Untitled-22-810x500.png

Svätý Saturninus bol umučený pohanmi v Galii za svoju nebojácnu kresťanskú evanjelizáciu

38
Kultúra života

Na obzore sa začínajú mihať Vianoce. Posledná nedeľa po Päťdesiatnici nám dala záverečné pokyny pohyblivého cyklu. Počnúc dvadsiatym siedmym dňom tohto mesiaca patria súčasné dni v niektorých rokoch do nového cyklu, v iných do toho, ktorý sa končí.

Posledná lekcia zo Svätého písma tohto času (sobota pred prvou adventnou nedeľou) sa končí slávnostným vyhlásením posledného z prorokov, ktorý ohlasuje príchod novej éry: “Od východu slnka až po západ je moje meno veľké medzi národmi a na každom mieste sa obetuje a môjmu menu sa prináša čistá obeta!" “Lebo moje meno je veľké medzi národmi, hovorí Pán zástupov.” (Malachiáš 1,11) A v dnešnom’evanjeliu (Ján 1,35-51) máme svätého Jána Krstiteľa, ktorý opakuje Malachiášove slová a spája staré a nové časy: “Hľa, Baránok Boží!" ” Ukazuje nám Mesiáša, ktorý je blízko.

Andrej, Petrov brat, a ďalší z Jánových’učeníkov sa tohto Mesiáša pýtali: “Rabbi, kde bývaš?" ” Ježiš odpovedal: “Poď a uvidíš.” Išli, pokračuje evanjelista, videli, kde býva, a zostali u neho v ten deň. Načo svätý Augustín, hovoriac v mene Cirkvi na túto vigíliu, hovorí: “Postavme mu príbytok v našich srdciach, aby k nám prišiel, učil nás a žil s nami.” (Homília na vigíliu, traktát 7 o Jánovi) Tu je pre nás naplánovaný náš advent.

Postavme toto požehnané obdobie pod ochranu apoštola kríža a tiež svätého mučeníka Saturninus, ktorého si Cirkev v tento deň od nepamäti uctieva.

MODLITBA

Prosíme ťa, všemohúci Bože, aby blahoslavený apoštol Ondrej, ktorého sviatok očakávame, vyprosil pre nás tvoju pomoc; aby sme oslobodení od hriechov boli aj my vyslobodení od všetkých nebezpečenstiev. Skrze nášho Pána.

Modlitba

Bože, ktorý nám dávaš tešiť sa zo sviatku blahoslaveného Saturnina, svojho mučeníka, daj, aby nám pomáhali jeho zásluhy. Skrze nášho Pána.

Tento text je prevzatý z Liturgického roka, ktorého autorom je Dom Prosper Guéranger (1841-1875). LifeSiteNews ďakuje Ecu-Men webovej stránke za jednoduché sprístupnenie tohto klasického diela online.