shutterstock_2250929901-810x500.jpg

Medzinárodná kriketová rada zakazuje účasť v ženských súťažiach mužom, ktorí prešli pubertou

30
Kultúra života

Rada Medzinárodnej kriketovej rady (ICC) teraz obmedzuje mužským hráčom, ktorí tvrdia, že sú ženy, možnosť hrať proti ženám. 

Rada ICC 21. novembra schválila nové pravidlá o spôsobilosti pohlaví, ktoré nariaďujú, aby biologickí hráči mužského pohlavia, ktorí prešli pubertou, nemohli hrať proti ženám. 

“Nové pravidlá sú založené na nasledujúcich princípoch (v poradí podľa priority), ochrana integrity ženskej hry, bezpečnosť, spravodlivosť a inklúzia, a to znamená, že všetci účastníci zápasu mužov proti ženám, ktorí prešli akoukoľvek formou mužskej puberty, nebudú oprávnení zúčastniť sa na medzinárodnej ženskej hre bez ohľadu na chirurgický zákrok alebo liečbu zmeny pohlavia, ktorú mohli podstúpiť,” uvádza sa vo vyhlásení ICC.  

Podľa výkonného riaditeľa ICC Geoffa Allardicea bolo toto rozhodnutie založené na vedeckých poznatkoch a nasledovalo po 9-mesačnom konzultačnom procese, ktorý viedol lekársky poradný výbor ICC pod vedením Dr. Petra Harcourta.  

“Zmeny v predpisoch o spôsobilosti pohlaví boli výsledkom rozsiahleho konzultačného procesu, majú vedecký základ a sú v súlade so základnými princípmi, ktoré boli vypracované počas revízie,” povedal Allardice.  

“Inkluzívnosť je pre nás ako šport nesmierne dôležitá, ale našou prioritou bola ochrana integrity medzinárodnej ženskej hry a bezpečnosť hráčok,” pokračoval.  

Nové pravidlá sa vzťahujú len na medzinárodný kriket, zatiaľ čo pravidlá pre domáci kriket sú ponechané na jednotlivé členské rady a môžu byť ovplyvnené miestnou legislatívou. 

Rozhodnutie ICC’prichádza po tom, čo bola Kanada odsúdená za to, že vyslala mužského hráča kriketu do ženskej súťaže. Dvadsaťdeväťročný “Danielle” McGahey, muž, ktorý o sebe tvrdí, že je žena, bol vôbec prvým “transgender” hráčom kriketu, ktorý sa prihlásil do ženskej’súťaže. 

Predvídateľne, McGahey odpískal nedávne rozhodnutie o ochrane ženských’športov a tvrdil, že to ukončilo jeho medzinárodnú kriketovú kariéru.   

Medzinárodná kriketová komisia ICC však nie je zďaleka jediná, ktorá obmedzuje mužov v súťažení proti ženám z dôvodu obáv o spravodlivosť a bezpečnosť.  

V poslednom čase sa mnohí začali ozývať proti tomu, aby muži dominovali v ženských športových súťažiach, zatiaľ čo niektoré organizácie rozhodli, že súťažiť môžu len biologické ženy.    

V auguste Medzinárodná únia silového trojboja vyhlásila že kanadský “transgender” powerliftér “Anne” Andres musí mať zakázané súťažiť proti ženám po tom, čo prekonal ženský”rekord v zdvíhaní.   

Tiež v auguste britské veslovanie oznámilo že zakáže biologickým mužom, ktorí tvrdia, že sú ženy, súťažiť proti ženám a potenciálne preberať ich ocenenia.   

Koncom toho istého mesiaca Svetový vodný šport, medzinárodný riadiaci orgán pre vodné športy, oznámil že vytvoril “otvorenú kategóriu” pre plavcov, ktorí o sebe tvrdia, že sú “transrodoví” a nespĺňajú súčasné predpisy na súťaženie so ženami.   

Podobne aj World Track and Field má zákaz účasti ľudí v kategóriách, ktoré nezodpovedajú ich pohlaviu. Taktiež iné vytvorili špeciálne kategórie pre športovcov nezhodujúcich sa s pohlavím.  

V roku 2021 Svetové ragby, medzinárodný riadiaci orgán ragby, zakázal biologickým mužom účasť v ženských’súťažiach, pričom uviedol, “Transrodové ženy v súčasnosti nemôžu hrať ženské’rugby… kvôli výhodám v podobe veľkosti, sily a výkonu, ktoré im poskytuje testosterón počas puberty a dospievania, a z toho vyplývajúcim rizikám pre blaho hráčov.”   

Štúdie opakovane odhalili, že pohlavne nevyhranení muži majú v atletických súťažiach obrovskú výhodu oproti ženám. Nedávna štúdia publikovanáv časopise Sports Medicine zistila, že rok užívania transrodových hormonálnych liekov vedie k “veľmi miernym zmenám” v prirodzených silových výhodách mužov.