Danielle-Smith-810x500.png

Danielle Smith varuje vládu Trudeaua, že pokračuje v projektoch zemného plynu napriek predpisom

22
Neutral

Potom, čo minister životného prostredia Steven Guilbeault odmietol odvolanie sa premiérky Alberty Danielle Smithovej na zákon o suverenite ako len symbolické, líderka Alberty ho varovala, že jej provincia bude stavať nové plynové elektrárne bez ohľadu na jeho nové pravidlá o čistej energii. 

“Nuž, on [Guilbeault] sa dozvie, že ak neustúpi od svojich nehoráznych a protiústavných cieľov do roku 2035, bude to viac než len symbolické, ”povedal Smith v utorok po tom, čo sa ho reportér opýtal na Guilbeaultove”poznámky. 

“Budeme’pokračovať v rozvoji našej základnej energie na zemný plyn s najlepšou dostupnou technológiou.” 

Smith povedal, že použitie Zákona o suverenite, ktorý bol odvolal v pondeloknaúčel ochrany Alberty pred budúcimi výpadkami elektrickej energie v dôsledku nadmerných právomocí federálnej vlády, pomôže provincii “zabezpečiť, aby sme boli schopní ochrániť akúkoľvek korporáciu pred akýmkoľvek druhom trestnej zodpovednosti.” 

“Či už to znamená, že musíme znížiť riziko tým, že budeme výrobcom poslednej inštancie, alebo musíme kúpiť niektoré z týchto elektrární, aby sme ich prevádzkovali sami, aby sme’boli schopní pokračovať v tom, že budeme mať spoľahlivú elektrickú sieť,” povedala. 

Zákon o suvereniterezolúcia vyzýva vládu Alberty, aby “nariadila všetkým subjektom provincie, aby neuznali ústavnú platnosť, nepresadzovali a nespolupracovali pri implementácii CER [nariadenia o čistej elektrine] v žiadnom rozsahu, ktorý je právne prípustný.” 

Guilbeault v pondelok prišiels vyhlásením týkajúcim sa odvolávania sa Alberty’na Zákon o suverenite, v ktorom tvrdí, že jeho použitie bude “vytvárať strach a neistotu namiesto spolupráce a pozitívnych výsledkov pre Alberťanov.” 

Potom počas rozhovoru s novinármi tiež tvrdil, že Smithovo’konanie s použitímZákona o suverenite je len “symbolické.” 

Po tom, ako v pondelok oznámila, že má “dosť” extrémnych environmentálnych pravidiel premiéra Justina Trudeaua’Smitha povedala, že jej provincia nemá inú možnosť, ako presadiť kontrolu nad svojou elektrickou sieťou, aby bojovala proti federálnym zásahom. 

Na rozdiel od väčšiny provincií v Kanade je Alberta’v oblasti elektroenergetiky takmer úplne deregulovaná. Vláda má však stále možnosť prevziať nad ním kontrolu v jedinom okamihu’ 

Návrh verzie CER federálnej vlády’predstavený Guilbeaultom predpokladá miliardové vyššie náklady spojené s tzv. prechodom na “zelenú”energetiku, najmä v provinciách Alberta, Saskatchewan, New Brunswick a Nové Škótsko bohatých na prírodné zdroje, ktoré na pohon elektrární používajú zemný plyn a uhlie. 

Podnikatelia v Alberte’v energetickom sektore tiež bili na poplach v súvislosti s “zelenou”transformáciou’vlády Trudeaua a tvrdili, že by mohla viesť k nespoľahlivosti energetickej siete. 

‘Nebudeme sedieť a čakať, kým porušia zákon’  

Pri utorkovom rozhovore s novinármi Smith poznamenal, ako bude Alberta postupovať pri zabezpečovaní stabilnej a bezpečnej elektrickej siete a že provincia nebude “sedieť a čakať” okolo, kým Trudeauova vláda bude pokračovať v porušovaní “zákona.” 

“Takže, tam’to je len náznak toho, že’v tejto veci postupujeme. Nebudeme’sedieť a čakať, kým porušia zákon, budú sa naťahovať, donútia nás, aby sme ich dali na súd, strávia roky vytváraním ekonomickej neistoty pre našich investorov,” povedal Smith. 

“Začneme’uvádzať tieto elektrárne do prevádzky teraz, pretože ich teraz potrebujeme.” 

Smithova vláda uviedla, že hoci sa jej nepáči cesta prevzatia výroby elektrickej energie späť pod štátnu kontrolu, je to podľa nej jediný spôsob, ako môže provincia zabrániť súčasnej liberálnej vláde alebo akejkoľvek inej budúcej vláde zasahovať do výroby elektrickej energie v provincii. 

Dve nedávne súdne rozhodnutia zasadili Trudeauovej vláde vážnu ranu’v oblasti environmentálneho aktivizmu prostredníctvom legislatívy. Naposledy to bolo 16. novembra 2023, keď Federálny súd Kanady  zvrátil zákaz Trudeauovej vlády’na jednorazové plasty, pričom ho označil za “nerozumný a protiústavný.” 

Federálny súd rozhodol v prospech provincií Alberta a Saskatchewan, keď uviedol, že Trudeauova’vláda prekročila svoje právomoci tým, že klasifikovala plast ako “toxický”, ako aj zakázala všetky jednorazové plastové predmety, ako sú slamky, tašky a jedálenské potreby. 

Druhé víťazstvo Alberty a Saskatchewanu sa týka rozhodnutia Najvyššieho súdu rozhodnutie ktorý uviedol, že Trudeauov’zákon C-69, nazývaný “no-more pipelines”, je “väčšinou protiústavný.”Rozhodnutie vrátilo právomoc nad ropovodmi provinčným vládam, čo znamená, že projekty ťažby ropy a zemného plynu na čele s provinciami by mali mať možnosť pokračovať bez federálneho zasahovania. 

Zákon o suvereniterezolúcia vyzýva vládu Alberty, aby “nariadila všetkým subjektom provincie, aby v zákonom prípustnom rozsahu neuznali ústavnú platnosť, nepresadzovali a ani nespolupracovali pri realizácii CER akýmkoľvek spôsobom.” 

Tiež nariaďuje, aby provincia preskúmala “možnosť zriadenia provinčnej korunnej spoločnosti na účely uvedenia a udržania spoľahlivejšej a cenovo dostupnejšej elektrickej energie do siete v prípade, že súkromní výrobcovia zistia, že je to príliš riskantné v rámci CER.” 

Trudeauova vláda’aktuálne environmentálne ciele – v zhode s Organizáciou Spojených národov’ “2030 Agenda for Sustainable Development”– zahŕňa postupné vyradenie uhoľných elektrární, zníženie používania hnojív a obmedzenie využívania zemného plynu v nasledujúcich desaťročiach. 

Zníženie a prípadné odstránenie využívania takzvaných “fosílnych palív” a prechod na nespoľahlivú “zelenú” energiu bol tiež tlačil Svetové ekonomické fórum (WEF) – globalistická skupina, ktorá stojí za socialistickým programom “Veľký reset” – organizácia, v ktorej Trudeau a niektorí členovia jeho kabinetu sú zapojení.