sandra-day-oconnor-810x500.jpg

Sandra Day O'Connorová, sudkyňa Najvyššieho súdu, ktorá potvrdila rozsudok Roe v. Wade, zomrela vo veku 93 rokov

49
Kultúra smrti

Bývalá sudkyňa Najvyššieho súdu Sandra Day O’Connorová, ktorá sa v kľúčových prípadoch, ako napríklad Plánované rodičovstvo proti Casey, postavila na stranu propotratovej väčšiny, zomrela v piatok 1. decembra. Mala 93 rokov.

V oznámení Najvyššieho súdu Spojených štátov sa uvádza, že O’Connorová zomrela vo Phoenixe v Arizone na komplikácie súvisiace s demenciou, ktorá pravdepodobne súvisela s Alzheimerovou’chorobou v kombinácii s ochorením dýchacích ciest. Bola prvou ženou, ktorá pôsobila na Najvyššom súde, pričom túto funkciu zastávala od roku 1981 do roku 2006.  

Zvesť o smrti O’Connor’vyvolala na sociálnych sieťach pozdravy od demokratických aj republikánskych politikov. Texaský republikánsky generálny prokurátor Ken Paxton a predseda Snemovne reprezentantov Mike Johnson vyjadrili sústrasť rodine O’Connorovej’a vďaku za jej službu. 

O’Connorovú vymenoval bývalý republikánsky prezident Ronald Reagan, ktorý počas kampane pred vstupom do Bieleho domu v roku 1980 sľúbil voličom, že sa zasadí o to, aby na Najvyšší súd zasadla žena. Reagan mal skúsenosti s vystupovaním na obranu nenarodených detí, dokonca dva roky po skončení svojho prezidentského mandátu napísal silný nezávislý rukopis, v ktorom apeloval na Američanov, aby bránili práva svojich spoluobčanov v maternici.  

Keď sa ho zástancovia života pýtali na O’Connorovu’oddanosť dôstojnosti ľudského života, Reagan povedal novinárom, že ním nominovaná sudkyňa zastáva “stanovisko práva na život,”čo podporil svedectvom z vlastného rozhovoru s ňou.  

Napriek Reaganovej&nbspdôvere sa O’Connor postavil na stranupotvrdenia údajného ústavného “práva” na potrat vo veci Planned Parenthood v. Casey v roku 1992. Rozhodnutie v tomto prípade potvrdilo predtým zavedenú ochranu potratov na základe známeho rozhodnutia súdu v prípade Roe v. Wade v roku 1973.  

V roku 2000 sa O’Connor opäť postavil na stranu pro-potratovej väčšiny v prípade Stenberg v. Carhart a schválil “právo” na čiastočný potrat.

Sudca Samuel Alito, ktorý nastúpil po O’Connorovej po jej odchode do dôchodku v roku 2006, napísal prelomové stanovisko v prípade Dobbs v. Jackson Women’s Health Organization, uverejnené v júni 2022, ktoré odvolaltzv. ústavné “právo” na interrupciu v Spojených štátoch a zrušil dlhoročnú ochranu interrupcií v Roe , ktorú O’Connor podporoval.