Danielle-Smith-810x500.png

Danielle Smith sa odvoláva na zákon o suverenite, aby Albertu ochránila pred Trudeauovými nariadeniami o čistej energii

28
Kultúra života

Premiérka Alberty Danielle Smithová má už dosť “premiéra Justina Trudeaua”hroziaceho zákona o nulovej spotrebe energie v roku 2035 a “bezprávnej federálnej vlády” a dnes sa odvolala na zákon o suverenite, aby ochránila Alberťanov pred budúcimi výpadkami elektrickej energie v dôsledku nadmernej právomoci vlády.

“Dosť! Alberta dnes povedala NIE ministrovi Stephenovi Guilbeaultovi’nariadeniam ‘o čistej energii.’ Naša provincia má jurisdikčné práva, ktoré nám poskytuje ústava,” uviedol Smith na X (predtým Twitter).

“Najvyšší súd a Federálny súd už v tejto veci rozhodli. Je’čas, aby Trudeauova vláda prestala ignorovať právny štát a začala sa správať ako národná vláda, ktorá spolupracuje s provinciami.”

Smith uviedol, že kvôli Trudeauovým’deštruktívnym environmentálnym reguláciám Alberte nezostalo “nič iné, len vytvoriť štít na ochranu Alberťanov pred nebezpečnými a protiústavnými reguláciami Ottawy’v oblasti elektrickej energie.”

“Snažili sme sa spolupracovať s Ottawou, aby sme zosúladili jej úsilie o znižovanie emisií s naším provinčným plánom na dosiahnutie uhlíkovo neutrálnej elektrickej siete do roku 2050. Žiaľ, po mesiacoch stretnutí túto možnosť naďalej odmietajú a naďalej sa zaviazali k absurdne nerealistickému a nedosiahnuteľnému cieľu nulovej energetickej siete do roku 2035,” Smith povedal v pondelok po predložení prvého “Suverenita Alberty v rámci zákona o zjednotenej Kanade” návrhu uznesenia v provinčnom zákonodarnom zbore.

“Možno sú ochotní vystaviť Alberťanov vysokým nákladom, výpadkom elektriny a vypínaniu prúdu, ale my nie a budeme naďalej zabezpečovať ochranu Alberťanov pred týmito deštruktívnymi a protiústavnými federálnymi politikami,” povedala.

Dve nedávne súdne rozhodnutia zasadili Trudeauovej vláde vážny úder”environmentálnemu aktivizmu prostredníctvom legislatívy. Najnovšie Federálny súd Kanady 16. novembra zvrátil Trudeauovu vládu zákaz používania plastov na jedno použitie, pričom ho označil za “nerozumný a protiústavný.”

Federálny súd rozhodol v prospech provincií Alberta a Saskatchewan, keď uviedol, že Trudeauova vláda prekročila svoje právomoci tým, že klasifikovala plasty ako “toxické”, ako aj zakázala všetky jednorazové plastové predmety, ako sú slamky, tašky a jedálenské potreby.

Druhé víťazstvo Alberty a Saskatchewanu sa týka rozsudku Najvyššieho súdu, ktorý rozhodol a uviedol, že Trudeauov’zákon C-69, prezývaný “zákon o zákaze ďalších potrubí”, je “väčšinou protiústavný.”Rozhodnutie vrátilo právomoc nad ropovodmi provinčným vládam, čo znamená, že projekty v oblasti ropy a zemného plynu, na čele ktorých stoja provincie, by mali mať možnosť pokračovať bez federálnych zásahov.

Trudeauova vláda však zrejme trvá na odporovaní nedávnym rozhodnutiam tým, že presadzuje svoje rôzne nariadenia.

Trudeauova vláda aktuálne environmentálne ciele  v zhode s Organizáciou Spojených národov “Agenda 2030 pre udržateľný rozvoj” – zahŕňa postupné vyradenie uhoľných elektrární, zníženie používania hnojív a obmedzenie využívania zemného plynu v nasledujúcich desaťročiach.

Zníženie a prípadné odstránenie používania takzvaných “fosílnych palív” a prechod na nespoľahlivú “zelenú” energiu bol tiež tlačí Svetové ekonomické fórum (WEF)   globalistická skupina, ktorá stojí za socialistickou “agendou Veľkého resetu    organizáciou, v ktorej Trudeau a niektorí členovia jeho kabinetu sú zapojení.

Alberta má podľa ústavy plnú právomoc regulovať vlastnú výrobu elektrickej energie

Vláda Alberty upozorňuje, že podľa kanadskej ústavy “tvorba zákonov a regulácia rozvoja elektrickej energie výslovne patrí do právomoci provincie (článok 92A ods. 1 písm. c)).”

Vláda Zjednotenej konzervatívnej strany (UCP) pod vedením Smitha tvrdí, že odvolaním sa na “zákon o suverenite” bude schopná ochrániť Alberťanov pred “budúcimi výpadkami elektriny, blackoutom a prudkým rastom nákladov.”

“Táto rezolúcia žiada zákonodarné zhromaždenie Alberty o súhlas s prijatím ráznych a účinných opatrení v nasledujúcich mesiacoch a rokoch, aby sa zabránilo škodám a rizikám, ktoré pre Alberťanov predstavujú federálne nariadenia o čistej energii (CER),” uvádza UCP.

Predbežná verzia federálnych vládnych “predpisov o čistej elektrine” (CER), ktorú predstavil Guilbeault, predpokladá miliardové vyššie náklady spojené s tzv. zelenou” transformáciou energetiky, najmä v provinciách Alberta, Saskatchewan, New Brunswick a Nové Škótsko bohatých na prírodné zdroje, ktoré na pohon elektrární používajú zemný plyn a uhlie.

Podnikatelia v Alberte’v energetickom sektore tiež bili na poplach v súvislosti s “zeleným”prechodom na nové zdroje energie vlády Trudeaua a tvrdili, že by to mohlo viesť k nespoľahlivosti v energetickej sieti.

Ako Smithová uviedla, že žiada “federálnu vládu, aby postupovala podľa zákona.”

Minulý týždeň Smithová indikovala, že čoskoro využije všetky nástroje, ktoré má k dispozícii, aby sa Trudeauovi postavila.

Povedala, že vedie “bezprávnu federálnu vládu”, pretože presadzuje svoj zákon o čistej nulovej energii do roku 2035 napriek tomu, že kanadská”ústava umožňuje provinciám plnú jurisdikciu nad ich prírodnými zdrojmi.

Trudeauova vláda sa snaží vnútiť všetkým kanadským provinciám predpisy o čistej nulovej energii, najmä o výrobe elektriny, už v roku 2035. Jeho vláda tiež odmietla rozšíriť výnimku z uhlíkovej dane na vykurovacie palivá na všetky provincie, pričom túto výhodu umožnila len atlantickým provinciám.