Tim-Griffin-810x500.jpg

Arkansaský generálny prokurátor zablokoval extrémne potratové hlasovanie, ktoré presadzovali krajne ľavicoví aktivisti

23
Kultúra života

Generálny prokurátor Arkansasu zamietol znenie radikálnej pro-potratovej volebnej iniciatívy, ktorú presadzovala krajne ľavicová aktivistická skupina snažiaca sa zrušiť takmer úplný zákaz interrupcií v štáte. 

V utorňajšom stanovisku republikánsky generálny prokurátor Arkansasu Tim Griffin uviedol, že nemôže schváliť populárny názov a názov hlasovacieho lístka pre navrhovaný ústavný “Arkansaský dodatok o reprodukčnej zdravotnej starostlivosti” z dôvodu vnútorných rozporov a “nejasností.”

“Musím odmietnuť váš populárny názov a názov hlasovacieho lístka kvôli nejasnostiam v texte vami navrhovaného opatrenia, ktoré mi bránia zabezpečiť, aby vami predložený názov hlasovacieho lístka alebo akýkoľvek názov hlasovacieho lístka, ktorý by som nahradil, nebol zavádzajúci,” napísal Griffin.

“Váš navrhovaný populárny názov je zafarbený straníckym zafarbením a zavádzajúci, pretože Váš návrh sa týka výlučne potratov, nie ‘reprodukčnej zdravotnej starostlivosti’ vo všeobecnosti,” obvinil.

Griffin tiež uviedol, že zástancovia návrhu’sa “nepokúsili” opísať vplyv dodatku’na existujúce štátne právo vrátane dodatku 68 Arkansaskej ústavy. Tento dodatok, ktorý schválili voliči v roku 1988, hovorí, že politikou Arkansasu “je chrániť život každého nenarodeného dieťaťa od počatia až po narodenie.”

ČÍTAJTE: Myslíte si, že nenarodené deti sú len ‘zhluky buniek’? Tieto videá vás prinútia zamyslieť sa ešte raz

Predložený návrh novely by legalizoval potraty až do narodenia

Takzvaný Arkansaský dodatok o reprodukčnej zdravotnej starostlivosti, jeden z najextrémnejších propotratových volebných opatrení navrhovaných od zrušenia rozsudku Roe v. Wade, stanovuje, že arkansaská vláda “nesmie zakazovať, trestať, odkladať alebo obmedzovať prístup k potratom do 18 týždňov od počatia.” Taktiež by legalizoval neobmedzený potrat až do narodenia v prípadoch znásilnenia, incestu, “fatálnej anomálie plodu” alebo “keď je potrat potrebný na ochranu života alebo zdravia tehotnej ženy”.”

Podľa dodatku, ktorý podporuje skupina s názvom “Arkans for Limited Government”, by Arkansas nesmel obmedzovať interrupcie s výnimkou “ochrany zdravia jednotlivca, ktorý žiada o prístup” k interrupcii, ale nie na ochranu nenarodeného dieťaťa, a to ani v momente jeho narodenia. Akékoľvek obmedzenia navyše nesmú “zasahovať do rozhodovania jednotlivca”

A v návrhu sa uvádza, že vláda “nesmie trestať” nikoho, kto vyhľadá alebo prijme “interrupčné služby” alebo niekomu pomôže ich získať, čo v skutočnosti znemožňuje obmedziť interrupciu vôbec, ako zdôraznil Griffin.

Čítajte: MAP: Väčšina interrupcií je zakázaná v 14 štátoch, ďalšie štáty budú nasledovať

Arkansas v súčasnosti zakazuje interrupcie vo všetkých štádiách tehotenstva s výnimkami len vtedy, keď “je to nevyhnutné na zachovanie života tehotnej ženy” trpiacej fyzickým ochorením. Štát nezaznamenal prakticky žiadne potraty, odkedy jeho takmer úplný zákaz vstúpil do platnosti v júni 2022 po zrušení rozsudku vo veci Roe v. Wade, pričom v roku 2021 ich bolo viac ako 3 000.

Okrem tohto zákona by novela pravdepodobne zrušila aj požiadavky na súhlas rodičov a obmedzenia týkajúce sa potratov pri čiastočnom narodení, okrem iných ochranných opatrení, varovali zástancovia života.

“V prípade schválenia by tento dodatok natrvalo zakotvil potraty v Arkansaskej ústave a účinne by vymazal desaťročia dobrých pro-life zákonov,” povedal predseda Rady pre rodinu Jerry Cox. 

Návrh tiež nedefinuje “zdravie,” čo by sa dalo široko interpretovať ako vzťahujúce sa na takmer akýkoľvek duševný problém. Griffin vo svojom stanovisku uviedol, že názov pozmeňujúceho a doplňujúceho návrhu’zamietol čiastočne kvôli nejasnostiam okolo slova “zdravie” a slova “prístup.” “Keďže text vami navrhovaného opatrenia je v týchto otázkach nejasný, nemôžem zabezpečiť, aby bol váš názov hlasovania spravodlivým zhrnutím,” povedal.

Arkans for Limited Government (Občania za obmedzenú vládu) oznámili Arkansas Democrat-Gazette, že “začnú okamžite pracovať” na prepracovaní novely. Ak Griffin schváli aktualizovaný návrh, aktivisti budú musieť do 5. júla predložiť takmer 91 000 podpisov voličov z najmenej 50 okresov, aby sa dodatok dostal do hlasovania v roku 2024.

Krajne ľavicová skupina presadzujúca potratový dodatok podporuje mrzačenie transsexuálov, kontrolu zbraní

Ak sa Arkans for Limited Government prezentuje ako neideologická skupina “znepokojených občanov,”bola založená krajne ľavicovou aktivistickou skupinou For AR People so sídlom v Little Rocku.

For AR People adamantne odporuje obmedzenia na transrodové operácie a lieky pre deti, kritickú rasovú teóriu v školách K-12 a súťaženie mužov v ženských’a dievčenských’ športových tímoch a používanie ženských toaliet. 

Skupina tiež podporuje dekriminalizáciu marihuany, rozšírenie sociálnych dávok a zavedenie “komplexnej sexuálnej výchovy” v školách s cieľom “znížiť stigmu” a “normalizovať diskusiu” o sexualite medzi deťmi. “Za ľudí AR označila ľudí, ktorí sú proti maskovacím mandátom počas pandémie COVID-19, za pravicových extrémistov,” podľa InfluenceWatch. 

Ironické je, že zatiaľ čo Arkans for Limited Government propaguje potraty s použitím konzervatívne znejúcej rétoriky o obmedzení “nadmernej moci vlády,” For AR People vystupuje proti ochranu náboženskej slobody a zníženie daní a presadzuje agresívnu kontrolu zbraní. 

Arkansas je dlhodobo jedným z najviac pro-life štátov v krajine a prieskum ukazuje, že väčšina arkansaských voličov podporuje súčasné alebo prísnejšie predpisy o interrupciách, hoci od zavedenia štátneho’zákazu interrupcií podpora voľnejších zákonov vzrástla.

Čítajte: Pro-lifers varujú, že ľavicoví aktivisti klamú, aby presadili radikálny potratový dodatok v Južnej Dakote

V posledných mesiacoch dosiahli potratoví aktivisti sériu víťazstiev s volebnými opatreniami vrátane Kalifornie, Vermontu, Michiganu a Ohia, kde voliči schválili pro-potratové ústavné dodatky, ako je ten navrhovaný v Arkansase.

Aktivisti sa pokúšajú dostať podobné dodatky do hlasovania v roku 2024 v niekoľkých ďalších štátoch vrátane Južnej Dakoty, Nebrasky, Floridy, Missouri a Arizony.

Väčšina štátov v súčasnosti presadzuje silné pro-life zákony neumožňujú ústavné dodatky iniciované občanmi.

PREČÍTAJ: Sudca zrušil navrhovaný pro-potratový dodatok v Nevade