Ray-Touvet-2-810x500.png

Pápež František obmedzil právomoci ortodoxného francúzskeho biskupa známeho podporou latinskej omše

148
Kultúra smrti

Pápež František vymenoval biskupa koadjútora do diecézy vo Francúzsku, ktorá je známa svojou podporou tradičnej latinskej omše a kde pápež minulý rok náhle zastavil svätenia, čo vyvolalo šok v Cirkvi.

Vatikán v utorok oznámil, že pápež František vymenoval Mons. Françoisa Touveta, biskupa z Châlons, za biskupa koadjútora diecézy Fréjus-Toulon, ktorú v súčasnosti vedie biskup Dominique Rey, jeden z najortodoxnejších biskupov vo Francúzsku.

Päťdesiatosemročný Touvet bude spravovať diecézu spolu so 71-ročným Reyom a automaticky ho nahradí, keď odíde do dôchodku po dovŕšení 75 rokov.

Podľa utorkového správy oboch biskupov pápež František poveril Touveta kontrolou nad rôznymi aspektmi riadenia diecézy, čím obmedzil Reyove’právomoci. Touvet bude teraz dohliadať na riadenie duchovenstva v diecéze, vzdelávanie seminaristov a kňazov, finančnú správu a podporu rehoľných spoločenstiev.

“Osobitné právomoci, ktoré mi pápež udelil, mi umožnia užšie spolupracovať s kňazmi a diakonmi, kňazským seminárom v Kastílii a všetkými komunitami bez ohľadu na ich kanonický štatút,” povedal Touvet. 

Čítajte: Vatican tells traditional French bishop to suspend ordinations of priests, deacons

Od roku 2000, keď sa Rey ujal vedenia, sa diecéza Toulon-Fréjus stala známou veľkým počtom povolaní a ústretovým prístupom k tradičným aj charizmatickým komunitám.

“Toulonský seminár je jedným zo zariadení kňazskej formácie, kam sa vo Francúzsku vyberajú takí mladí muži, ktorí sú viac orientovaní na tradíciu, keď nechcú vstúpiť do niektorej z (bývalých) komunít Ecclesia Dei, ktoré slávia výlučne podľa Vetus Ordo – vďaka tomu je jedným z najnavštevovanejších seminárov v krajine v čase, keď povolania v diecéznych seminároch zaznamenávajú nový pokles,” LifeSiteNews reported. 

Rey osobne vysvätil diecéznych kňazov a kňazov rehoľných komunít, vrátane tradičného Inštitútu Dobrého pastiera, s použitím rímskeho pontifikálu z roku 1962, podľa Katolícka tlačová agentúra.

V júni 2022 však Vatikán informoval biskupa, aby bez vysvetlenia pozastavil všetky svätenia vrátane plánovaných svätení štyroch kňazov a šiestich diakonov.

V nedávnom interview s LifeSiteNews’ John-Henry Westen, Rey opísal príkaz z Ríma ako “veľmi veľké prekvapenie pre nás.” 

Čítajte: Odpadnutie pápeža Františka’pozastavenie svätení najvernejším biskupom Francúzska’

Dodal, že rozlíšenie toľkých povolaní, vrátane povolaní z charizmatických a tradičných skupín, je “problémom” pre vatikánske orgány.

Biskup však zdôraznil, že diecéza má potrebnú dokumentáciu, aby mohli byť muži predložení na vysvätenie.

“Poslal som“mnoho listov, navštívil som rektora seminára, bol som“v Ríme, aby sme [o tejto záležitosti] rokovali,” pripomenul.

Pred zrušením kňazských vysviacok sa diecéza Fréjus-Toulon podrobila “bratskej návšteve” v roku 2020, ktorú na žiadosť Vatikánu vykonal Mons. Jean-Marc Aveline, arcibiskup Marseille. Diecéza bola začiatkom tohto roka podrobená aj apoštolskej vizitácii, ktorú viedol dijonský arcibiskup Antoine Hérouard.

V utorkovom posolstve Rey povedal: “Ďakujem Bohu za to, že videl našu diecézu vychádzať z múk, do ktorých sme sa dostali od júna 2022.”

“Tento rok a pol čakania bol pre nás všetkých kňazov, rehoľníkov, veriacich a najmä seminaristov mimoriadne ťažký a bolestivý,” napísal. “Napriek pokušeniu hnevu či nepochopenia tvárou v tvár tejto kolektívnej sankcii sme vďaka modlitbe a Božej milosti nepodľahli skľúčenosti.”

Touveta, bývalého námorného dôstojníka, vymenoval pápež František za biskupa diecézy Châlons v roku 2016. Od roku 2022 je tiež správcom Communautédu Verbe de Vie, súkromného združenia veriacich.

Uvítacia svätá omša pre biskupa koadjútora sa bude konať 10. decembra v katedrále Notre-Dame-de-la-Seds v Toulone’pod vedením kardinála Avelina.

Vymenovanie Touveta do diecézy Fréjus-Toulon prichádza niekoľko dní po tom, ako pápež František odvolal biskupa Josepha Stricklanda, ďalšieho významného obhajcu katolíckej tradície, z diecézy Tyler v Texase. Minulý rok František podobne zosadil ortodoxného biskupa Daniela Fernándeza Torresa z diecézy Arecibo v Portoriku, údajne kvôli jeho podpore výhrady svedomia voči mandátom na injekciu COVID. Pápež nepodal verejné vysvetlenie odvolania ani jedného z biskupov.

Čítajte: Biskup odvolaný pápežom Františkom po tom, čo sa postavil proti mandátu na očkovanie, odkazuje pohoršeným katolíkom, aby sa ‘modlili a dôverovali’

Pápež František zároveň nedisciplinoval mnohých biskupov, ktorí otvorene odporovali katolíckej doktríne v oblasti homosexuálne aktivitypohlaviesame-sex “požehnania,” svätenie svätenie žien, a prijímanie eucharistie, okrem iného.

Pápež tiež pravidelne podporuje disidentských, pro-LGBT duchovných, ako sú kardinál Jean-Claude Hollerich, S.J., z Luxemburska, kardinál Robert McElroy zo San Diega, kňaz Otec James Martin, S.J. a kardinál Victor Manuel Fernández, nový šéf vatikánskej doktríny, ktorý má signalizoval otvorenosť voči homosexuálnym “požehnaniam” a odmietol katolícke učenie proti antikoncepcii.

RELATED

Tradičný francúzsky biskup, na ktorého sa zameral Vatikán, už nebude prijímať nové rehoľné spoločenstvá

Francúzsky biskup verbuje pro-life kňazov z Ameriky, aby reevanjelizovali Európu: rozhovor

Kňaz pápežovi Františkovi: ‘Škodíte mojej farnosti’ propagovaním homosexuality