Diane-Magas-810x500.png

Advokáti tvrdia, že neexistujú dôkazy o sprisahaní vodcov konvoja slobody s cieľom podnietiť protestujúcich

28
Neutral

Pondelok pokračoval súdny proces s lídrami konvoja slobody Tamarou Lichovou a Chrisom Barberom, pričom obhajoba tvrdila, že konanie organizátorov protestov bolo v súlade so zákonom a nemali by byť považovaní za spolupáchateľov, ako tvrdí koruna.

Deň 27 súdneho procesu priniesol ukončenie obžaloby proti Lichovej a Barberovi, ktorí sa na súde objavili prostredníctvom telekonferencie.

Koruna sa snažila dokázať, že Lich a Barber nejakým spôsobom ovplyvnili konanie protestujúcich’ prostredníctvom svojich slov ako súčasť spoluspiknutia.

Nicole Bachová z Ottawskej policajnej služby’ (OPS) Police Liaison Team (PLT) vypovedala na súde o chatovej skupine vytvorenej medzi policajtmi. Už predtým vypovedala, že jej telefón poskytnutý políciou bol “vymazaný” zo všetkých informácií, keď sa jej sudkyňa Heather Perkinsová-McVeyová spýtala, či má kópie dôležitých informácií z rozhovorov medzi ňou a protestujúcimi.

V pondelok na súde Bachová povedala, že ako poznamenal Democracy Fund, ktorý crowdfundingovo financuje Lich’ové súdne trovy, že 27. januára 2022 jej bolo povedané, že cieľom misie ottawskej polície je “uprednostniť verejnú bezpečnosť, zachovanie poriadku a udržanie mieru, vypracovať pohotovostné plány a zároveň rešpektovať demokratickú slobodu myslenia, viery a pokojného zhromažďovania.”

Bachová uviedla, že si nepamätá, kto jej povedal cieľ misie.

Barberova’právnička Diane Magasová sa počas krížového výsluchu pýtala Bachovej na výmenu textových správ medzi Bachovou a Barberom 30. januára 2022. Zo správ vyplýva, že Barber a Bach rokovali o premiestnení kamiónov, ako aj o tom, aby kamióny prestali trúbiť.

Po niekoľkých ďalších rečiach týkajúcich sa textových správ koruna oznámila súdu, že je pripravená uzavrieť svoj prípad.

Súd bude pokračovať 27. novembra, pričom Lich a Barber’obhajoba predvolajú svojich svedkov.

Na Day 26 of the Freedom Convoy leaders trial held earlier in the month, Perkins-McVey decided that certain sections of redacted internal police documents, which the defence has been asked to see, will be allowed to be viewed and then admitted as evidence to the court.

Korunní prokurátori nechceli, aby tieto informácie boli neredigované, a snažili sa pred súdom obhájiť svoje tvrdenia.

Predložené dokumenty obsahujú reťazec policajných e-mailov spolu so zásadnými informáciami od príslušníkov OPS, ktorým boli po tzv. aktualizácii softvéru vymazané údaje z mobilných telefónov. Informácie v mobilných telefónoch sa týkali dôležitej komunikácie medzi policajtmi a organizátormi protestov.

Lich a Barber čelia viacerým obvineniam z protestov v roku 2022 vrátane zneužitia, poradenstva pri zneužití, poradenstva pri zastrašovaní a marenia práce polície za účasť a organizovanie protimandátového Konvoja slobody. Ako vtedy informoval portál LifeSiteNews, napriek nenásilnej povahe protestu a obvineniam bola Lich uvedená do väzenia na týždne, kým bola prepustená na kauciu.

Začiatkom roku 2022 sa v rámci Konvoja slobody zišli tisíce Kanaďanov od pobrežia k pobrežiu, aby prišli do Ottawy a požadovali ukončenie mandátov COVID vo všetkých formách. Napriek pokojnej povahe protestu vláda premiéra Justina Trudeaua’prijala 14. februára, v ten istý deň ako “deň sťahovania”zákon o mimoriadnych udalostiach.

Počas vypratávania protestujúcich po zavedení EA bol jeden protestujúci, staršia pani, zadupaný policajným koňom a jedna konzervatívna reportérka bola zbitá políciou a postrelená kanistrom so slzotvorným plynom.

Trudeau odvolal EA 23. februára.

Súdny proces s Lichom a Barberom’si doteraz vyžiadal viac času, než sa pôvodne plánovalo, a to kvôli pomalému tempu predvolávania svedkov korunou. LifeSiteNews sa rozsiahlo venuje súdnemu procesu