Untitled-14-810x500.png

Vermontská kresťanská škola bojuje proti tlaku na prijatie transgenderizmu, žaluje štátnych úradníkov

24
Kultúra života

Právnici Aliancie na ochranu slobody zastupujúci kresťanskú školu Mid Vermont a dve rodiny podali v utorok federálnu žalobu proti úradom Vermontu za to, že kresťanskej škole a jej študentom znemožnili účasť na štátnom školskom programe a športovej lige kvôli ich náboženskému presvedčeniu.

Vermont prostredníctvom svojej Agentúry pre vzdelávanie a Vermontskej asociácie riaditeľov škôl vyžaduje, aby súkromné náboženské školy, ako je Mid Vermont Christian, prijali štátny názor na ľudskú sexualitu a pohlavie - konkrétne, že pohlavie je premenlivé a na biologických rozdieloch nezáleží - ako podmienku účasti v štátnom školskom programe a športovej asociácii. Takýto postup porušuje práva Mid Vermont Christian, jej študentov a rodín a iných náboženských škôl vyplývajúce z prvého dodatku, pretože im bráni v praktizovaní ich náboženského presvedčenia o sexualite a pohlaví.

ČÍTAJTE: Kostarickí biskupi bojujú proti navrhovanému zákonu, podľa ktorého musia kňazi porušiť spovednú pečať

“Vermont má neslávny záznam o diskriminácii náboženských škôl a rodín, či už ide o zadržiavanie všeobecne dostupných verejných finančných prostriedkov alebo odmietanie členstva v štátnej“športovej lige, pretože zastávajú náboženské presvedčenie, ktoré sa líši od štátom preferovaných“názorov,” povedal starší poradca ADF Ryan Tucker, riaditeľ Centra pre kresťanské služby ADF. “Nezákonné vylúčenie kresťanskej organizácie Mid Vermont Christian z účasti na školskom programe a športovom združení je najnovším príkladom pošliapavania ústavou chránených práv štátnymi úradníkmi. A čo je hrozné, Vermont pokračuje v očividnej diskriminácii náboženských škôl napriek rozhodnutiu Najvyššieho súdu USA v prípade Carson v. Makin že vláda nemôže vylúčiť rodiny z verejných výhod len preto, že si pre svoje deti vybrali náboženské vzdelávanie. 

Mid Vermont Christian je náboženská škola predškolského veku do 12 rokov so sídlom v Quechee, ktorej náboženské presvedčenie je hnacím motorom a základom všetkého, čo robí. Vermontská’agentúra pre vzdelávanie odmietla označiť Mid Vermont Christian za schválenú nezávislú školu kvôli jej náboženskému presvedčeniu, čo znamená, že škola sa nemôže zúčastňovať na štátnom’programe mestského školného. Vermontský program mestského školného platí študentom s bydliskom v školských obvodoch, ktoré neprevádzkujú verejné stredné školy, za to, že môžu navštevovať schválenú súkromnú školu podľa vlastného výberu. Odmietnutie agentúry udeliť škole Mid Vermont Christian schválený nezávislý štatút však spôsobilo, že Windsor Southeast Supervisory Union a Orange East Supervisory Union začali vymáhať platby za školné, ktoré boli škole pôvodne zaslané.

VPA navyše vylúčila školu Mid Vermont Christian zo štátnej športovej asociácie, pretože škola prevádzkuje vlastný športový program v súlade so svojím náboženským presvedčením o sexualite a pohlaví. Hoci VPA v minulosti zakazovala chlapcom hrať v dievčenských športových tímoch, aby chránila príležitosti pre športovkyne, nedávno prijala pravidlá, ktoré umožňujú biologickým mužom zúčastňovať sa na dievčenských športoch, a požaduje, aby Mid Vermont Christian tieto pravidlá dodržiavala, hoci porušujú náboženské presvedčenie školy. VPA odmieta školu prijať späť do asociácie, pokiaľ nekapituluje a nesúhlasí s tým, že jej dievčatá budú musieť súťažiť proti biologickým mužom a že do svojich dievčenských tímov pustí aj mužov.

Keď kresťanská škola neochotne prehrala dievčenský basketbalový zápas proti tímu, za ktorý hral mužský športovec, VPA vylúčila Mid Vermont Christian z asociácie. Teraz, napriek 28 rokom predchádzajúcej účasti v lige, škola nemôže súťažiť v žiadnej atletickej súťaži VPA, čím sa fakticky dostala na čiernu listinu všetkých štátom podporovaných podujatí v štáte, vrátane jarných športov VPA, pre ktoré školy ešte len vytvárajú rozvrhy. VPA ide tak ďaleko, že vylučuje Mid Vermont Christian a jej študentov z účasti na spoločných akademických súťažiach, ako sú Geo-Bee, Vedecký a matematický veľtrh a Debatná a forenzná liga, a to všetko preto, že škola verí, že biologické rozdiely medzi chlapcami a dievčatami majú význam.

Čítajte: Missouri parents undeterred in fight to eliminate ‘smut’ books from schools

“Žiaci, ktorí sa rozhodli navštevovať školu Mid Vermont Christian, v súčasnosti prichádzajú o cenné náhrady za školné a sú vylúčení zo súťažného športovania a účasti na akademických súťažiach, vrátane detí Goodwinovcov a Slarvovcov, ktorých zastupujeme v tomto prípade,” povedal právny zástupca ADF Jake Reed. Vermont sa prostredníctvom svojej vzdelávacej agentúry a športovej asociácie dopustil protiústavnej diskriminácie, keď od kresťanskej školy a jej študentov požaduje, aby sa vzdali svojho náboženského presvedčenia a praxe, aby mohli dostávať verejné prostriedky a súťažiť v športe.”

Vermont pokračuje v diskriminácii rodín, ktoré sa rozhodli posielať svoje deti do náboženských škôl, aj po tom, čo právnici ADF v decembri 2022 priaznivo urovnali dva súdne spory v mene niekoľkých rodín a diecézy Burlington, ktoré žalovali štátnych úradníkov za diskrimináciu študentov a odopretie príspevku na školné, pretože navštevovali náboženské školy. Súčasťou urovnania v týchto prípadoch, E.W. v. French a A.H. v. French, vermontskí úradníci súhlasili s tým, že budú spravodlivo uplatňovať štátny’program školských výhod.

Právnici ADF podali žalobu, Mid Vermont Christian School v. Bouchey, na okresnom súde USA pre okres Vermont. Michael Tierney a Gretchen Wadeová pôsobia v tomto prípade ako miestni právni zástupcovia.

Pretlačené so súhlasom Alliance Defending Freedom.