Danielle-Smith-Global-News-810x500.png

Danielle Smithová kritizuje Trudeauovu vládu ako "bezprávnu" za presadzovanie klimatickej politiky napriek súdnym rozhodnutiam

21
Neutral

Premiérka Alberty Danielle Smithová vytrhla stránku premiérovi Justinovi Trudeauovi, keď povedala, že riadi federálnu vládu bez zákona, pretože presadzuje svoj zákon o nulovej spotrebe energie do roku 2035 napriek tomu, že kanadská ústava umožňuje provinciám plnú jurisdikciu nad ich prírodnými zdrojmi.  

“Začíname byť dosť frustrovaní, teraz’prehrali na Najvyššom súde, ktorý hovorí, že nemôžu používať svoju federálnu moc ako zámienku na zasahovanie do jurisdikcie provincií,”povedal Smith včera novinárom po tom, čo sa ho opýtali na hroziace nové energetické predpisy Trudeau’a.  

“A oni’sa správajú, akoby sa tento prípad na Najvyššom súde’nestal.” 

Smith následne pokarhal federálnu vládu Trudeau’za to, že sa zdá, že ignoruje iné súdne rozhodnutie, ktoré rozhodlo v neprospech jej zákazu jednorazových plastov.  

“Mali ďalšiu prehru v otázke plastov, ktorá bola tiež protiústavným presahom a nerozumná. A namiesto toho, aby akceptovali rozsudok súdu,’idú to opäť ťahať von,”povedal Smith.  

“Takže máme’federálnu vládu bez zákona. A keď máte bezprávnu federálnu vládu, potom’musíte tvrdiť, že ústava má význam. Máme za sebou Najvyšší súd. Naďalej’tlačíme na túto záležitosť, ešte’ju nepustili, ale môžem vám povedať, že sme, rovnako ako [saskatchewanský] premiér [Scott] Moe, čoraz viac frustrovaní.” 

Smith’sa vyjadril vzhľadom na dve nedávne súdne rozhodnutia, z ktorých najnovšie 16. novembra Federálny súd Kanady zvrátil Trudeauovej vláde’zákaz používania jednorazových plastov, pričom ho označil za “nerozumný a protiústavný.”  

Federálny súd rozhodol v prospech provincií Alberta a Saskatchewan, keď uviedol, že Trudeauova’vláda prekročila svoje právomoci tým, že klasifikovala plasty ako “toxické”, ako aj zákazom všetkých jednorazových plastových predmetov, ako sú slamky, tašky a jedálenské potreby.  

Smith oslávil rozhodnutie súdu’slovami, že je to opäť veľká “výhra” pre Albertu. 

“Podobne ako zákon C-69, aj rozhodnutie federálnej vlády’jednostranne označiť úplne bezpečné plastové spotrebné výrobky za ‘toxické’ malo rozsiahle dôsledky pre hospodárske záujmy Alberty’a ohrozilo tisíce pracovných miest a miliardové investície,” povedal Smith po rozhodnutí súdu. 

Druhé víťazstvo Alberty a Saskatchewanu sa týka rozhodnutia Najvyššieho súdu , v ktorom sa uvádza, že Trudeauov’zákon C-69, prezývaný “zákon o plynovodoch bez ďalšieho”, je “väčšinou protiústavný.”Rozhodnutie vrátilo právomoc nad ropovodmi provinčným vládam, čo znamená, že projekty v oblasti ropy a zemného plynu, na čele ktorých stoja provincie, by mali mať možnosť pokračovať bez federálnych zásahov.  

Trudeauova vláda však zrejme trvá na odporovaní nedávnym rozhodnutiam tým, že presadzuje svoje rôzne nariadenia.

Smith si to nenechal páčiť. “Podobne ako zákon C-69, aj rozhodnutie federálnej vlády’jednostranne označiť úplne bezpečné plastové spotrebné výrobky za ‘toxické’ má rozsiahle dôsledky pre hospodárske záujmy Alberty’a ohrozuje tisíce pracovných miest a miliardové investície,” povedal Smith.  

“Je“čas, aby federálna vláda vypočula súdy a Kanaďanov,” dodala. “Naliehavo ju vyzývame, aby sa neodvolávala proti tomuto rozhodnutiu a aby okamžite vypustila ‘predmety vyrobené z plastov’ zo zoznamu 1 platného kanadského zákona o ochrane životného prostredia, aby sa predišlo ďalšej potrebe právnych krokov zo strany Alberty a iných provincií.”  

Pres Smithovu výzvu, aby sa neodvolávali, Trudeauova vláda pristúpila k vytvoreniu a podporezmluvy OSN o zákaze “plastového znečistenia” do roku 2024.  

Trudeauove’nariadenia o ‘čistej elektrine’ by mohli spôsobiť prudký nárast účtov za elektrinu  

Smithove’pripomienky na adresu Trudeaua prichádzajú aj v čase, keď je k dispozícii návrh verzie federálnej vlády’o “čistej elektrine’;Clean Electricity Regulations” (CER) predpokladá miliardové vyššie náklady spojené s takzvanou “zelenou” transformáciou energetiky, najmä v provinciách Alberta, Saskatchewan, New Brunswick a Nové Škótsko bohatých na prírodné zdroje, ktoré na pohon elektrární používajú zemný plyn a uhlie.          

Business executives in Alberta’s energetického sektora tiež bili na poplach v súvislosti s “prechodom na zelenú” vládu Trudeaua a tvrdili, že by to mohlo viesť k nespoľahlivosti v energetickej sieti. 

Podľa Smitha sa podobne sľúbil bojovať proti Trudeauovým’novým nariadeniam, pričom nedávno uviedol, že “Trudeauove’nariadenia o nulovej čistej spotrebe elektriny sú cenovo nedostupné, nerealistické a protiústavné.”   

V septembri Smith oznámila že sa chystá využiť zákon o suverenite svojej provincie’na boj proti reguláciám v oblasti elektrickej energie, ak Trudeauova vláda neustúpi. 

Smith začiatkom tohto týždňa prisľúbila, že Alberta nebudepostupne upúšťať od ťažby ropy a zemného plynu, a to aj napriek reguláciám navrhovaným Trudeauovou’vládou. 

Trudeauova vláda sa snaží presadiť regulácie čistej nuly vo všetkých kanadských provinciách, najmä v oblasti výroby elektrickej energie, už v roku 2035. Jeho vláda tiež odmietla rozšíriťoslobodenie od uhlíkovej dane na vykurovacie palivá na všetky provincie a túto výhodu umožnila len atlantickým provinciám.  

Alberta opakovane sľúbila uprednostniť záujmy svojich ľudí pred záujmami Trudeauovej vlády’“neústavné” požiadavky, pričom neustále pripomínajú federálnej vláde, že ich infraštruktúra a hospodárstvo závisia od ropy, plynu a uhlia. 

Smith dokonca nedávno otvorila stránku hejtmanovi’fantazijný návrh budúcnosti poháňanej solárnymi a veternými batériami po tom, čo vstúpila do jamy levovej’obhajovať ropu a plyn na konferencii organizovanej think-tankom podporujúcim klimatické zmeny. 

Trudeauova vláda aktuálne environmentálne ciele – v zhode s Organizáciou Spojených národov “2030 Agenda for Sustainable Development”– zahŕňa postupné vyradenie uhoľných elektrární, zníženie používania hnojív a obmedzenie využívania zemného plynu v nasledujúcich desaťročiach. 

Zníženie a prípadné odstránenie využívania takzvaných “fosílnych palív” a prechod na nespoľahlivú “zelenú” energiu bol tiež tlačil Svetové ekonomické fórum (WEF) – globalistická skupina, ktorá stojí za socialistickým programom “Veľký reset” – organizácia, v ktorej Trudeau a niektorí členovia jeho kabinetu sú zapojení.