biskupovho”väznenia v najhoršom väzení v krajine”známom mučením a neľudským zaobchádzaním. 

Povedal, že fotopríloha bola “prezentovaná ako odpoveď na sťažnosti na neľudské a svojvoľné podmienky jeho väznenia a je jasným pokusom o skreslenie reality.” 

“Chápeme, že tieto fotografie neodrážajú skutočnú situáciu biskupa  Ivareza,” vyhlásil Maradiaga. “Ich výskyt, ktorý sa zhoduje s medzinárodným úsilím požadujúcim dôkaz, že je’nažive, a s vyhláseniami dôležitých subjektov, ako sú Kongres Spojených štátov a Európsky parlament, dokazuje zámer diktatúry’vytvoriť falošný dojem normálnosti.”  

Maradiaga upozornil, že U. S.USA a Európa by mali byť “ostražité” a “nenechať sa oklamať týmito manévrami.”Vyzval tiež západné mocnosti, “aby naďalej požadovali okamžité a spravodlivé prepustenie biskupa Rolanda Álvareza a všetkých politických väzňov v Nikarague.”  

“Boj za spravodlivosť a pravdu musí neúnavne pokračovať,” povedal. 

Čítajte: Nicaraguan gov’t prepustí 12 uväznených kňazov, po dosiahnutí dohody s Vatikánom ich pošle do Ríma  

Martha Patricia Molina, nikaragujská právnička a výskumníčka, tiež spochybnila očividnú fotooptiku, ktorú používa Ortegov’protikatolícky komunistický režim. “To isté prostredie slúži ako klinika, obývacia izba, jedáleň. Môže mi to niekto vysvetliť? Menia veci len kvôli fotografiám?" opýtala sa. 

V tlačovej správe z 28. novembra nikaragujské ministerstvo vnútra tvrdilo, že video a fotografie sú dôkazom týkajúcim sa biskupa  Acute;lvareza, že “podmienky väzby sú prednostné a že režim návštev u lekára sa prísne dodržiava, rovnako ako návštevy rodiny, posielanie a prijímanie balíkov, na rozdiel od toho, čo sa vám snažia nahovoriť ohováračské kampane.” 

Vláda tiež vyhlásila, že “bude naďalej plniť svoju povinnosť bezpečne držať Rolanda Álvareza v podmienkach, ktoré zabezpečujú jeho práva v každom zmysle.” 

Odsudzujúc Ortegov režim za hrubú nespravodlivosť pri väznení biskupa Álvareza, exilový pomocný biskup Managuy Silvio Báez 28. novembra vyhlásil: “Nech diktatúra neverí, že cynickým jazykom a fotografiami a videami pochybnej autenticity ospravedlní svoj zločin a umlčí nás. Biskup Rolando Álvarez je NEVINNÝ a my budeme naďalej kričať o tejto nespravodlivosti pred svetom. Musí byť okamžite a bez podmienok prepustený!”  

Biskup Álvarez bol odsúdený vo februári na 26 rokov a štyri mesiace väzenia na základe vykonštruovaného obvinenia, že je “zradcom vlasti” po tom, ako odmietol opustiť svoje stádo odchodom z krajiny. V júli bol biskup prepustený z väzenia, aby bol o dva dni neskôr vrhnutý opäť za mreže po tom, čo odmietol opustiť krajinu, zatiaľ čo 12 ďalších kňazov zostáva uväznených. V októbri boli títo kňazi prepustení a vyhostení do Ríma, kde ich prijal Vatikán, ktorý vyjednal ich oslobodenie. 

Podobne ako tento týždeň&nbspna videu a fotografiách, 25. marca tohto roku sa Ortegov režim pokúsil vytvoriť zdanie, že sa k biskupovi správa dobre, pri zinscenovanej návšteve rodiny a rozhovore, ktorý zbožný biskup využil ako príležitosť na chválu Panny Márie, keďže bol sviatok Zvestovania. 

ČÍTAJTE: PREHLIADNITE SI: Nikaragujský pápež Álvarez ďakuje Bohu, Panne Márii po návšteve súrodencov vo väzení  

V podrobnom správu zverejnenú 2. marca, OSN-zriadená Skupina expertov pre ľudské práva v Nikarague (GHREN) vyhlásila že krajina’s vláda sa dopustila a naďalej sa dopúšťa “zločiny proti ľudskosti”páchaním mučenia, mimosúdnych popráv, svojvoľného zadržiavania, deportácií, znásilňovania, sexuálneho násilia a potláčania politických, sociálnych a náboženských slobôd. 

Zástupca USA prof. Chris Smith (R-NJ),predseda podvýboru Snemovne reprezentantov pre zahraničné záležitosti a globálne ľudské práva, naďalej požaduje okamžité prepustenie biskupa Álvareza a vyzval Biely dom a Vatikán, aby vyvinuli medzinárodný tlak na Ortegov režim s cieľom dosiahnuť prepustenie biskupa’  

30. novembra Smith usporiadal kongresové vypočutiena Capitol Hill, na ktorom si vypočul svedectvá dvoch väzňov svedomia, z ktorých jeden bol zatknutý spolu s biskupom ÁIvarezom, a svedectvo matky väzňa svedomia, ktorý bol vo väzení mučený. 

“Biskup Álvarez je nevinný človek, ktorý znáša nevýslovné utrpenie,” Smith vyhlásil na pojednávaní. “Jeho život a služba boli inšpirujúcim príkladom súcitu, láskavosti, čestnosti a nezištnej služby.” 

Adresovanie priamo nikaragujskej vláde, U.Americký kongresman zdôraznil: “Dnes apelujeme na prezidenta Daniela Ortegu—aby prepustil uväzneného katolíckeho biskupa Rolanda Álvareza. Prepustite ho z väzenia.