shutterstock_1861388404-810x500.jpg

Kanadská komisia pre ľudské práva sa vysmieva za útok na Vianoce ako formu "kolonializmu

40
Kultúra smrti

Kanadská komisia pre ľudské práva (CHRC) je kritizovaná za to, že naznačuje, že tí, ktorí slávia kresťanské sviatky vrátane Vianoc, prejavujú netoleranciu a udržiavajú takzvaný “osadnícky kolonializmus.”  

Podľa nedávneho dokumentu, ktorý CHRC zverejnila 23. októbra 2023 pod názvom “Diskusný dokument o náboženskej netolerancii,” sviatky ako Vianoce a Veľká noc sú formou diskriminácie a náboženskej netolerancie. 

Komisia CHRC uviedla, že slávenie narodenia Ježiša Krista je “zjavným príkladom” druhu náboženskej predpojatosti, ktorá má korene v kolonializme. 

“Diskriminácia náboženských menšín v Kanade má korene v histórii kolonializmu Kanady,” uvádza sa v dokumente Komisie.  

Konzervatívna strana Kanady (CPC) a ďalší poslanci CHRC okamžite vystrieľali, že je “smiešna” a “prebudená.”

“To je smiešne,” napísal včera poslanec CPC Jeremy Patzer na X (predtým Twitter) v reakcii na dokument Komisie” 

“Vianoce oslavujú na celom svete ľudia rôznych etnických a náboženských skupín. Toto je ďalší príklad ideológie woke, ktorá sa rozmohla vo federálnej vláde. Ja osobne budem Vianoce oslavovať celým srdcom. Veselé Vianoce!”  

Jeden znepokojený Kanaďan povedal, že samotná CHRC sa dopúšťa diskriminácie, pretože “útočí” na právo kresťanov’ oslavovať narodenie Krista, právo, ktoré Kanada podporuje od svojho založenia. 

Vzdor mainstreamovému tlaku na prechod na výraz “Šťastné a veselé sviatky” namiesto “Veselé Vianoce,” a Legerov prieskum z decembra 2022 zistil, že drvivá väčšina nekresťanských Kanaďanov je spokojná s tým, že ich počas adventu vítajú slovami “Veselé Vianoce”. 

Ak sa nekresťanov pýtali, či ich “uráža, keď ma ľudia pozdravia slovami ‘Veselé Vianoce’,”, 92 odpovedalo, že nesúhlasí, pričom len 8 percent s tým súhlasilo.  

CHRC je nezávislá federálna inštitúcia vytvorená v roku 1977, ktorá dohliada na dodržiavanie kanadských zákonov o ľudských právach.  

CHRC tvrdí, že história sviatkov “sa prejavuje v súčasnej systémovej náboženskej diskriminácii. Zjavným príkladom sú zákonné sviatky v Kanade.” 

“Zákonné sviatky súvisiace s kresťanstvom vrátane Vianoc a Veľkej noci sú jedinými kanadskými zákonnými sviatkami spojenými s náboženskými sviatkami,”uviedla. 

“V dôsledku toho môžu nekresťania potrebovať požiadať o osobitné úpravy, aby mohli dodržiavať svoje sviatky.” 

Európski osadníci, ktorí prišli do Kanady z Francúzska a neskôr z dnešného Spojeného kráľovstva, boli kresťania a boli medzi nimi aj misionári, ktorí sa snažili šíriť vieru medzi miestnym domorodým obyvateľstvom.  

V Kanade sa podľa niektorých historických záznamovVianočné sviatky slávili od roku 1641, teda dávno pred jej oficiálnym založením. Napriek tomu CHRC uviedla, že národ’s “históriou s náboženskou neznášanlivosťou je hlboko zakorenený v našej identite ako osadníckeho koloniálneho štátu.” 

V roku 2021 federálny súd svojou smernicou nariadil, aby boli zo všetkých súdnych kalendárov odstránené všetky odkazy na vianočné sviatky, táto smernica však nevzišla zo sťažnosti, ale išlo o interné rozhodnutie.