Screenshot-2023-11-23-165410-e1700758508443-810x500.png

Connecticutský arcibiskup, ktorý odvolal kňaza za nesúhlas s mandátmi COVID, podporuje diakonky

18
Kultúra smrti

 Americký arcibiskup Christopher Coyne, ktorý prepustil kňaza za to, že odmietol dodržiavať mandát COVID, podporil diakonky a navrhol pápežovi, aby ich presťahoval z Ríma.

V rozhovore, ktorý v pondelok zverejnila miestna spravodajská stanica WTNH News8, Coyne dostal otázku, či vidí “v budúcnosti väčšiu úlohu žien v Cirkvi.”

“Ja áno,” odpovedal. “O svätení žien”sa v tejto chvíli, pokiaľ ide o diakonát, tak trochu diskutuje,” povedal. “Pokiaľ ide o kňazstvo, nie je to”otvorené na diskusiu. Bolo nám’povedané, že’prípad je ‘uzavretý.’ Ale dúfajme, že bude nejaká príležitosť po ceste [vysvätiť alebo vymenovať] nejakých diakonov.”

Coyne bol nedávno vymenovaný za koadjútora arcibiskupa Hartfordu v štáte Connecticut a očakáva sa, že sa stane budúcim arcibiskupom Hartfordu.

Keďže Coyne podporil istú formu ženského svätenia, Katolícka cirkev učí, že sviatosť svätenia môžu prijať len muži a že služobný diakonát je prvým rádom svätenia.

Vlani, keď bol Coyne ešte biskupom v Burlingtone v štáte Vermont, prepustil kňaza, ktorý odmietol splniť požiadavky na masky a testovanie COVID-19 pre neočkovaných kňazov. 

ČÍTAJTE: Biskup z Vermontu odvolal farára pre odpor voči mandátu COVID-19 

Coyne odvolal otca Petra Williamsa z farnosti Svätej rodiny kvôli “vážnej neposlušnosti a neúcte preukázanej biskupskému úradu.” 

Coyne vyhlásil, že kňazi, ktorí nedostávajú injekcie COVID-19, musia nosiť masku počas všetkých slávení sviatostí a akýchkoľvek kontaktov s jednotlivcami v rámci pastoračnej služby. Duchovní bez injekcií mali byť tiež každý druhý týždeň testovaní na COVID, nariadil. 

Coyne zaviedol drakonické opatrenia napriek takmer všeobecnému uznaniu (už v roku 2022), že injekcie COVID nezastavujú prenos vírusu. Štúdie tiež diskreditovali účinnosť masiek pri znižovaní šírenia vírusu. 

Arcibiskup počas rozhovoru povedal, že v budúcnosti očakáva zatvorenie ďalších kostolov v Hartforde. V rozhovore povedal, že mnohí, ktorí opustili Katolícku cirkev, vstúpili do protestantských megacirkevných zborov “pretože sa tam cítili vítaní.” 

Naznačil, že niečo podobné “megacirkevným zborom,” ako napríklad premena štyroch menších farností v meste na jednu veľkú, by mohlo dobre fungovať aj v katolíckych komunitách. 

Sťahovanie Vatikánu z Ríma 

Arcibiskupa Coyna sa opýtali, čo by povedal pápežovi Františkovi, keby ho pontifik požiadal o radu, ako zlepšiť Cirkev. 

“Odstráňte ju z Talianska. Dostaňte ju preč z Ríma,” odpovedal s argumentom, že Petrov stolec by sa mal presunúť do inej krajiny. 

“Musíme ju umiestniť niekde [inde]. Je’príliš rímska,”pokračoval. “Myslím si, že práve preto, že je’rímska, je’vrodená z hľadiska kultúry Ríma; je’vrodená z hľadiska kultúry tamojšieho spoločenstva.” 

Coyne pripomenul svoje zlé skúsenosti s talianskou byrokraciou, keď tam žil päť rokov. 

“[František] sa snažil a snažil a snažil zmeniť rímske spôsoby, ale narazíte na rímske spôsoby, ktoré sú súčasťou tradície Cirkvi už roky.”  

“To by bola prvá vec, ktorú by som povedal,” uviedol. “Existuje nejaký spôsob, ako sa môžeme odsťahovať z Ríma a začať tak trochu odznova s inou byrokraciou?” 

Rozhovor sa arcibiskupa opýtal, čo má povedať bývalým katolíkom, ktorí opustili Cirkev a uvažujú o návrate, na čo odpovedal: “Máme pre vás miesto. Ste’vždy vítaní.” 

“Keď sem prídete, je to’zóna bez odsudzovania,” pokračoval. “Áno, niekedy je ťažké počuť naše posolstvo, pretože je’náročné. Ale všetci sme’na ceste k spáse a chceme sa na tejto ceste navzájom sprevádzať a rásť v živote svätosti.”  

“Nechceme, aby ste’zostali tam, kde ste. Ja nechcem’zostať tam, kde som. Chcem rásť viac k Bohu. Ale chcem kráčať s vami. A všetci sú vítaní,”uzavrel. 

Arcibiskup Coyne’história disentu 

Coyne, ktorého pápež František v roku 2015 vymenoval za biskupa diecézy Burlington v štáte Vermont, má za sebou disent v otázkach základného katolíckeho učenia týkajúceho sa sexuality a rodiny. 

V rozhovore niekoľko dní po svojom uvedení do úradu v Burlingtone sa opísal zámenu pohlaví takzvaných “transgender” ľudí za “biologické” a “také, aké sú.” “Takže tu vlastne”nie je žiadna chyba,” povedal. Coyne ďalej naznačil, že homosexuál nemusí byť “zlým človekom alebo zlým katolíkom” za to, že sa pokúša uzavrieť manželstvo s osobou rovnakého pohlavia.” 

Potom prijal pozvanie vystúpiť na pro-LGBT konferenciu ktorú organizoval disident otec James Martin, SJ, ktorý otvorene podporuje homosexuálne “manželstvá” a adopcie a Boha označuje za ženu. V roku 2021 Coyne podpísal dopis v ktorom nalieha na konferenciu biskupov USA”, aby zastavila diskusie o odopieraní svätého prijímania zákonodarcom, ktorí napomáhajú potratom. 

Katolícka cirkev vždy odsudzovala homosexualitu ako vnútorne zlú a neporiadnu. Homosexuálne akty podľa vatikánskej’Kongregácie pre náuku viery “v žiadnom prípade nemožno schvaľovať.” 

Magisterium Cirkvi tiež zastáva biologickú skutočnosť, že existujú len dve pohlavia a že Boh stvoril každú ľudskú bytosť ako muža alebo ženu. “Stvorením ľudskej bytosti muža a ženy Boh dáva osobnú dôstojnosť rovnako jednému aj druhému. Každý z nich, muž a žena, by mal uznať a prijať svoju sexuálnu identitu,” uvádza Katechizmus Katolíckej cirkvi.