tmp_1700673410830-810x500.jpg

Biskup Strickland reaguje na obvinenia zo zlého riadenia diecézy, ktoré viedli k jeho odvolaniu

75
Kultúra života

V tohtotýždňovej epizóde relácie The Bishop Strickland Show sa biskup Joseph Strickland venuje obvineniam zo zlého hospodárenia v súvislosti s jeho odvolaním z funkcie biskupa v Tyleri v Texase, rozoberá pojem úcty a ponúka krátky komentár k zasadnutiu Konferencie katolíckych biskupov Spojených štátov amerických (USCCB) v Baltimore, ktoré sa konalo začiatkom tohto mesiaca. 

Strickland sa na začiatku relácie venuje obvineniam zo zlého finančného hospodárenia diecézy Tyler, ktoré viedli k jeho odvolaniu z funkcie biskupa. Znovu tiež opakuje, že bol odvolaný z aktívneho biskupského úradu, pretože vo Vatikáne existujú sily, ktoré sa snažia zmeniť depositum fidei. 

Podľa jeho slov k údajnému zlému hospodáreniu došlo uprostred McCarrickovho škandálu v roku 2018, keď sa traja diecézni predstavitelia “snažili riadiť diecézy podľa svojej vôle a využívali ma ako biskupa.”Všetci traja odvtedy pokračovali vo svojom živote a Strickland ich vtedy prepustil. 

Ak Strickland priznáva, že im naivne dôveroval, modlí sa za nich. Vysvetľuje tiež, že do ich zmlúv boli zakomponované veľkorysé odstupné, “ktoré boli nad rámec všetkého primeraného, ” využívajúc a finančne zaťažujúc diecézu.

Aj napriek tomu sa diecéze podarilo vrátiť “silnejšia ako kedykoľvek predtým, ” vyzbierať viac ako 3 milióny dolárov na výročnú biskupskú výzvu, čo prekonalo rekordy. Aj napriek tomu sa Vatikán pokúša “propagovať to ako dôvod môjho odvolania,” pokračuje Strickland. “To nemôžem dovoliť. Nemôžem’dovoliť, aby klamali.” 

Strickland poukazuje aj na mrazivý účinok, ktorý malo jeho odstránenie na episkopát. “Žiaľ, moje odstránenie spôsobilo, že biskupi majú strach z Ríma,” lamentuje Strickland. “To’je smutné miesto pre Telo Kristovo … Jej predstavitelia sa boja síl vo Vatikáne.”Hoci hovorí, že strach nie je iracionálnou reakciou na jeho odvolanie, Strickland ďalej hovorí, že je “škoda, že”konajú zo strachu namiesto z viery.” 

Od svojho odstránenia však Strickland dokázal tráviť viac času pred Najsvätejšou sviatosťou, čo mu dodáva nielen pokoj, ale aj silu.  

Pri rozhovore o adorácii Strickland hovorí, že ľudia by mali vedieť, kam sa môžu obrátiť po nádej a pokoj uprostred frustrácie. Modlí sa tiež za všetkých biskupov na svete, vrátane pápeža Františka, aby rástli v eucharistickej adorácii a modlitbe, “pretože tam je Najsvätejšie Srdce Ježiša Krista” 

Z toho Strickland prechádza do diskusie o úcte, keď hovorí, že ľudia by mali mať väčšiu úctu k Eucharistii, životu a pravdám zjaveným Bohom. 

Odvrátiac pozornosť k vojnám, ktoré v posledných rokoch zaujali svet, Strickland poznamenáva, že vojna je skutočne pohľadom do pekla, a spomína utrpenie a umieranie vo vojne. Podľa Stricklanda je vojna spôsobená nedostatkom úcty k Bohu, stvoreniu a blížnemu.  

“Láska je úcta; skutočná láska je hlboká úcta, ktorá vždy zastáva pravdu,” poznamenáva. “Myslím si, že musíme ľudí neustále vyzývať k úcte a každej forme, ktorou môžeme prijať úctivejší život. Po prvé, ako hovoria prikázania, ktoré pochádzajú zo Starého zákona, ktoré citoval Kristus: ‘Miluj svojho blížneho tak, ako miluješ seba samého.’” 

Vysvetľuje, že práve nepochopenie lásky negatívne ovplyvňuje naše sebapochopenie. Podľa Stricklanda, ak človek nie je ničím viac než “entitou citov,” potom človek vôbec nemá skutočne rád sám seba.  

“Svet nás učí, aby sme sa nemali skutočne radi, aby sme od seba niečo vyžadovali, aby sme nemali úctu k svojmu telu,” hovorí a tvrdí, že naša súčasná doba je dobou “hlúposti a … diabolského skresľovania”, v ktorej sa ľuďom vnucuje, že pravda je tvárna, pričom opak je pravdou. Pravda je skutočne Ježiš Kristus. Žiaľ, žijeme vo svete, ktorý Krista odmieta, a tí, ktorí ho odmietajú, majú povinnosť priviesť k Jeho nasledovaniu aj ostatných.

Ak si chcete pozrieť všetky predchádzajúce epizódy The Bishop Strickland Showkliknite sem a navštívte stránku LifeSite’Rumble venovanú The Bishop Strickland Show.