paris-hilton-810x500.jpg

Prečo toľko celebrít zrazu odhalilo, že potratili svoje deti?

259
Kultúra smrti

Je to rok memoárov o potratoch.  

V memoároch Paris, ktoré vyšli začiatkom tohto roka, prvá “známa tým, že je známa” celebrita Paris Hilton prezradila, že keď mala 22 rokov, podstúpila potrat. Hiltonová bola - a je - potomkom jednej z najbohatších rodín na svete. Keď mala 22 rokov, už bola na dráhe k životnej sláve: 

V novembri 2003, po tom, čo sme natočili prvú sezónu The Simple Life a pred jej premiérou, som žila svoj najlepší život. Seriál začal dostávať tony skvelých správ v tlači. Moja spoluhráčka Nicole Richie a sme na tom pracovali, ukazovali sa, dávali rozhovory. Takmer každý večer som chodila po kluboch, pózovala som paparazzom, každému som rozprávala o tom šialenom, úžasnom seriáli, ktorý sa chystá vyjsť, a každému som sľubovala, že bude ohúrený. Pendlovala som medzi New Yorkom a L.A., pracovala som na červenom koberci na premiérach a udeľovaní cien a kamkoľvek som išla, všade ma nasledovala rastúca armáda paparazzov. Prežívala som chvíle divokého dieťaťa a bolo to nádherné. Všetko sa zrútilo, keď som si uvedomila, že som tehotná v 22 rokoch. 

Hilton si bola istá, že na to nie je pripravená. Jej vtedajší priateľ ju v tomto názore, neprekvapivo, podporoval. A tak dieťa muselo zomrieť: 

Rozhodnúť sa pre potrat môže byť intenzívne súkromné utrpenie, ktoré’sa nedá vysvetliť. Jediný dôvod, prečo o tom teraz hovorím, je ten, že toľko žien je tomu čelí a cítia sa tak osamelé, odsudzované a opustené. Chcem, aby vedeli, že nie sú’samy a nikomu nedlhujú vysvetlenie. Keď neexistuje správna cesta—jediné, čo’zostáva, je to, čo je. To, čo viete, že musíte urobiť. A urobíte to, aj keď vám to láme srdce. 

Nynie, píše Hiltonová, “sa na to všetko pozerá so smútkom, aj keď viem, že som sa rozhodla správne.”Mala “myšlienky ako: A čo keby som zabila svoju Paris?” Ale napriek tomu si je’istá, že “som v žiadnom prípade nebola schopná byť matkou” a že “popieranie by ohrozilo rodinu, ktorú som dúfala mať navždy v budúcnosti, v čase, keď budem zdravá a uzdravená.” O niekoľko rokov neskôr si Hiltonová túto rodinu zaobstarala prostredníctvom IVF a prenajatej maternice náhradnej matky a o desiatky tisíc dolárov neskôr dostala syna Phoenixa Barrona Hiltona Reuma. Neuvádza, koľko jeho súrodencov počas procesu zomrelo. 

Aktérka Kerry Washington tiež tento rok vydala autobiografiu s názvom Hustejšia ako voda: V tejto knihe, ktorá sa volá Memoáre, píše o svojom vlastnom potrate. Podobne ako Hiltonová využíva svoju osobnú skúsenosť na obhajobu potratov vo všeobecnosti, píše, že život je komplikovaný a že si nikdy nepredstavovala, že bude na potratovej klinike, “odovzdávať svoje vnútro chirurgickému vákuu.” Tomuto vákuu bolo odovzdané jej dieťa, ale krátke životy potratených detí sú duchmi, ktorí číhajú na okraji memoárov, ich smrť je len poučením pre hlavnú hrdinku. Washingtonová podstúpila interrupciu na konci dvadsiatych rokov, keď už bola slávnou a úspešnou herečkou. Preslávila ju scéna, keď jej postava v seriáli Skandál podstúpila potrat, doslova na melódiu piesne “Tichá noc.” 

Komička Leslie Jonesová zo Saturday Night Live vydala publikáciu Leslie F***ing Jones: A Memoir v septembri. Je hrdá na to, že je bezdetná, a spustila mnoho virálnych tirád proti zákonodarcom za život, pričom pri jednej z nich mala na sebe tričko so šípkou smerujúcou nadol a nápisom “Mine” na prednej strane. Jonesová píše, že vo veku 18 až 27 rokov podstúpila tri interrupcie a že ich používala ako antikoncepciu (priznala, že to bol zlý nápad). To ju nenaučilo nič o tragédii potratov – len to, že podľa jej názoru boli nevyhnutné. Bez potratu týchto troch detí by sa z nej možno nikdy nestala televízna komička, ktorá rozčúlene vtipkuje o zákonoch chrániacich pred potratom nenarodené deti. Ten kompromis, ako jasne hovorí, jej za to stál. 

A napokon, v knihe Žena vo mne Britney Spears slávne opísala brutálny potrat, ktorý podstúpila na príkaz svojho vtedajšieho priateľa Justina Timberlaka, ktorý zúfalo nechcel byť otcom. Spearsová si chcela dieťa nechať, ale pod nátlakom ustúpila a po užití potratových tabletiek ležala vzlykajúca na podlahe kúpeľne, keď jej vykrvácalo dieťa, pretože slávny pár sa bál ísť do nemocnice alebo na kliniku zo strachu, že ho niekto spozná. Napriek tomu, že majú hodnotu desiatok miliónov dolárov, ani oni neboli “pripravení” mať deti. Spearsová si chcela dieťa nechať; dieťa v jej prípade zomrelo, pretože Timberlake odmietol byť otcom. 

Hviezdy rozprávajú svoje príbehy o potratoch, aby normalizovali “procedúru”, ktorá je stredobodom ostrých politických bojov v celej post-Roeovej Amerike. Ich príbehy však v skutočnosti odhaľujú niečo iné. Takmer vo všetkých prípadoch nešlo o peniaze. Rodičia boli finančne zabezpečení – niektorí dokonca bohatí. Každé z týchto detí zomrelo, pretože rodičia trvali na tom, že neboli “v určitom ohľade pripravené” napriek tomu, že boli finančne dobre zabezpečenými dospelými ľuďmi. Každé z nich sa zapojilo do plodenia detí, pričom deti nechcelo; každé z nich podľahlo antikoncepčnému mysleniu tak dôkladne, že deti, ktoré prirodzene prišli po aktoch rozmnožovania, sa považovali za nevítaný šok, akoby bolo nejako neprirodzené, že výsledkom sexu sú často deti.  

A nechtiac nám každá z týchto memoárov o potratoch hovorí niečo hlboké o našej kultúre  nie to, že potraty sú normálne, ale prečo:  

Pretože sme takí zlomení, že sme zabudli na základné fakty o tom, čo znamená byť matkou, otcom – a ľudskou bytosťou.