ClayHigginsGhostBuses-810x500.jpg

Kongresman: FBI nasadila "viac ako 200 agentov" na protest v Kapitole 6. januára a v textoch podnecovala násilie

25
Neutral

Člen Kongresu sa počas nedávneho vystúpenia na portáli NewsMax vyjadril o vzbure v Kapitole 6. januára 2021, ktorá by v prípade, že je pravdivá, mohla radikálne zmeniť bilanciu viny za tento osudný deň.

Vzbura vypukla po zhromaždení bývalého prezidenta Donalda Trumpa ’Pochod za záchranu Ameriky”, ktoré malo povzbudiť Kongres, aby odložil potvrdenie výsledkov prezidentských volieb v roku 2020 kvôli obvineniam z volebných podvodov vo viacerých štátoch.

Virálne videá ukazovali, ako ľudia fyzicky útočia na políciu, tlačia sa proti bezpečnostným zátarasám, rozbíjajú okná, vnikajú do kancelárií Kongresu a lezú po stenách, čo spôsobilo pozastavenie certifikácie hlasovania a evakuáciu zákonodarcov z komôr. Iné videá však ukázali aj to, že polícia mnohých vpustila do Kapitolu a po prvotnom narušení sa jednoducho prechádzali po chodbách. Niekoľko ľudí zomrelo, pričom niektorí z nich zomreli po výtržnostiach a tvrdili, že s nimi súvisia, ale jedinou smrteľnou obeťou priameho, úmyselného násilia bola neozbrojená Trumpova stúpenkyňa Ashli Babbittová, ktorú zastrelil policajt Kapitolu, keď preliezala cez okno v interiéri.

Trumpovi’politickí odporcovia ho obviňovali z “podnecovania” nepokojov, ktoré označili za “vzburu,” vedúcu k neúspešnému druhému pokusu o impeachment. Napriek tomu, že FBI nezistila dôkazy o tom, že násilie bolo plánované alebo organizované, viac ako tucet vyšetrovaní demokratických výborov v súvislosti s touto udalosťou odvtedy pokračuje, pričom stovky zatknutých ľudí a mnohí vyjadrili obavy zo zaobchádzania s nimi a z neprimeraného, politicky motivovaného trestu.

V rozhovore s moderátorom Chrisom Salcedom tento týždeň americký poslanec Clay Higgins (R-LA) naznačil, že za to, že sa podujatie zmenilo na násilné, je zodpovedná FBI:

“FBI bola do akcií 6. januára zapojená nielen zvnútra, ale predpokladám, že mala viac ako 200 agentov nasadených v dave, vrátane agentov alebo ako by sa dalo nazvať ľudských zdrojov vo vnútri Kapitolu prezlečených za Trumpových podporovateľov ešte pred otvorením dverí,” povedal Higgins. “Okrem toho sa FBI usadila a infiltrovala do online chatových skupín, webových stránok a účtov na sociálnych sieťach po celej krajine,” a “keď budete sledovať textové vlákna alebo komunikáciu v rámci týchto skupín a nájdete pôvod návrhov na potenciálne násilie alebo akt obsadenia Kapitolu 6. januára, zistíte, že tieto správy viedli členovia skupín, ktorí sa nakoniec stali agentmi FBI, ktorí sa do týchto skupín infiltrovali.”

Higgins počas rozhovoru nepoukázal na konkrétne správy, dokumenty alebo svedectvá potvrdzujúce tieto vyhlásenia, ale LifeSiteNews oslovil jeho úrad so žiadosťou o komentár a po odpovedi bude túto správu aktualizovať.

V novembri 2021 LifeSiteNews recenzovalrozsiahly dokumentárny film o 6. januári, ktorý vytvoril bývalý predstaviteľ Fox News Tucker Carlson a v ktorom tvrdil, že táto udalosť sa “využíva ako zámienka na zbavenie miliónov znevýhodnených Američanov ich základných ústavných práv a na ich očiernenie ako domácich teroristov.” 

Dokument prináša dôkazy o tom, že násilnosti nechceli pro-trumpovskí organizátori, že protestujúci nie sú zodpovední za smrť policajta z Kapitolu Briana Sicknicka’a že s obžalovanými sa počas čakania na súd zle zaobchádzalo. Uvádza aj prípad, že v dave boli podnecovatelia z vonkajších skupín a mohli prispieť k jednému z incidentov, ktorý vyprovokoval prehnanú reakciu polície, ktorá zasa vyprovokovala dav k výbuchu. V otázke podnecovania zo strany vlády však dokument ponúka len názory a špekulácie.

V máji George Hill, whistleblower z bostonskej pobočky FBI’predložil podvýboru Snemovne reprezentantov pre ozbrojovanie federálnej vlády svedectvo, že úrad’z washingtonskej kancelárie uviedol, že nemôže zdieľať videozáznamy z nepokojov na Kapitole bez toho, aby bol uvedený “presný čas a miesto, kde sa tieto osoby nachádzali v Kapitole, ” pretože “na týchto videozáznamoch môžu byť UC’s, tajní dôstojníci, alebo CHS, dôverné ľudské zdroje, ktorých identitu musíme chrániť.”

Keď bol minulý mesiac na túto tému dotlačený riaditeľ FBI Christopher Wray, povedal: “Musím byť veľmi opatrný v tom, čo môžem povedať — o tom, kedy to robíme a kedy nie a kde sme použili a kde nie dôverné ľudské zdroje. Ale pokiaľ existuje’náznak, že napríklad dôverné ľudské zdroje FBI’alebo zamestnanci FBI nejakým spôsobom podnietili alebo zorganizovali 6. január, je to’kategoricky nepravdivé.”

Aj v novembri Higgins alleged, že dva autobusy “namaľované úplne na bielo” a odfotografované na parkovisku Capitol Hill’Union Station boli údajne prvými, ktoré prišli 6. januára, “mali ohavný charakter a boli plné informátorov FBI prezlečených za Trumpových stúpencov, ktorí boli 6. januára nasadení na náš Kapitol.”Z fotografie nie je jasné, čím sa tieto vozidlá líšia od ostatných autobusov, ale Higgins povedal HuffPost, že zhromaždil “rozsiahle dôkazy” o nich, odovzdal ich “príslušným orgánom” a “uvidíme, čo sa stane.”LifeSiteNews sa bude venovať tomu, ak budú takéto dôkazy zverejnené.