Benedictine-nuns-observe-coffee-roaster-810x500.jpg

Tradiční benediktínski mnísi očakávajú na Vianoce rekordný predaj kávy

50
Kultúra života

Kliknutím sem si môžete objednať vianočnú zmes mníchov. Výťažok z predaja podporí LifeSiteNews!‪

Spoločné spoločenstvo benediktínskych mníchov a mníšok očakáva, že počas tohtoročných Vianoc bude predaj ich obľúbenej “pro-life” kávy rekordný.

Brat Bernard Obl.S.B. z kláštora Panny Márie Guadalupskej v Silver City v Novom Mexiku nedávno pre LifeSiteNews uviedol, že ich nové “špičkové” a “v USA vyrobené” pražiace zariadenie denne vyprodukuje 1 200 až 1 500 kilogramov zrniek Abbey Roast. V roku 2020 brat Bernard pre LifeSiteNews povedal, že ročne vyprodukujú približne 43 200 libier.

Benediktínky z neďalekého kláštora sv. Jozefa kontrolujú novú pražiareň.

“Očakávame, že v tejto sviatočnej sezóne bude predaj kávy rekordný,”uviedol koncom novembra e-mailom.

“Pribudli nám ďalší bratia, ktorí nám pomáhajú v tejto rušnej prevádzke, vďaka Bohu!”

Brat Bernard uviedol, že nová pražička zefektívnila prácu mníchov’ pri príprave kávy, ktorá je rýchlejšia, efektívnejšia a so zvýšenou kontrolou kvality, čo má za následok “oveľa konzistentnejšie praženie.”

“Ak sa celková chuť mierne zmenila, je to preto, že trochu vylepšujeme, aby sme dosiahli väčšie praženie ‘tak akurát’,”, dodal.

“Je to skutočné umenie lásky. A keďže máme záujem poskytnúť našim priaznivcom tú najlepšiu šálku kávy za dané peniaze, neustále pracujeme na tom, aby boli praženice stále lepšie a lepšie. Je to jeden z mnohých spôsobov, ako praktizujeme bratskú lásku.”

Benediktíni zo Silver City praktizujú bratskú lásku aj tým, že zo zisku z predaja kávy podporujú hnutie za život v Spojených štátoch. Ich program Café4Life zabezpečuje, že pro-life snahy, medzi ktoré patrí aj LifeSiteNews, dostávajú výťažok z rôznych druhov káv. Vianočná zmes, ktorej zisk pomôže financovať LifeSiteNews v tomto adventnom období, je aj naďalej dobrým darčekom na Vianoce, najmä preto, že mnísi udržali náklady na čo najnižšej úrovni.

PODROBNOSTI: Benediktíni žijú ‘krásu mníšskeho života’ ako pražia kávu, ktorá podporuje pro-life charity

“Náklady na zelené zrná sa po pandémii určite zvýšili kvôli rastúcim nákladom na celom svete,” povedal br. Bernard poznamenal: “Museli sme mierne upraviť naše ceny po takmer 10 rokoch prakticky bez zvýšenia cien. Naďalej udržiavame naše maloobchodné ceny pod priemerom trhu, aby si naši verní zákazníci mohli aj naďalej vychutnávať našu kávu po celý rok.”

V skutočnosti, dodal, predaj vzrástol práve v súvislosti s rýchlym rozmachom dvoch benediktínskych komunít v Silver City: mníchov Panny Márie Guadalupskej a ich sesterského rádu, založeného v roku 2018, mníšok z Kláštora svätého Jozefa. Spolu majú tieto dve komunity v súčasnosti “50 až 60 kontemplatívcov.”

Benediktínske mníšky pri práci.

“Náš Pán a naša blahoslavená Matka sa postarali o náš pozoruhodný rast,” vyhlásil brat Bernard. “Deo gratias!”

Rast bol skutočne impozantný. Naša Panna Mária Guadalupská, ktorú poveril slávny arcibiskup Marcel Lefebvre krátko pred svojou smrťou a ktorá bola založená na juhu Skalistých hôr v roku 1991, vybudovala za posledné tri roky novú veľkú pražiareň a obchod so suvenírmi, aby uspokojila dopyt po svojej káve. Mnísi tiež rozšírili ponuku svojich zmesí. Najnovším prírastkom v ich sortimente je Roma, talianska pražená káva, ktorá má kopírovať kávu, ktorú si pútnici vychutnávajú v Ríme.

Odpovedá: Monks predajú toľko kávy pro-life, že potrebujú postaviť novú pražiareň

“Naše obľúbené zmesi v tejto sezóne sú naša Vianočná zmes, ktorá je silná, ale vyvážená—ideálna do chladného počasia—a naša Roma, ktorá má päť zŕn arabiky, aby bola komplexná, ale úderná,” povedal br. Bernard.

Vymenoval aj ich “úžasne aromatickú, ale nikdy nespálenú chuť” Dark French Roast, ich “Veracruz Coffee z krajiny Panny Márie, Guadalupana, Patrónka nenarodených detí,” a ich “skvelú chuť švajčiarskou vodou spracovanej kolumbijskej kávy bez kofeínu.”

“Taká chutná, že si ani nevšimnete, že je to káva bez kofeínu,” nadchýnal sa mních.

Jedným z hesiel spojených so svätým Benediktom z Nursie je “ora et labora” (modli sa a pracuj). Brat Bernard sa zamyslel nad tým, že príprava kávy je len jedným zo spôsobov, ako mnísi pracujú, a že ju robia—tak ako všetky ostatné svoje úlohy—za jedným špeciálnym účelom.

“Či už je to dojenie kráv po matiné, kŕmenie sliepok, stavba nových budov pre našich bratov a sestry, alebo len výroba najlepšej šálky kávy pre našich patrónov, je to pre nás všetko jedno,” napísal. “Naši bratia a naše sestry vykonávajú všetky svoje povinnosti z jediného dôvodu: aby oslávili všemohúceho Boha.”

Benediktínski mnísi pri práci.

Písanie o tradicionalistických “pro-life”mníchoch z Nového Mexika’sa stáva adventnou tradíciou a br. Bernard povedal, že si to vážia.

“Sme veľmi vďační LifeSiteNews za ich podporu našej práce na obnove tradičného benediktínskeho života v Amerike,” napísal. “A my sme zasa požehnaní, že sa môžeme modliť a obetovať za pokračovanie ich veľkorysej pro-life práce a pomáhať získavať finančné prostriedky pre LifeSiteNews prostredníctvom predaja našej pro-life kávy Cafe4Life!”

Kliknite na tade a objednajte si mníšsku’ vianočnú zmes. Výťažok podporí LifeSiteNews!

K tejto správe prispela Claire Chretienová.‪