Shutterstock_2121566570-810x500.jpg

Sudca súhlasí s obhajcom Tamary Lichovej, že výrok "držte líniu" nebol výzvou na povstanie

13
Neutral

Počas súdneho procesu s vedúcimi predstaviteľmi konvoja slobody Tamarou Lichovou a Chrisom Barberom začiatkom tohto týždňa právny zástupca Lichovej tvrdil, že jej používanie zvolania “držte líniu” počas protestov v roku 2022 neznamenalo, že vyzýva ľudí, aby sa zapojili do nezákonnej činnosti.

Attorney Eric Granger povedal, že jeho klientka vo svojich verejných vyhláseniach neustále vyzývala na pokojné protesty, pričom ako dôkaz uviedol jej prítomnosť na sociálnych sieťach.

Granger potom uviedol, že Lichovej výrok “držte líniu” sa dá interpretovať rôznymi spôsobmi.

Sudkyňa Heather Perkinsová-McVeyová súhlasila a povedala: “Mohlo by to znamenať, zostaňte verní svojmu svedomiu a presvedčeniu. “

V dňoch 17. - 18. februára 2022 sa objavil videozáznam záznam zatknutia Licha a Barbera’príslušníkmi ottawskej polície (OPS).

Kým Licha odvádzali, povedal vodičom kamiónov na ottawskom proteste proti jab mandátu, aby “držali líniu.”

V 29. deň súdneho procesu, ktorý sa konal v utorok, Granger opäť upozornil súd, že Lich a Barber by nemali byť považovaní za spolupáchateľov v ich trestnom procese.

Ako poznamenal v aktualizácii súdneho procesu z 29. dňa, ktorú poskytol The Democracy Fund (TDF), ktorý crowdfundingovo financuje Lich’právne náklady, Grangerová súdu odkázala na video, ktoré Lichová zverejnila 16. februára 2022 a v ktorom “apelovala na lásku, úctu a modlitby za policajtov.”

“Upriamil pozornosť na výmenu textových správ medzi Lichovou a Barberom zo 17. februára 2022, Granger zdôraznil zjavné nezhody medzi nimi, pokiaľ ide o vyhlásenia uvedené vo videu,” uviedol TDF.

“Uviedol, že to naznačuje, že Lich a Barber neboli zapojení do spoločného protiprávneho zámeru, ako sa vyžaduje v Carterovom teste.”

Proces je v súčasnosti vo fáze, keď obhajcovia Licha a Barbera striedavo predvolávajú svedkov pred súd.

V pondelok, ktorý bol 28. dňom procesu s Lichom a Barberom’sa obhajoba tvrdila, že požiadavka koruny, aby sa trestné obvinenie jedného z vodcov vzťahovalo aj na ostatných vodcov, by nemala byť povolená, pretože  neexistujú dôkazy, že dvojica pracovala konšpiratívnym spôsobom.

Tímy obhajcov Licha a Barbera oznámili súdu, že majú v úmysle predložiť dve žiadosti, pričom prvou je žiadosť o zamietnutie žiadosti koruny’o “Cartera .”

Koruna’v takzvanej “Carterovej žiadosti” žiada, aby sudca považoval “Barberove”vyhlásenia a činy za dôkaz viny Licha a naopak,” uviedla TDF.

TDF poznamenal, že tento typ žiadosti je veľmi “komplikovaný” a vyžaduje si, aby Koruna na základe priamych dôkazov preukázala “bez akýchkoľvek pochybností”, že existovalo “sprisahanie alebo plán a že Lich bol jeho účastníkom.”

Licha a Barbera nemožno ’považovať za ‘jeden’ subjekt, tvrdí advokát

Granger v utorok na súde opäť zdôraznil potrebu opatrnosti pri zaobchádzaní s “Lichom a Barberom ako s jedným subjektom,” ako uviedol TDF.

Povedal súdu, že spochybňuje “tvrdenia koruny o sprisahaní, najmä vo svetle rôznorodých výpovedí Barbera”

Podčiarkol, že neexistujú dôkazy o tom, že Lichová pred zatknutím porušila zákon. Tvrdil, že snaha interpretovať Lichovej’výrok “držať líniu” ako výzvu na násilie je čisto špekulatívna, vzhľadom na to, že má známu pokojnú povahu.

Keď išlo o spojenie Lichovej s Barberom, Granger povedal, že neexistujú žiadne dôkazy “o tom, že by Lichová’a Barber’spolunažívali v Ottawe,” ako uviedol TDF.

Viacero konvojov sa vydalo do Ottawy organizovaných rôznymi osobami. Granger povedal súdu, že dôkazy koruny’sú nedostatočné na to, aby mohla predložiť argumenty na použitie žiadosti Cartera, a vyzval súd, aby ju zamietol.

Obhajca Barbera’zdôrazňuje, že dôkazy ukazujú, že protesty boli pokojné a nedošlo k ‘sprisahaniu’ 

Obhajkyňa Barbera’Diane Magasová začala svoje vyjadrenia pred súdom v utorok a spochybnila materiálne podklady Koruny’týkajúce sa dátumu, kedy došlo k údajnej dohode o sprisahaní medzi Lichom a Barberom.

Upozornila na rozdielne právne definície výtržnosti a nezákonného zhromaždenia, “tvrdila, že dôkazy v drvivej väčšine popierajú akúkoľvek búrlivú činnosť počas protestu v konvoji,” ako uvádza TDF.

“Zdôraznila početné textové správy a vyhlásenia na sociálnych sieťach, ktoré Barber a Lich urobili, pričom nič nenasvedčuje dohode na nezákonné účely. Tvrdila, že konanie, ako napríklad založenie účtu GoFundMe a získanie paliva pre nákladné vozidlá, bolo zákonné. Magasová zdôraznila pokojný charakter protestov a absenciu dôkazov spájajúcich Barbera a Licha s akýmkoľvek nezákonným plánom.”

Magasová opäť zdôraznila, že pri pohľade na výmenu textových správ a Barberove’verejné vyhlásenia a skutočnosť, že spolupracoval s políciou, neexistovala medzi nimi žiadna dohoda o zapojení sa do nezákonného zámeru.

Lich a Barber čelia viacerým obvineniam z protestov v roku 2022 vrátane poškodzovania dobrého mravu, poradenstva pri poškodzovaní dobrého mravu, poradenstva pri zastrašovaní a marenia práce polície za účasť a organizovanie protimandátového Konvoja slobody. Ako vtedy informoval portál LifeSiteNews, napriek nenásilnej povahe protestu a obvineniam bola Lich ová uvedená do väzenia na týždne, kým bola prepustená na kauciu.

Posledný týždeň, v 27. deň súdneho procesu, Lichová a Barberová’právny zástupca tvrdili, že koruna doposiaľ nedokázala preukázať, že sa organizátori zúčastnili na sprisahaní s cieľom porušiť zákon alebo povzbudzovať ostatných k porušovaniu zákona, a preto by mal byť prípad zahodiť úplne. Žiadosť obhajoby&nbspprišla po tom, čo koruna abruptly rozhodla ukončiť svoj prípad minulý pondelok a oznámila súdu, že nebude predvolávať žiadnych nových svedkov.

Začiatkom roka 2022 sa v rámci Freedom Convoy zišli v Ottawe tisíce Kanaďanov od pobrežia k pobrežiu, aby požadovali ukončenie mandátov COVID vo všetkých formách. Napriek pokojnej povahe protestu vláda premiéra Justina Trudeaua’14. februára prijala zákon o mimoriadnych udalostiach.

Počas vypratávania protestujúcich po zavedení EA bol jeden protestujúci, staršia pani, zadupaný policajným koňom, a jedna konzervatívna reportérka bola zbitá políciou a zastrelená kanistrom so slzotvorným plynom.

Súdny proces s Lichom a Barberom’si tak zatiaľ vyžiadal viac času, ako sa pôvodne plánovalo. LifeSiteNews sa prípadu podrobne venuje na stránke súdneho procesu.