bigtech-1536x975-810x500.jpg

Únik informácií od whistleblowera odhaľuje "chýbajúci článok v tajnej dohode medzi vládou a súkromným sektorom s cieľom kontrolovať online informácie

33
Neutral

Podľa novej zbierky dokumentov o takzvanej Cyber Threat Intelligence League (CTIL) predstavujú aktivity dobrovoľníckej “antidezinformačnej” iniciatívy, ktorá inšpirovala taktiku pre oficiálnu vládnu politiku, chýbajúci článok “medzi verejnou a súkromnou cenzúrou internetu.

Novinári Michael Shellenberger, Alex Gutentag a Matt Taibbi píšu v bulletine Substack Public a podrobne opisujú “výbušnú novú zbierku dokumentov” poskytnutú “veľmi dôveryhodným” anonymným informátorom CTIL, ktoré “opisujú všetko od genézy moderných programov digitálnej cenzúry až po úlohu armády a spravodajských agentúr, partnerstvo s organizáciami občianskej spoločnosti a komerčnými médiami a používanie účtov sock puppet a ďalších útočných techník.”

Podľa dokumentov cenzúrny rámec definujúci stratégie verejných a súkromných cenzúrnych snáh v roku 2020 a neskôr - vrátane vládneho nátlaku na súkromné spoločnosti, aby potlačili nevhodný obsah - vypracovala v roku 2019 skupina amerických a britských obranných dodávateľov pod vedením bývalej britskej výskumníčky v oblasti obrany Sary-Jayne “SJ” Terp, a že okrem obmedzovania nepohodlného obsahu zahŕňa aj podporu preferovaných naratívov prostredníctvom rôznych taktík vrátane vytvárania falošných alebo “sock-puppet” účtov na sociálnych sieťach.

CTIL’mal za cieľ “stať sa súčasťou federálnej vlády,” podľa whistleblowera, ktorý tvrdí, že bol do projektu naverbovaný prostredníctvom stretnutí o kybernetickej bezpečnosti, ktoré organizovalo Ministerstvo vnútornej bezpečnosti USA (DHS). “Na našich týždenných stretnutiach nám jasne povedali, že budujú tieto organizácie v rámci federálnej vlády, a ak vytvoríte prvú iteráciu, môžeme vám zabezpečiť prácu.”

Skupine sa prinajmenšom do určitej miery podarilo vytvoriť to, čo Terp nazval “Misinfosec komunity” s vládnymi subjektmi; v apríli 2020 napríklad vtedajší riaditeľ americkej Agentúry pre kybernetickú bezpečnosť & infraštruktúru (CISA) Chris Krebs vyzdviholspoluprácu agentúry’s CTIL a “viac ako 1 000 sieťových obrancov z celého sveta”, ktorých zastupovala, údajne s cieľom “zastaviť škodlivé kybernetické aktivity súvisiace” s pandémiou COVID.

Amenej desiatka a až 20 ľudí zapojených do CTIL boli podľa whistleblowera zároveň zamestnancami CISA a/alebo Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI), a dokonca dočasne mali pri svojich menách v komunikačnom systéme slack pečiatky svojich agentúr.

Medzi ovocie CTIL’patrilo vytvorenie strategického rámca s názvom Adversarial Misinformation &; Influence Tactics & Techniques (AMITT), ktorý bol adaptovaný z rámca kybernetickej bezpečnosti od miliardového definitívneho dodávateľa MITRE. 

AMITT neskôr použila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) na boj proti kritike vakcín a začiatkom tohto roka ho formálne prijalaUSA.USA a Európskou úniou ako súčasť “spoločného štandardu na výmenu štruktúrovaných informácií o hrozbách v oblasti manipulácie so zahraničnými informáciami a ovplyvňovania” [sic].

AMITT podľa dokumentov neznamená len umlčanie jednotlivých obsahov, ale komplexnejšiu diskreditáciu ich autorov a dokonca tlak na to, aby organizátorom nesúhlasných správ bol odopretý prístup k finančným službám.

Rámec AMITT vyzýva na diskreditáciu osôb ako nevyhnutný predpoklad požadovania cenzúry voči nim. Vyzýva na školenie vplyvných osôb na šírenie posolstiev. A vyzýva na snahu prinútiť banky, aby prerušili finančné služby jednotlivcom, ktorí organizujú zhromaždenia alebo podujatia.

Dokumenty obsahujú aj ďalšie potvrdenie, že takéto snahy výrazne vzrástli po roku 2016 ako reakcia na prehru demokratky Hillary Clintonovej’v prezidentských voľbách v USA v prospech nepravdepodobného protivníka a na vystúpenie Spojeného kráľovstva’z EÚ, ktoré ľavičiari považovali za znaky oslabenia svojho monopolu na to, čo široká verejnosť vie o aktuálnych udalostiach.

“Štúdium predchodcov týchto udalostí nás vedie k poznaniu, že s naším informačným prostredím nie je niečo v poriadku,”napísal Terp s kolegami v jednej správe. “Obvyklí užitoční idioti a piata kolóna — teraz rozšírená o automatizované roboty, kyborgov a ľudských trollov — usilovne vytvárajú verejnú mienku, podnecujú rozhorčenie, zasievajú pochybnosti a oslabujú dôveru v naše inštitúcie. A teraz sú to’naše mozgy, ktoré sú hacknuté.”

“Dlhý čas patrila schopnosť osloviť masové publikum národnému štátu (napr. v USA prostredníctvom licencií na vysielanie prostredníctvom ABC, CBS a NBC),” dodáva sa v správe. Teraz sa však kontrola nad informačnými nástrojmi preniesla na veľké technologické spoločnosti, ktoré sa blahosklonne uspokojili a spolupodieľali sa na uľahčovaní prístupu k verejnosti pre prevádzkovateľov informácií za zlomok toho, čo by ich to stálo inými prostriedkami.”

Väčšina agentúr zapletených do úniku informácií sa predvídateľne odmietla vyjadriť, ale jedna osoba zapojená do CTIL jednoducho trvala na tom, Verejnosť, že skupina je “nespojená so žiadnymi vládnymi orgánmi” a “nemá nič spoločné s vládou.”

“V priebehu niekoľkých nasledujúcich dní a týždňov máme v úmysle predložiť tieto dokumenty vyšetrovateľom Kongresu a zverejníme všetky dokumenty, ktoré môžeme, pričom budeme chrániť aj identitu oznamovateľa a ďalších osôb, ktoré nie sú vysokými predstaviteľmi alebo verejnými činiteľmi,” hovoria Shellenberger, Gutentag a Taibbi.

Začiatkom tohto mesiaca republikáni Snemovne reprezentantov zverejnili správu, v ktorej podrobne opisujú, ako sa za Trumpa CISA a USA. State Department’s Global Engagement Center (GEC) spolupracovali so Stanfordskou univerzitou a ďalšími subjektmi na vytvorení Election Integrity Partnership (EIP), prostredníctvom ktorého sa prali žiadosti o cenzúru “tisícov” konzervatívnych príspevkov, aby vláda’nemala odtlačky prstov pri cenzúre.

Odvtedy Bidenova administratíva občas otvorene priznala, že podporuje platformy ako Facebook, aby stiahli určitý obsah. Budúci rok sa má Najvyšší súd USA zaoberať vecou Murthy v. Missouri, ktorá sa týka toho, či podpora Bieleho domu’súkromnej cenzúry predstavuje porušenie prvého dodatku a bude mať rozsiahle dôsledky pre aktivity, aké odhalili tieto správy.