Shutterstock_2209816387-810x500.jpg

Fond na obranu detí medzi organizáciami, ktoré sú na zozname sledovaných charitatívnych organizácií za podporu potratov

22
Kultúra života

Americká liga za život vyzýva v období darovania na opatrnosť pri výbere príjemcov charitatívnych darov.

Národná organizácia známa svojou politikou "bez výnimiek" v oblasti potratov chce, aby darcovia presne vedeli, čo svojimi dolármi podporujú. American Life League’s Charity Watchlist je online nástroj využívajúci jednoduché farebné kódovanie zelená-žltá-červená na stopkách, aby darcovia vedeli, či majú “ísť do toho” a darovať neziskovej organizácii bez výhrad, “postupovať opatrne” po tom, čo boli plne informovaní o možných rizikách, alebo “zastaviť” akúkoľvek podporu organizácii, ktorá podporuje potraty.

“Charity Watchlist je projekt, ktorého cieľom je brať na zodpovednosť neziskové organizácie za ich postoje, najmä pokiaľ ide o ich postoje k úcte k životu, plodnosti, nukleárnej rodine a starnutiu.”Prezidentka Americkej ligy života Judie Brownová povedala: “Američania by mali byť plne informovaní predtým, ako sa rozhodnú podporiť akúkoľvek charitatívnu organizáciu, a náš projekt pomáha túto potrebu naplniť.”

Seznam sledovaných charitatívnych organizácií skrýva niekoľko prekvapení.

Armia spásy, všeobecne známa svojou kresťanskou službou, má na svojej webovej stránke otvorene pro-life vyhlásenie. Keď si však človek prečíta celé posolstvo, vynárajú sa na povrch ďalšie a ďalšie výnimky, ktoré vyvolávajú vážne obavy u tých darcov, ktorí nechcú podporovať potraty v žiadnom kontexte. Táto znepokojujúca dichotómia vyslúžila organizácii označenie červená.

Americká liga života poukazuje na nesprávne pomenovanie neziskovej organizácie s názvom Children’s Defense Fund. Skupina, ktorá sa označuje za obhajcu politík a programov, ktoré vymania deti z chudoby, určite neobhajuje nenarodené deti. Táto organizácia podporuje potraty a antikoncepciu, dokonca aj u detí, a už desaťročia udržiava vzťahy s organizáciou Plánované rodičovstvo. Charity Watchlist označuje Children’s Defense Fund červenou farbou.

Naopak, Food for the Poor, organizácia, ktorá slúži chudobným v Latinskej Amerike a Karibiku, dostáva na Charity Watchlist zelenú za darcovstvo. Organizácia Food for the Poor poskytuje potraviny, lieky a prístrešie (okrem iných služieb) a zároveň sa snaží rozširovať a budovať kliniky pre zdravie matiek vo vidieckych oblastiach, ale neschvaľuje potraty. Skupina prerušila spoluprácu s organizáciou Jamaica Aids Support for Life, keď sa dozvedela o jej agresívnej propagácii antikoncepcie.

“Ako sa potratový priemysel rozrástol na mnohomiliardovú operáciu, čoraz viac jednotlivcov a organizácií bolo skorumpovaných a zúčastňuje sa na potratoch,” poznamenal Ed Martin, ktorý vedie STOPP, divíziu American Life League’sledujúcu plánované rodičovstvo. Pokračoval: “Charity Watchlist je dôležitý, pretože vrhá svetlo na organizácie a odhaľuje ich prepojenie na zabíjanie. Keď sledujete krvavé peniaze, vidíte pravdu o týchto organizáciách.”

“Charity Watchlist môžete brať jedným z dvoch spôsobov,”uviedla Katie Brownová, riaditeľka American Life League’pre komunikáciu. “Otvára oči, koľko neziskoviek s veľkým menom financuje špinavé programy, ale podľa mňa je dôležitejšie, že existuje veľa neziskoviek, ktoré robia skvelé veci a držia sa mimo buriny výskumu potratov. To si ľudia zaslúžia vedieť. Záleží na tom, kam dávame svoje doláre, a nič nevysiela taký signál ako zadržanie finančných prostriedkov od organizácií podporujúcich potraty."

Brown ponúkol príklad zeleno-zelenej nadácie Alex’s Lemonade Stand Foundation. Na rozdiel od mnohých iných organizácií financujúcich výskum rakoviny táto detská charitatívna organizácia založená pacientkou s neuroblastómom Alexandrou “Alex” Scottovou uvádza, že výskum využívajúci ľudské embryonálne kmeňové bunky nie je prípustný a že skupina ho nebude financovať. Uviedla, že mnohé iné neziskové organizácie financujúce výskum rakoviny sú ochotné podporovať potraty kvôli využitiu plodových buniek. Medzi tými, ktoré získali červené označenie proti životu, sú American Cancer Society, Breast Cancer Research Association, Children’s Leukemia Research Foundation, Pancreatic Cancer Action Network, Susan G. Komen for the Cure a dokonca aj St Jude Children’s Research Hospital.

“Zoznam sledovaných charitatívnych organizácií je významným projektom v boji za ochranu života a pravdy,”zdieľala vedúca výskumníčka American Life League’Katherine Van Dykeová. “Pri prvom pohľade na mnohé z týchto charitatívnych organizácií bolo šokujúce, koľko z nich sa už ani nesnaží skrývať svoju podporu potratov a výskumu ľudských embryonálnych kmeňových buniek. Kultúra smrti nám stojí priamo pred očami. Cieľom Charity Watchlist je vzdelávať a povzbudzovať verejnosť, aby poznala, rozlišovala a spochybňovala tieto organizácie tým, že sa bude informovane rozhodovať o charitatívnych daroch, a zároveň poskytovať darcom informácie o alternatívnych charitatívnych organizáciách, ktoré propagujú a podporujú všetok ľudský život a skutočnú charitu.”

Na ilustráciu Van Dyke rozprával príbeh o zelenom Fullerovom centre pre bývanie a jeho neúnavnej Kristovej snahe poskytnúť všetkým ľuďom primerané prístrešie. Skupina, ktorú založil zakladateľ Habitat for Humanity Millard Fuller, sa oddelila od Habitat for Humanity v dôsledku zmeny vo vedení správnej rady, ktorá sa rozhodla minimalizovať kresťanské hodnoty organizácie. Fullerovo centrum presadzuje pro-life hodnoty a nepodporuje organizácie alebo programy zamerané proti životu. Pre porovnanie, Habitat for Humanity je označený varovným žltým kódom kvôli partnerstvám so skupinami, ktoré podporujú potraty a antikoncepciu.

“Svet je vlk v ovčom rúchu“. Mnohé organizácie, ktoré sa snažia starať o druhých, to robia na úkor ľudskej dôstojnosti a pravdy,” poznamenal viceprezident Americkej ligy života Hugh Brown. “Nakŕmia, oblečú a pomôžu ľuďom v núdzi, pričom zároveň poskytujú prístup k potratom a antikoncepcii. Potvrdzujú neusporiadaný životný štýl a dávajú falošnú nádej tým najzraniteľnejším. American Life League’Charity Watchlist sa delí o pravdu o mnohých dvojtvárnych organizáciách, ktoré pracujú a žijú v službe dvom pánom. Vyzdvihujeme aj tie výnimočné organizácie, ktoré idú nad rámec dobrých skutkov, slúžia druhým a dodržiavajú morálne normy, ktoré učil a vytvoril Kristus a jeho Cirkev.”

ALL’s Charity Watchlist v súčasnosti profiluje viac ako 60 od daní oslobodených neziskových organizácií na základe ich uplatňovania hodnôt potvrdzujúcich život alebo ich podpory praktík proti životu. Americká liga života sľubuje, že zoznam sa bude naďalej rozširovať, a vyzýva darcov charity, aby predkladali neziskové skupiny na posúdenie v rámci Charity Watchlist. Aktuálny zoznam sledovaných charitatívnych organizácií si môžete pozrieť na all.org/charity-watchlist.