synod-810x500.jpg

EXKLUZÍVNE: Dokument synody obsahuje "plán novej Cirkvi", varuje teológ

0
Kultúra smrti

V rozhovore pre LifeSiteNews významný výskumník a teológ, ktorý je spoluautorom nedávnej knihy o synode o synodalite, varoval, že “proces” zavádza novú Cirkev, “ktorá sa len málo podobá tej, ktorú založil náš Pán Ježiš Kristus.”

Dňa 22. augusta vyšla kniha dvoch teológov, ktorí kritizujú “radikálny program” synody o synodalite. Kniha, ktorú napísali výskumníci a teológovia JoséAntonio Ureta a Julio Loredo de Izcue, má názov “Synodálny proces je Pandorina skrinka”.” (Online a stiahnuteľnú kópiu knihy nájdete na uvedených odkazoch, tlačenú verziu si môžete objednať tu)

Jeho vydanie vyvolalo vlny v katolíckych médiách po celom svete a dokonca sa stalo súčasťou otázky položenej pápežovi Františkovi počas pápežského letu z Mongolska. Zdá sa, že pápež František odmietol varovania, ktoré vzniesli autori knihy’

Čítajte: Pápež František: Kardinál Burke, veriaci znepokojení synodou nebránia ‘pravú katolícku doktrínu’

Dielko bolo prezentované katechetickým štýlom otázok a odpovedí a obsahovalo predslov kardinála Raymonda Burka.

Čítajte: Kardinál Burke varuje, že synoda je súčasťou ‘revolúcie’ s cieľom ‘radikálne’ zmeniť Katolícku cirkev

Kardinál odsúdil “synodu” ako zásterku pre “revolúciu”, ktorá sa snaží “radikálne” zmeniť Katolícku cirkev v súlade so “súčasnou ideológiou”, ktorá odmieta veľkú časť učenia Cirkvi:

Synodalita a jej prídavné meno synodálny sa stali heslami, za ktorými prebieha revolúcia, ktorej cieľom je radikálne zmeniť“chápanie Cirkvi v súlade so súčasnou ideológiou, ktorá popiera mnohé z toho, čo Cirkev vždy učila a praktizovala. Nejde o čisto teoretickú záležitosť, pretože táto ideológia sa už niekoľko rokov uplatňuje v praxi v Cirkvi v Nemecku, pričom sa široko šíri zmätok a omyl a ich ovocie, rozdelenie – ba dokonca schizma – k vážnej škode mnohých duší.

Po zverejnení súhrnnej správy zo zasadania Synody’v októbri 2023’– nájdete na LifeSite’publikáciu tu – LifeSite kontaktoval Loreda, aby sa vyjadril k textu, ktorý bol teraz zverejnený.

Emailový rozhovor uvádzame nižšie.

LifeSite: V úvodných riadkoch knihy, ktorej ste spoluautorom s p. JoséAntoniom Uretom, ste spomenuli, že Synoda o synodalite je súčasťou “plánu na reformu Svätej Matky Cirkvi, ktorý dovedený do konečných dôsledkov môže rozvrátiť jej samotné základy.

Pán Julio Loredo: Kríza v Cirkvi v žiadnom prípade nie je nedávna a nie je ani len dôsledkom Druhého vatikánskeho koncilu. Jej korene siahajú hlbšie do minulosti. Na teologickom poli môžeme sledovať jej bezprostredný pôvod od liberálneho katolicizmu cez modernizmus a Nouvelle Théologie až po súčasné omyly. Na sociálnom poli môžeme sledovať jeho blízky pôvod od ľavicového sociálneho katolicizmu cez “kresťanský” socializmus a teológiu oslobodenia až po súčasné progresívne tendencie. Hovoríme teda o stáročnom procese.

V jadre tohto procesu, ktoré predstavuje jeho hybnú silu, sa nachádzajú dobre organizované štruktúry, z ktorých nie všetky sú otvorené. Práve to mal na mysli svätý Pius X., keď pri odsúdení modernizmu hovoril o “clandestinum foedus” (tajnej lige). Alebo čo, odsudzujúc Nouvelle Théologie, Pius XII. myslel “tajnou akciou.” Tento proces sa skladá z rozmanitých a nie vždy dokonale súladných pohybov. Všetky však smerujú tým istým smerom: k zničeniu Svätej Matky Cirkvi v jej štruktúre, doktríne a praxi. Samozrejme, táto deštrukcia je utopická, pretože Cirkev je nesmrteľná.

Plinio Corrêa de Oliveira od začiatku svojho verejného života, od roku 1928, pozorne sledoval vývoj tejto krízy. V roku 1943 vydal svoju prelomovú knihu Na obranu Katolíckej akcie , v ktorej ju odsúdil, keď prenikla medzi katolíckych laikov. V roku 1969 napísal esej Na ceste k novej Cirkvi, v ktorej odhalil sprisahanie uskutočňované takzvanými “prorockými skupinami” s cieľom rozložiť Cirkev. V roku 1976 napísal Indian Tribalism, v ktorej kritizoval “indiánsku teológiu,” v súčasnosti rozšírenú v Latinskej Amerike a navrhovanú aj pápežom Františkom. Dnes v tomto úsilí pokračujú jeho žiaci.

Synoda o synodalite tieto deštruktívne tendencie preberá, prehlbuje a pokračuje v nich. Nie je to izolovaná udalosť, ale skôr krok – veľmi zásadný – revolučného procesu, ktorý som práve načrtol.

LifeSite: Po zverejnení Súhrnnej správy zo zasadnutia synody v októbri 2023, aká je vaša reakcia na tento dokument a synodu, vzhľadom na váš predchádzajúci opis synody pred niekoľkými týždňami?

Loredo: Ako som napísal v nedávnom článku, syntetická správa obsahuje plán novej Cirkvi: takzvanej “pneumatickej” alebo “charizmatickej” Cirkvi, ktorá sa len málo podobá na tú, ktorú založil náš Pán Ježiš Kristus. Čo máme robiť?

Tvárou v tvár takejto hrozivej perspektíve sa mnohí katolíci cítia stratení, znechutení, zmätení a nie všetci reagujú primerane. Niektorí podľahnú pokušeniu sedesvakantizmu. Iní podľahnú pokušeniu apostázy. Väčšina upadá do ľahostajnosti a ponecháva Cirkev jej smutnému osudu. Všetci sa hrubo mýlia! Amicus certus in re incerta cernitur. Teraz je čas, keď svätá Matka Cirkev potrebuje milujúce a nebojácne deti, aby ju bránili pred vonkajšími i vnútornými nepriateľmi.

Zkúška našich čias je skúškou vernosti. Musíme zostať vždy verní Cirkvi. Musíme preukázať pevnosť väčšiu ako búrka. Je to skutočné mučeníctvo, ktoré od nás žiada Božia Prozreteľnosť. Takže moja odpoveď na Súhrnnú správu je Odvaha a vernosť.

Životopis: Syntetická správa sa vyhla podaniu priamych návrhov v prospech diakoniek a otázok LGBT, v ktoré dúfali obhajcovia LGBT a ženského svätenia. Vyhla sa však aj prezentácii cirkevného učenia o týchto otázkach. Namiesto toho vyzvala k ďalšej diskusii o týchto témach. Zdá sa, že to vytvára nekonečný zmätok a diskutuje o témach, ktoré sú už vyriešené. Je to dlhodobá taktika s cieľom postupne sa pokúsiť zvrhnúť učenie Cirkvi, a ak nie, prečo viesť takéto diskusie?"

Loredo: Magici hovoria, že je veľmi ľahké nechať zmiznúť slona z javiska: ide len o to, aby sa všetci pri predvádzaní triku pozerali inam. Zatiaľ čo sa mnohí zaoberali otázkami LGBT a ordinácie žien’a preto si vydýchli, keď sa o nich súhrnná správa nezmienila, promotérom synody sa podarilo prepašovať slona – teda reformu Cirkvi. Čo bolo, mimochodom, cieľom synody v prvom rade. Otázky LGBT boli vedľajšie.

Hovorcovia synody teraz hovoria, že tieto otázky prídu ako dôsledok. Najprv musia uskutočniť reformu Cirkvi.

Právom hovoríte, že to vytvára zmätok. Jedným z najviac mätúcich aspektov synody o synodalite je jej ochota znovu otvárať otázky, ktoré už Cirkev definovala, ako napríklad ordináciu žien. Pre synodálnu mentalitu nie je nič definované, uzavreté alebo stabilné. Všetko je v procese tvorby.

Preto sa hovorí o “synodálnom procese.” Toto nie je synoda. Je to prebiehajúci proces, v ktorom nič nemožno považovať za samozrejmé. Keď otvoríte Pandorinu’skrinku, kde sa zastavíte?"

Ale ako som už povedal, nenechajme sa otriasť ani zmiasť. Sme synmi dvetisícročnej Cirkvi. A čo je ešte dôležitejšie, Cirkvi, ktorú má náš Pán Ježiš Kristus za svoju a bude ju chrániť pred pádom.

LifeSite: V tvojej knihe (otázka č. 41) zdôrazňuješ výzvu Synody’na zmeny v cirkevných štruktúrach. Ešte zreteľnejšie sa to prejavuje v súvislosti so Súhrnnou správou, ktorá chváli štýl synody’diskusie za okrúhlym stolom a “počúvania.” Čo podľa vás stojí za snahou odmietnuť hierarchiu a zaviesť akúsi falošnú demokraciu?"

Loredo: V skutočnosti Súhrnná správa presahuje rámec demokracie. Demokracia predpokladá, že všetci sú si pred zákonom rovní, a preto vláda musí zastupovať všetkých občanov. To sa uskutočňuje prostredníctvom volieb, keď voliči vyberajú osoby, ktoré budú riadiť krajinu. Ide o nepriamu alebo zastupiteľskú demokraciu. Je však hierarchická.

Synodou navrhovaná “charizmatická” Cirkev hovorí skôr o “Božom ľude”, ktorý je rovnako oživovaný “Duchom”, toto oživovanie by sa nemalo racionalizovať. To by bola “ideológia”, skôr ju treba “cítiť”, hovoria teda o “skúsenosti” a “rozlišovaní.”

Z “rozlišovania” pôsobenia “Ducha” by vznikol konsenzus medzi veriacimi, ktorý by ukázal, čo Duch Svätý “hovorí cirkvám.” Farári, biskupi a samotný pápež sa redukujú na “sprostredkovateľov” energií prúdiacich v Božom ľude. Máme teda vlastne akúsi magickú alebo šamanskú vládu. A možno práve preto pápež František v apoštolskej exhortácii Laudate Deum, vydanej počas synody, navrhuje amazonské kmene ako vzor pre kresťanov, v súlade s “indiánskou teológiou”, ktorú som už spomínal.

LifeSite: zverejnených rozhovorov kardinál Blase Cupich dokonca tvrdil, že niektoré ženy slúžia “ako pastorky” v oblastiach s malým počtom kňazov a že to musíme “oficiálne uznať, a nie to považovať za akúsi výnimku.”

Loredo: V novej ekleziológii, ktorú navrhujú propagátori synody, “Duch” rovnako oživuje všetok Boží ľud, nerobia sa žiadne rozdiely. Táto animácia inšpiruje rôzne “služby”, teda funkcie alebo úlohy, podľa vlastných schopností alebo záľub. Tieto “služby” by sa nemali chápať ako hierarchia. Všetky slúžia “spoločenstvu” a mali by mať “komunitný” charakter.

Na druhej strane, keďže “všetky služby” pochádzajú z toho istého “Ducha”, nemožno ich nikomu odoprieť ani nijako skrátiť. Ak prijmeme túto ekleziológiu, nemôžeme napríklad ženám zatvoriť cestu k žiadnej pozícii v Cirkvi, či už vládnej alebo sviatostnej. Podľa tejto logiky nemôžeme ženám odoprieť žiadnu sviatosť, dokonca ani posvätné rády.

Samozrejme, k tomu nedôjde hneď. Začali so ženami, ktoré počas svätej omše vykonávajú liturgické čítania. Potom pokračovali tým, že ženám povolili rozdávať sväté prijímanie ako mimoriadnym služobníčkam. Teraz postupujú s “ženami pastierkami” v oblastiach, kde je málo kňazov. Vskutku, je to proces.

LifeSite: Zdá sa, že je zrejmé, že sa tu uskutočňuje snaha oslabiť kňazstvo a nahradiť ho protestantskou formou služby, otvorenou pre všetkých mužov a ženy. Čo si o tom myslíte vy?

Loredo: "V tomto smere je potrebné, aby ste sa stali duchovným otcom, a to aj v prípade, že by ste sa stali duchovným: Je tu logika egalitarizmu. Protestantská revolúcia bola výbuchom egalitárskej a libertariánskej nevraživosti. To vyvolalo vzburu proti cirkevnej autorite, ktorá sa vo všetkých sektách prejavila popretím monarchického charakteru univerzálnej cirkvi, teda vzburou proti pápežstvu. Niektoré radikálnejšie sekty popierali aj to, čo by sa dalo nazvať vyššou aristokraciou Cirkvi, teda biskupov, jej kniežatá. Iní dokonca popierali hierarchický charakter samotného kňazstva tým, že ho redukovali na obyčajnú delegáciu ľudu, vychvaľovanú ako jediného skutočného nositeľa kňazskej moci.

Presne toto sa dnes deje v Katolíckej cirkvi. S jedným priťažujúcim faktorom: zatiaľ čo protestanti, ktorí nemajú sviatosť kňazstva, hrajú jednoducho šarády, propagátori synody sa hrajú s ohňom.

LifeSite:

Loredo: Ako som už povedal, dnešný boj je bojom odvahy a vernosti. Odvahy postaviť sa proti strhujúcej vlne synodalizmu; a vernosti našej dvetisícročnej Tradícii. Na záver by som mohol citovať List cirkvi v Sardách: “Buďte bdelí a posilňujte to, čo zostáva, čo je pripravené na smrť. (…) Ten, kto zvíťazí, bude teda odetý do bieleho rúcha a ja nevymažem jeho meno z knihy života a vyznám jeho meno pred svojím Otcom a pred jeho anjelmi.” (Ap 3,1).

Za strašnými chvíľami, ktoré nás čakajú, už môžeme vnímať sakrálny úsvit Máriinej vlády. Panna Mária to prisľúbila, keď vo Fatime vyhlásila: “Nakoniec moje Nepoškvrnené Srdce zvíťazí!