shutterstock_2120082284-e1700827439372-810x500.jpg

Ontarijský policajt bojuje proti odsúdeniu a trestu za dar pre Convoy of Freedom

35
Neutral

Civilná policajná komisia v Ontáriu v utorok vypočula odvolanie konstábla Michaela Brisca, ktorý napadol svoje odsúdenie a trest za to, že začiatkom roka 2022 daroval príspevok na Ottawský konvoj slobody. Tento prípad vyvoláva otázky týkajúce sa ochrany slobody prejavu podľa Charty práva policajtov podporovať politické ciele mimo služby a práva na súkromie všetkých Kanaďanov.

Konštáb Michael Brisco z&nbspPolicie Windsor je vysoko kvalifikovaný a rešpektovaný policajt bez predchádzajúceho disciplinárneho záznamu. Na pokojný protest Freedom Convoy daroval 50 dolárov prostredníctvom fundraisingovej platformy GiveSendGo 8. februára 2022 - deň po tom, ako sudca Najvyššieho súdu v Ontáriu rozhodol, že ľudia sa môžu naďalej zapájať do “pokojného, zákonného a bezpečného protestu v Ottawe, pokiaľ prestanú trúbiť. Brisco sa pri darovaní neidentifikoval ako policajt a na protest neprispel ako policajt.

ČÍTAJTE: Kanadský minister spravodlivosti Arif Virani vyhlásil, že prijatie zákona o online škodách je ‘absolútnou prioritou’

O niekoľko dní neskôr bol zoznam darcov služby GiveSendGo hacknutý. Policajná služba provincie Ontario získala tento zoznam a postúpila súbor mien policajnej službe Windsor, ktorá zistila, že Brisco daroval na protest.

Polícia Windsor sa následne rozhodla obviniť Brisca z “diskreditujúceho správania.”

Po šesťdňovom pojednávaní pred policajným sudcom provincie Ontario bol Brisco 24. marca 2023 tribunálom uznaný vinným z diskreditujúceho správania. O dva mesiace neskôr, 18. mája 2023, tribunál rozhodol, že Brisco má ako trest stratiť plat za 80 hodín práce.

S podporou Súdneho centra podal Brisco 14. júna 2023 Notice of Appeal na Ontario Civilian Police Commission, v ktorom napadol svoje odsúdenie a uložený trest.

Obhajca Brisca tvrdil, že obžaloba proti nemu nemá dostatok dôkazov. Tvrdenie, že Konvoj slobody v Ottawe bol nezákonným protestom, sa opieralo výlučne o tvrdenia rôznych predstaviteľov vrátane predsedu vlády a premiéra provincie Ontário, ktoré uviedli v novinových článkoch. Proti Briscovi neboli predložené žiadne hodnoverné videozáznamy, fotografie ani iné dôkazy v tomto smere. Ďalej právny zástupca Brisca tvrdil, že dôkazy proti nemu – hacknutý zoznam, ktorý mal zostať súkromný a dôverný – boli získané nezákonne. Započítanie zoznamu darcov ako dôkazu proti Briscovi znamená zneužitie procesu, tvrdí právny zástupca.

Briscov právny zástupca ďalej tvrdí, že jeho odsúdenie a trest sa zakladali na tvrdení, že Briscov dar bol prejavom podpory blokády mosta Ambassador Bridge vo Windsore v Ontáriu; Brisco tvrdí, že neexistuje žiadny dôkaz o spojení medzi ottawským protestom a blokádou vo Windsore a počas vypočúvania akúkoľvek podporu blokády poprel.

Nakoniec Brisco tvrdí, že súd’v rozhodnutiach o jeho odsúdení a disciplinárnom potrestaní neuznal alebo primerane nevyvážil ich vplyv na jeho Chartou chránené právo na slobodu prejavu. Zatiaľ čo právo policajta na slobodu prejavu je obmedzené počas výkonu jeho povinností ako policajta, Brisco neprispel na konvoj slobody ako policajt. Očakával tiež, že dar bude dôverný, a nesnažil sa svoj dar propagovať. Vyjadrenie policajtov mimo služby je chránené Chartou  v rovnakej miere ako vyjadrenie ktoréhokoľvek iného občana.

PREČÍTAJTE SI: Niet dôkazov o tom, že by vedúci predstavitelia Freedom Convoy konšpirovali s cieľom vyburcovať protestujúcich, tvrdia právnici

Darren Leung, jeden z právnikov Brisca, uviedol: “Sloboda prejavu je právo, ktoré je zaručené všetkým Kanaďanom. Aj policajti majú právo vyjadrovať svoje politické presvedčenie, pokiaľ to robia bez toho, aby sa identifikovali ako policajti. Okrem toho je nespravodlivé, že konstábl Brisco bol vyšetrovaný na základe nezákonne získaných informácií. Namiesto vyšetrovania toho, kto bol zodpovedný za hackerský útok, venovala Windsorská polícia svoje zdroje na trestné stíhanie konstábla Brisca.”

“Každý Kanaďan, vrátane policajtov a tiež vrátane lekárov, zdravotných sestier, učiteľov a iných regulovaných profesií, má právo prispieť na vec podľa vlastného výberu, a to súkromne a dôverne. Žiadny Kanaďan by nemal čeliť disciplinárnemu konaniu z rúk svojho profesijného združenia za vyjadrenie podpory nejakej veci alebo hnutiu,” uviedol John Carpay, prezident Centra pre spravodlivosť.

Prevzaté so súhlasom Centra pre spravodlivosť za ústavnú slobodu.