Josh-Hawley-810x500.jpg

Josh Hawley do Senátu: Meta cenzurovala konzervatívcov a zároveň ignorovala pedofilné kruhy

34
Kultúra smrti

Podľa nedávneho svedectva počas vypočúvania v americkom senátnom výbore, zatiaľ čo sa gigant Meta zameral na potláčanie konzervatívnych prejavov v koordinácii s Bidenovou administratívou, pedofili nielenže prevádzkovali “rozsiahle” siete na platformách spoločnosti, ale často boli navzájom prepojení prostredníctvom vlastných algoritmov spoločnosti.

Počas vypočutia senátneho výboru pre súdnictvo 7. novembra na tému “sociálne médiá a kríza duševného zdravia tínedžerov” si senátor Josh Hawley (R-MO) vypočul svedectvo bývalého riaditeľa inžinierstva pre ochranu a starostlivosť spoločnosti Facebook”Artura Bejara o zjavne nedostatočnom úsilí, ktoré Meta vynakladá na potláčanie “pedofilov”;rozsiahlej pedofilnej siete”, ktorá funguje na jej populárnych platformách Facebook a Instagram, a zároveň vynakladá veľké úsilie na cenzúru konzervatívnych prejavov na základe pokynov U.prezidenta USA Joea Bidena, o čom svedčí aj prípad Murthy v. Missouri  (predtým známy ako Missouri v. Biden).

Odpovedajúc na otázky Hawleyho, Bejar, ktorý predtým uviedol, že jeho vlastná dcéra sa stala terčom online sexuálnych predátorov, výboru potvrdil, že 5. októbra 2021 poslal e-mail generálnemu riaditeľovi spoločnosti Meta Markovi Zuckerbergovi a prevádzkovej riaditeľke (COO) Sheryl Sandbergovej, že “každé ôsme dieťa” na Facebooku dostalo počas “posledných siedmich dní” sexuálne nevhodné správy na tejto platforme a takmer každé tretie dieťa zažilo podobné “sexuálne návrhy” vo všeobecnosti.

Napriek šokujúcej povahe svojich zistení Bejar Hawleymu potvrdil, že Zuckerberg ani Sandbergová sa s ním nestretli, aby s ním prediskutovali jeho e-mail, čo viedlo Hawleyho k tomu, aby charakterizoval vedúcich predstaviteľov veľkých technologických spoločností ako “zatvárajúcich oči” pred informáciami, ktoré nepovažovali za priaznivé pre spoločnosť.

Odvolávajúc sa na investigatívnu článok denníka Wall Street Journal (WSJ) v ktorom sa interní výskumníci spojili s výskumníkmi zo Stanfordskej univerzity a Massachusettskej univerzity v Amherste a zistili, že Instagram algoritmus “pomáha spájať a propagovať rozsiahlu sieť účtov, ktoré sa otvorene venujú zadávaniu a nákupu obsahu s neplnoletou sexuálnou tematikou,” Hawley sa Bejara opýtal, prečo si myslí, že sa to deje.

Bejar Hawleymu povedal, že keďže algoritmy spoločnosti Meta’smerujú takmer všetky jej zdroje do boja proti “veľmi úzkej definícii škôd”, dokonca aj v prípade, že používatelia nahlásia spoločnosti účty, ktoré sa zaoberajú materiálom alebo správaním zneužívajúcim deti, spoločnosť Meta koná len v prípade “zlomku percenta” sťažností. Bejar tiež vysvetlil, že v dôsledku takejto úzkej definície poškodenia v prípade, že sa používateľom “páči” alebo “sledujú” pedofilný obsah, algoritmus, keďže nezistí problém s obsahom, bude v skutočnosti “podporovať” podobný obsah u týchto používateľov, čím sa vytvorí algoritmom riadená pedofilná sieť.

Hawley sa Bejara opýtal, či veľkú časť tohto problému spôsobil prechod spoločnosti Meta’v polovici až na konci roka 2010 na automatizovaný proces monitorovania obsahu riadený umelou inteligenciou, na rozdiel od skutočných ľudských zamestnancov, ktorí prehľadávajú správy a online príspevky.

Bejar uviedol, že hoci v čase prechodu na umelú inteligenciu nebol zamestnancom Facebooku, vie, že systémy riadené umelou inteligenciou sú “len také dobré, aké dobré sú ich vstupy, ”ktoré podľa neho na platformách Meta’chýbajú.

Príkladom, ktorý Bejar uviedol, bolo, že používatelia na Instagrame a Facebooku môžu nahlasovať reklamy, ktoré sú “sexuálne nevhodné, ” čo systému povie, aby používateľovi už nezobrazoval túto reklamu alebo podobné reklamy. Pokiaľ však ide o sexuálne explicitné správy zasielané deťom, takýto systém nahlasovania neexistuje, čo znamená, že deti nemajú takmer žiadne možnosti odvolania sa v prípade, že ich kontaktuje používateľ, ktorý ich chce zneužiť.

V závere spätného rozhovoru Hawley poukázal na skutočnosť, že napriek tomu, že Bejar upozornil spoločnosť Facebook na problém zneužívania detí, spoločnosť sa týmto problémom nezaoberala a nevyčlenila žiadne dodatočné zdroje na boj proti tomuto problému. Hawley pred výborom povedal, že to považuje za obzvlášť ohavné vzhľadom na to, že približne v tom istom čase podľa dôkazov z prípadu Murthy v. Missouri  spoločnosť Meta aktívne vynakladala prostriedky na cenzurovanie politických prejavov, keď jej to nariadila Bidenova administratíva.

“[Súdy, ktoré sa zaoberali prípadom Murthy v. Missouri , sa zaoberali prípadom Murthy v. Missouri . Missouri] zistili, že Facebook okrem iného aktívne koordinoval svoju činnosť so súčasnou administratívou s cieľom cenzurovať prejav chránený prvým dodatkom ústavy, nie tento odpad, ktorý nie je chránený ničím v našej ústave, ale prejav chránený prvým dodatkom ústavy,” obvinil Hawley.

“Tu’ma to dostalo,” pokračoval. “Súdy zistili, že Facebook venoval všetky druhy zdrojov a ľudí, skutočných ľudí, aby robili veci, ako je monitorovanie príspevkov o účinnosti vakcíny COVID-19…, ale veci, ktoré zažila vaša dcéra, tento kruh pedofilov…, na to si Facebook jednoducho nemôže’nájsť čas…”