Shutterstock_2061658178-810x500.jpg

Rímsky klub sa v pláne proti rastu usiluje o globálny socializmus a zrýchlený populačný kolaps

38
Kultúra smrti

Iniciatíva Earth4All, ktorá vznikla v roku 2020 na pôde Rámcového dohovoru OSN o zmene klímy, sa predáva s nevinným leskom, akoby bola určená deťom: vo farebne animovanom videu vysvetľujúcom podnety pre Earth4All sa uvádza túžba ukončiť chudobu skôr, zmierniť “sociálne napätie ” a minimalizovať dopady zmeny klímy.

Ale aj v tomto starostlivo spracovanom videu je jasne vidieť, že to, čo sa presadzuje, je globálna socialistická alebo komunistická vláda, monumentálna urážka ľudskej slobody a prosperity, ako aj národnej suverenity. Video Earth4All to odhaľuje, keď navrhuje “Občiansky’ fond pre každú krajinu, kde by spoločnosti platili za využívanie nášho spoločného majetku, najbohatší by spravodlivo prispievali a prostriedky by sa rozdeľovali všetkým občanom rovnako.”

“Potrebujeme globálne hnutie, ktoré by sa začalo občianskymi’ zhromaždeniami,” dodáva video, ktoré sa zdanlivo snaží zahriať diváka pre túto myšlienku tým, že naznačuje, že takéto globálne riadenie bude demokratické.

Detská fasáda videa’sa pokúša prikryť zvrátenú, v konečnom dôsledku protiľudskú agendu, ktorú možno zhrnúť do správy Rímskeho klubu z roku 1991 s názvom “Prvá globálna revolúcia,” o ktorej začiatkom tohto roka hovoril reportér LifeSiteNews Frank Wright:

Akkoľvek Earth4All vo svojom pláne bagatelizuje úlohu poklesu populácie, urýchlenie takéhoto poklesu je prirodzene kľúčovou súčasťou programu tých, ktorí považujú ľudstvo za “nepriateľa.” Človek by si myslel, že ich dostatočne poteší, že svet už je na autopilotnej trajektórii smerujúcej k populačnému kolapsu, ktorého ekonomické dôsledky dokonca Svetové ekonomické fórum (WEF) priznalobudú “vážne.” 

Ale Rímsky klub prostredníctvom svojho plánu Earth4All usiluje o rýchlejší, ešte extrémnejší populačný kolaps. Plán sa usiluje o dodatočné zníženie pôrodov o 81 % do roku 2100 — to znamená, že do roku 2100 sa bude rodiť 24 miliónov detí ročne namiesto 53 miliónov detí ročne. Podľa tých, ktorí za plánom stoja, sa to má dosiahnuť aspoň čiastočne prostredníctvom zvýšeného prístupu k vzdelaniu, najmä pre ženy, zdravotnej starostlivosti a antikoncepcii.

Jedného prirodzene napadne: Ako môže iniciatíva, ktorá tvrdí, že sa usiluje o blaho ľudstva, podporovať prehĺbený hospodársky úpadok?

Earth4All je proti hospodárskemu rastu

Zástancovia iniciatívy Earth4All nad takýmto úpadkom ani nemihnú okom, pretože ho považujú — znepokojivo — za nevyhnutný pre lepšiu budúcnosť. Projekt je zástancom toho, čo nazýva “rastom,” teda znižovaním spotreby zdrojov, ako sú potraviny a zdroje energie. Jedným z najsilnejších presvedčení, ktoré stojí za projektom Earth4All, je totiž to, že hospodársky rast je pre spoločnosť škodlivý.

Sandrine Dixson-Decleve, vedúca projektu Earth4All a spolupredsedníčka Rímskeho klubu, vyhlásila počas Konferencia Beyond Growth 2023, že “posadnutosť hospodárskym rastom zjavne zlyháva u väčšiny ľudí,” tvrdí, že takýto rast je nezlučiteľný so silnými demokraciami. Podľa Dixsona-Decleva “najdôležitejšia vec, ktorú môžeme práve teraz urobiť, je investovať do sociálnej súdržnosti,” a “jej základom je blahobyt ľudí, ekonomická bezpečnosť a ekologická odolnosť … nie rast.”

V skutočnosti a webová stránka venovaná konferencii zachádza až tak ďaleko, že kritizuje vlajkovú iniciatívu Európskej únie’Európska zelená dohoda’za to, že je “zle vybavená’na to, aby sa zaoberala prepojením medzi ekologickým imperatívom a znižovaním sociálno-ekonomických nerovností.” Prečo? Pretože “sa spolieha na prístup zameraný na zelený rast, ktorý nerealisticky predpokladá, že je možné súčasne udržať hospodársky rast a zároveň zlepšiť environmentálnu udržateľnosť a sociálnu spravodlivosť.”

Teda Earth4All je vo svojej podstate proti rastu. Jej zástancovia však zdôrazňujú skutočnosť, že takýto protirastový svetonázor, pokiaľ ide o populáciu aj ekonomiku, je (údajne) v službách vyšších statkov, a to udržateľnosti, spravodlivosti a “sociálnej súdržnosti.” 

Táto myšlienka pozitívneho “degrowth” vychádza z ďalšieho základného princípu Earth4All: že ekonomická nerovnosť, o ktorej sa predpokladá, že ju hospodársky rast zhoršuje, zasa spôsobuje jedno z najhorších spoločenských zlomov, “sociálne napätie.” Preto je potrebné spotrebu zdrojov zrovnoprávniť a vyrovnať silou socialistickej svetovej vlády (preto vyššie spomínané Občianske” fondy).

Zástancovia plánu’pripúšťajú, že samotný rast populácie nezaťaží zdroje Zeme’možno preto, že Rímsky klub už zlyhal vo svojich simuláciách budúcnosti obsiahnutých v správe z roku 1972 “Hranice rastu,”ktoré sa všetky “vždy skončili kolapsom,” rozhorčene píše New York Times komentár k správe vtedy poznamenal. 

Ako Times poukázal, modely, ktoré výskumníci v správe použili, stanovili “svojvoľné”obmedzenia technologického pokroku, ktoré zasahovali do ich predpovedí o“únosnosti Zeme.”Bolo by to ako aplikovať možnosti 80. rokov 19. storočia na možnosti 70. rokov 20. storočia: “… ako poznamenal britský redaktor Norman Macrae, extrapolácia trendov z 80. rokov 19. storočia by ukázala dnešné’mestá pochované pod konským hnojom,” Times poznamenal.

Globálne prerozdelenie bohatstva

Zástancovia Earth4All namiesto zdôrazňovania potreby znižovania počtu obyvateľov zdôrazňujú prerozdelenie bohatstva a význam zníženia a zmeny spotrebných návykov, najmä u obyvateľov prosperujúcejších krajín.

Pracovný dokument Earth4All’2023 deklaruje, že podľa všetkých jeho simulácií pre “príliš málo a príliš neskoro” scenár budúcnosti a “ideálny” scenár, “Veľký skok,”“hlavným problémom nie je preľudnenie v porovnaní s dostupnými zdrojmi, ale skôr súčasná (príliš) vysoká úroveň spotreby v najbohatšej’štvrtine sveta. Alebo ešte stručnejšie povedané: hlavným problémom ľudstva’je skôr distribúcia než populácia.”

“Preto tvrdíme, že najvhodnejším a najdôležitejším opatrením na dosiahnutie dlhodobo udržateľnej svetovej populácie je silne progresívne zdanenie zamerané predovšetkým na najbohatšie zložky svetovej populácie,” pokračuje dokument.

Jedine takýmto prerozdelením bohatstva od bohatších k chudobnejším krajinám možno tvrdiť, že cieľom plánu je “odstránenie chudoby.”

V pracovnom dokumente sa rozpracúvajú ďalšie prvky tejto globálnej socialistickej vízie, pričom sa navrhuje “Medzinárodná daň z príjmu právnických osôb (dohodnutá v roku 2021)”, ktorá “poskytne dodatočné príjmy na prerozdelenie a investície aktívnych vlád usilujúcich sa o spoločnú prosperitu.” 

Takisto navrhuje, aby “viac krajín prijalo univerzálny základný príjem (alebo niečo podobné), ktorý by poskytol ekonomickú istotu a pomohol v boji proti nerovnosti, najmä ako stimul počas veľkých otrasov.”

To je šialenstvo. Je dosť pomýlené myslieť si, že svet bude lepší bez hospodárskeho rastu, a dosť mizantropické chcieť zhoršiť populačný kolaps. Jej hlboko socialistická ideológia však ďalej zaručuje ďalšie ľudské utrpenie. Ako potvrdil reálny svet, socializmus škodí každému. 

Najpodstatnejšie je to preto, lebo, ako povedal anglický novinár John Strachey (1860 - 1927) poznamenal, socializmus zmenšuje svetové’celkové bohatstvo, čo znamená, že “bude menej na rozdávanie, a teda aj podiel každého človeka bude menší. To znamená, že socializmus by chudobným namiesto prospechu ublížil.”

Ako zdôraznila Angelica Walker-Werthová, jeho škody sa znásobujú tým, že socializmus znižuje motiváciu celej spoločnosti’pracovať. Na to, aby ste to pochopili, netreba byť géniom. “Akkoľvek tvrdo pracujete, čokoľvek dosiahnete, akúkoľvek hodnotu vytvoríte — neodrazí sa to’vo vašom zárobku,” poznamenala.

A vo svojej podstate sú takéto politiky nemorálne, pretože na ich presadenie musia vlády kontrolovať majetok ľudí, “či už úplným znárodnením podnikov, nariaďovaním, čo a koľko musí podnik vyrábať, alebo zabavovaním a distribúciou ich výrobkov ”čím porušujú právo ľudí na produkt ich vlastného úsilia,” poznamenala Walker-Werthová.

Okrem prerozdelenia bohatstva si Earth4All predstavuje aj dramatickú transformáciu poľnohospodárskych/potravinových systémov, ako aj spotreby energie. Z jej pracovného dokumentu na rok 2023 vyplýva, že jej plán si bude vyžadovať veľmi prudký pokles emisií uhlíka (nevyhnutný na dosiahnutie cieľa nulových čistých emisií do roku 2050) a že sa usiluje “elektrifikovať takmer všetko.” Plán tiež vyzýva na “ukončenie poľnohospodárskej expanzie proti prírode” pomocou poľnohospodárskych techník, ktoré používajú menej hnojív, a na “transformáciu na zdravú stravu,” ktorá má zahŕňať “dobytok kŕmený trávou a nové bielkoviny.”

Spoločná globalistická vízia

Ciele organizácie Earth4All’by mohli byť odmietnuté, keby ich nepodporovali vplyvné osobnosti a organizácie. Medzi ne patrí aj významná časť Európskej únie (EÚ). Napríklad Európsky hospodársky a sociálny výbor, poradný orgán EÚ, sa postavil za konferenciu Beyond Growth 2023, rovnako ako 20 poslancov Európskeho parlamentu (EP), ktorí podporilijej organizátor, poslanec Európskeho parlamentu Philippe Lamberts (Zelení/EFA).

Pozoruhodné je, že plán Earth4All sa zámerne prelína s cieľmi trvalo udržateľného rozvoja OSN’a s Európskou komisiou’European Green Deal. Ako uviedol Dixson-Decleve počas konferencie Beyond Growth 2023, cieľom plánu Earth4All’Veľký skok” je využiť “malý súbor opatrení… na dosiahnutie čo najväčšieho počtu cieľov udržateľného rozvoja a európskej’vízie sociálneho a zeleného regiónu.”To znamená, že sa snaží splniť ciele OSN aj EÚ pre udržateľnú budúcnosť.

Pápež František, ktorý je považovaný za jedného z najvplyvnejších ľudí na svete’vyjadril podporu aj cieľom Earth4All, ktoré sa odrážajú v jeho encyklike Laudato Si.Spoločnosť Earth4All vypracovala dokumentárny film, vysielaný v stredu, s názvom “Earth4All and the World of the Pope,”ktorý ukazuje, že víziu Earth4All’zdieľa aj pápež František a prezentuje jeho stretnutie s Dixsonom-Declevom a ďalšími podporovateľmi Earth4All.

Podľainternetovej stránky Earth4All’dokumentárny film “má odhaliť zbližovanie vedeckých dôkazov, cieľov aktivistov’a vízie pápeža’smerujúcej k jedinečnému cieľu: Prebudiť globálne povedomie a vyzvať vlády, aby prijali odvážne opatrenia na spravodlivú ekologickú transformáciu.”

Dixson-Decleve v dokumente zdôraznila, že ciele Earth4All’sa zhodujú s cieľmi Františka nielen v otázke klimatických zmien a udržateľnosti, ale ešte dôležitejšie (v jej očiach) v otázke ekonomickej “rovnosti.”

“[František] neustále poukazoval na to, že musíme skutočne spolupracovať, aby sme sa posunuli od ťažobných ekonomík k službám ľuďom, pričom najdôležitejšie je zamerať sa na chudobu a nerovnosť. To je do veľkej miery to, čo naznačuje Earth4all,” povedal Dixson-Decleve.

“V celej našej knihe hovoríme o tom, že práve’sociálne napätie, práve’napätie medzi ‘majúcimi’ a ‘nemajúcimi’ bude najvýbušnejšie. To bude náš najväčší zánik a najväčšie riziko pre prežitie ľudstva, dokonca väčšie ako hranice našej planéty a problémy, ktoré vidíme v súvislosti so zmenou klímy.”

Francis potvrdil víziu iniciatívy’počas súkromnej audiencie s Dixson-Declevom a ďalšími podporovateľmi Earth4All a povedal im, že náš súčasný stav si “vyžaduje zmenu kurzu, rozhodujúcu zmenu súčasného modelu spotreby a výroby, príliš často zakoreneného v kultúre vyhadzovania a ľahostajnosti voči životnému prostrediu aj ľuďom.”

Odhliadnuc od vplyvu sekulárnych skupín, Dixson-Decleve a Per Espen Stoknes, spoluautor knihy Zeme pre všetkých: A Survival Guide for Humanity, považujú Františkovu’podporu za veľkú posilu pre svoje hnutie, a to nielen vďaka jeho rozkolísanosti u katolíkov, ale aj vďaka jeho práci s predstaviteľmi iných náboženských skupín. 

Dixson-Decleve zdôraznil, že František “sa snažil spojiť rôzne náboženstvá, aby podporil kľúčové posolstvá nášho spoločného domova.”

Až silne sekulárne, mainstreamové mediálne platformy sa snažili využiť Františkove’ výzvy, vyjadrené v dokumente Laudato Si, na prácu o udržateľnejší svet, ako aj o “globálnu rovnosť.” Len minulý rok YouTube zverejnil originálny film s názvom “Pápež František, environmentálna kríza a lídri z prvej línie”, ktorý zarámoval starostlivosť o životné prostredie ako neoddeliteľnú súčasť všetkých náboženstiev a poukázal na to, že prvé veľké stretnutie medzi náboženstvami s “hlavnými environmentálnymi skupinami” sa uskutočnilo v roku 1986 v Assisi.

Výzvy na globálne prerozdelenie bohatstva a “udržateľnejšiu” životnú úroveň zjavne vychádzajú zo znepokojujúco vplyvnej kohorty medzinárodných orgánov, médií a aktivistických skupín a náboženských vodcov, najmä Františka. Občania na celom svete musia reagovať rozhodným “nie” globálnemu socializmu skôr, než’bude neskoro.