ArriveCAN-App-scaled-e1698840839459-810x500.jpg

Úradníkovi Trudeauovi hrozí pohŕdanie za vyhýbavé odpovede v súvislosti so škandálom sprevádzanou aplikáciou ArriveCAN

21
Neutral

Počas parlamentného vyšetrovania zneužitia finančných prostriedkov použitých na vytvorenie kontroverznej cestovnej aplikácie ArriveCAN z čias COVID-u hrozilo hlavnému federálnemu technologickému riaditeľovi Kanady obvinenie z pohŕdania parlamentom za to, že odmietol jasne odpovedať na otázky poslancov týkajúce sa jeho zapojenia do tejto kritizovanej aplikácie.  

Minh Doan, hlavný federálny technologický úradník Kanady’14. novembra vypovedal pred Stálym výborom pre vládne operácie a odhady (OGGO) Dolnej snemovne parlamentu v súvislosti so svojím prepojením na cestovnú aplikáciu ArriveCAN. Pri krížovom výsluchu sa Doan “snažil priamo odpovedať na jednoduché otázky,” uviedol poslanec Konzervatívnej strany Kanady (CPC) Kelly McCauley, ktorý výboru predsedá. 

“Odmietnutie odpovedať na otázky alebo neodpovedanie môže mať za následok obvinenie z pohŕdania,” zdôraznil McCauley a potom dodal: “Toto vám bolo zopakované niekoľkokrát.” 

OGGO vyšetruje, ako rôzne spoločnosti ako Dalian, Coaradix a GC Strategies dostali milióny dolárov od daňových poplatníkov na vývoj spornej aplikácie ArriveCAN sledujúcej karanténu. 

Nedávno LifeSiteNews informoval, ako dvaja technologickí podnikatelia svedčili predvýborom, že počas vývoja cestovnej aplikácie ArriveCAN na vlastné oči videli, ako sa federálni manažéri zapájali do “vydieranie,” “korupciu,” a “uzatváranie zmlúv s duchmi,” a to všetko na úkor daňových poplatníkov.

McCauley dodal, že Doanovi položili veľa “priamych otázok.” 

“Zvyčajne to“nerobím, ale boli veľmi konkrétne otázky a my”by sme chceli veľmi konkrétne odpovede. Daňoví poplatníci si to zaslúžia. Kanaďania si to zaslúžia. Parlament si to zaslúži,”povedal. 

LifeSiteNews začiatkom tohto mesiaca informoval, že federálna vláda bola odhalená za to, že pred audítormi zatajila vyšetrovanie Kráľovskej kanadskej jazdnej polície (RCMP) týkajúce sa aplikácie ArriveCAN. 

Generálna audítorka Kanady Karen Hoganová oznámila vyšetrovanie aplikácie ArriveCAN vlani v novembri po tom, ako Dolná snemovňa odhlasovala 173:149 úplný audit tejto kontroverznej aplikácie. 

Program bol kedysi opísaný kanadským pohraničníkom ako “tyrania.” To stála daňových poplatníkov neuveriteľných 54 miliónov dolárov, čo poslanci označili za podozrivo vysoké výdavky. 

Svedkovia označili Doana za osobu, ktorá schválila zákazku pre GC Strategies  

Svedkovia označili Doana za manažéra, ktorý najal GC Strategies, ktorá získala zákazku za 8,9 milióna dolárov bez toho, aby boli ponúknuté protiponuky. Spoločnosť GC Strategies prevádzkoval dvojčlenný tím z domu vo Woodlawn v Ontáriu.  

Podľa dôkazov, ktoré verejnosti sprostredkoval Blacklock’s Reporter, si GC Strategies preukázateľne odniesla províziu v hodnote takmer 30 percent, teda 2,7 milióna dolárov. Spoločnosť potom zadala všetky práce subdodávateľom.  

Doan zasa ospravedlnil svoje konanie s “relatívne malou” spoločnosťou tým, že “[w]sme postupovali podľa pravidiel. Pokiaľ ide o mňa, neboli porušené žiadne pravidlá.” 

Podľa asistenta námestníka ministra zdravotníctva to bol sám Doan, kto rozhodol o najatí GC Strategies. 

On to však poprel a povedal: “Stále neviem, kto vôbec zdvihol telefón a požiadal ich, aby si vyžiadali ponuku.”  

“Urobil som technické a strategické rozhodnutie, ktoré viedlo ku GC Strategies,” povedal a dodal, že “za toto rozhodnutie som zodpovedný. Som zodpovedný za toto rozhodnutie.” 

Doan neodpovedal ani poslancovi za CPC Garnettovi Genuisovi na otázku, kedy prvýkrát počul o GC Strategies. Podľa Doana sa o existencii GC Strategies “nedozvedel“až do začiatku pandémie.” 

ArriveCAN zaviedla liberálna vláda premiéra Justina Trudeaua v apríli 2020 a povinným sa stal v novembri 2020. Aplikáciu používala federálna vláda na sledovanie stavu očkovania proti COVID u osôb vstupujúcich do krajiny a na presadzovanie karantény, ak to považovala za potrebné.

Keď bola aplikácia povinná, všetci cestujúci vstupujúci do Kanady ju museli používať na predloženie svojich cestovných a kontaktných údajov, ako aj všetkých údajov o očkovaní proti COVID pred prekročením hranice alebo nástupom do lietadla.