pope-cop28-1-810x500.jpg

Kňaz hovorí pápežovi Františkovi: "Biskup Strickland má právo a povinnosť vás verejne opraviť

456
Kultúra smrti

Nasledujúci text je otvorený list otca Jesusmary Missigbètò. Jeho predchádzajúce spisy si môžete pozrieť tu.

POPRVÝ OTVORENÝ LIST PÁPEŽOVI FRANCISOVI

o odvolaní biskupa Josepha Edwarda Stricklanda

Cotonou (Benin); 18. novembra 2023;

Drahý otče,

Ať ťa Ježiš Kristus, Boh a zakladateľ Cirkvi, požehná a dá ti hojne svojho Ducha Svätého, aby si bol dobre poučený o tomto dôležitom období v tvojom živote a v našej Cirkvi! Modlím sa, aby ste slová obsiahnuté v tomto otvorenom liste prijali ako prejav náklonnosti syna k otcovi. Je to láska k pápežovi a k spravodlivosti, ktorá ma vedie k tomu, aby som vám s pokorou a úctou napísal. Dňa 11. novembra 2023 sa celý svet s prekvapením dozvedel, že ste odvolali Josepha Edwarda Stricklanda z funkcie biskupa diecézy Tyler (Texas, USA).

Podľa kardinála Christopha Pierra, apoštolského nuncia v Spojených štátoch, je toto odvolanie dôsledkom nedostatočného bratstva s ostatnými biskupmi, nezáujmu o synodu o synodalite a neuplatňovania Traditionis custodes. Ale použijúc krásny výraz kardinála Jozefa Zena’musíme povedať, že nunciovo’vyhlásenie “je naozaj urážkou našej inteligencie.”Všetci inteligentní kresťania vedia, že biskup Strickland bol sankcionovaný za to, že verejne kritizoval Františkov’deštruktívny program: “nastal čas, aby som povedal, že odmietam jeho program podkopávania depozitu viery” (12. mája 2023); “zlé a falošné posolstvo, ktoré napadlo Cirkev, Kristovu’nevestu” (22. augusta 2023). V skutočnosti “nedostatok bratstva” znamená odmietnuť mlčať o Františkových’ chybách, ako to robia ostatní biskupi; “nezáujem o synodu o synodalite” znamená odmietnuť demokraciu, ktorá chce zmeniť tradičné učenie Cirkvi; “neuplatňovanie Traditionis custodes” znamená odmietnuť odstránenie tradičnej omše, ktorá je zdrojom zbožnosti novej omše.

Čítajte: Biskup Strickland: Americký nuncius mi povedal, aby som sa prestal sústreďovať na depozit viery a ‘pridal sa k programu’

O môj otče, ste si istý, že ste sa nedopustili vážnej nespravodlivosti? Aby som lepšie vysvetlil problém, napíšem vám tri listy, v ktorých zdôvodním, prečo mal biskup Strickland pravdu, keď verejne kritizoval morálne a doktrinálne chyby vášho magistéria. Prvý list (18. novembra 2023) bude teologickým zdôvodnením dokazujúcim potrebu synovskej nápravy Františka. Druhý list (25. novembra 2023) bude filozofickým zdôvodnením dokazujúcim, že Františkovo’ “autentické magistérium” je ilúzia. Posledný list (30. novembra 2023) bude kanonickým ospravedlnením, ktoré predstaví Františkove” morálne a doktrinálne omyly a herézy, ktoré obsahujú.

A. Bratské a synovské napomenutie podľa Ježiša

“Ak tvoj brat zhreší, choď a povedz mu, že jeho vina je len medzi tebou a ním. Ak ťa vypočuje, získal si svojho brata. Ak nepočúva, vezmi so sebou jedného alebo dvoch ďalších, aby sa každá skutočnosť potvrdila na základe svedectva dvoch alebo troch svedkov. Ak ich odmietne vypočuť, povedzte to Cirkvi. Ak odmietne počúvať aj Cirkev, zaobchádzajte s ním ako s pohanom alebo mýtnikom” (Mt 18, 15 - 17). Toto sú Ježišove slová, ktoré sú všetci kresťania povolaní žiť.

“Aj dnes nás všetkých Pánov hlas“vyzýva, aby sme sa starali jeden o druhého. Aj dnes od nás Boh žiada, aby sme boli ‘strážcami’ našich bratov a sestier (Gn 4, 9) … sám Kristus nám prikazuje napomenúť brata, ktorý sa dopúšťa hriechu (porov. Mt 18, 15). Sloveso použité na vyjadrenie bratského napomenutia – elenchein – je to isté, ktoré sa používa na označenie prorockého poslania kresťanov hovoriť proti pokoleniu, ktoré sa oddáva zlu (porov. Ef 5, 11) … Je dôležité obnoviť tento rozmer kresťanskej lásky. Nesmieme mlčať pred zlom” (Benedikt XVI., Posolstvo na Veľký pôst 2012, 3. novembra 2011)

Otče môj, všetci vedia, že biskup Strickland verejne kritizoval vaše morálne a doktrinálne chyby. Nemá však na to právo, pretože chce zostať verný slovám Ježiša Krista? Od roku 2016, keď sa objavili prvé závažné chyby vo vašom magistériu, vás na ne súkromne upozornili viacerí kresťania a skupiny kresťanov (porov. moje súkromné listy zo 4. októbra 2018 a 25. januára 2020). Vy ste ich, žiaľ, ignorovali. Následne vás mnohí laici (univerzitní profesori a odborníci na teológiu a morálku), kňazi, biskupi a kardináli, pohnutí veľkou láskou k vám a k vašej večnej spáse, verejne upozornili na tie isté chyby (porov. otvorený list kardinálskemu kolégiu, júl 2016, 45 signatárov; Filiálna oprava pápežovi Františkovi, júl 2017, 62 signatárov; otvorený list biskupom, apríl 2019, 20 signatárov; moja filiálna oprava, 29. júna 2023 atď.) Aká bola teda vaša reakcia? Zostali ste ticho a ignorovali ste ich.

O môj Otče, odmietli ste prijať aj štyroch kardinálov (Walter Brandmüller, Raymond Leo Burke, Carlo Caffarra, Joachim Meisner), ktorí sú vašimi bratmi a ktorí vám poslali svoje dubia. Napriek tomu s radosťou prijímate nekresťanov. Najhoršie však je, že aj v rokoch 2018, 2019, 2020, 2021 a 2023 ste naďalej prinášali nové morálne a doktrinálne omyly. A dnes ste sa rozhodli sankcionovať biskupa Stricklanda. Aký je jeho zločin? Tak veľmi miloval vašu večnú spásu, že cítil povinnosť verejne kritizovať chyby vášho magistéria v nádeji, že ich napravíte. V skutočnosti chcel žiť podľa evanjelia: “povedzte Cirkvi.” Chcel, aby všetci kresťania na svete (2,5 miliardy) vedeli, že Cirkev je dnes vo veľkom nebezpečenstve, pretože muž na jej vrchole nehrá úlohu pastiera Cirkvi, ale skôr nepriateľa Cirkvi, ktorý presadzuje relativizmus a situačnú etiku. Napokon, pretože ten “odmieta počúvať aj spoločenstvo,” riskuje, že sa k nemu budú správať ako k pohanovi a vyberačovi daní, t. j. kresťania mu dajú “pocítiť, že sa odrezal od spoločenstva Cirkvi” (Benedikt XVI., Anjel Pána, 4. septembra 2011).

Čítajte: Kňaz povzbudzuje katolíkov, aby sa modlili za obrátenie pápeža Františka, ‘nepriateľa Cirkvi’

B. Pavla’synovské napomenutie svätého Petra

Sám svätý Pavol nám hovorí o príhode v Antiochii: “keď prišiel Kefas do Antiochie, postavil som sa mu do cesty, lebo sa zjavne mýlil. Kým totiž neprišli niektorí ľudia od Jakuba, zvykol jesť s pohanmi; keď však prišli, začal sa odťahovať a oddeľovať, lebo sa bál obrezaných. A spolu s ním sa pokrytecky správali aj ostatní Židia, čo malo za následok, že aj Barnabáš sa dal strhnúť ich pokrytectvom. Keď som však videl, že nie sú na správnej ceste v súlade s pravdou evanjelia, povedal som Kefasovi pred všetkými: ‘Ak ty, hoci si Žid, žiješ ako pohan, a nie ako Žid, ako môžeš pohanov nútiť, aby žili ako Židia?" (Gal 2,11-14). Omyl prvého pápeža bol závažný, pretože jeho správanie bolo v príkrom rozpore s rozhodnutiami Jeruzalemského koncilu, ktorý zdôrazňoval univerzálnu hodnotu spásy získanej Kristom na kríži. Petra však môžeme ospravedlniť tým, že jeho omyl bol spôsobený strachom a že pokorne prijal Pavlovu’nápravu a okamžite ju napravil.

Otče môj, čo môžeme povedať o dnešnom’pápežovi? Jeho situácia je objektívne vážnejšia ako Petrova’pretože sa dopustil viacerých vážnych chýb, nie iba jednej. Navyše jeho chyby neboli motivované strachom, ale boli vopred premyslené, premyslené, naplánované a vykonané, niekedy rafinovane, aby obišiel opozíciu. Nejde o neopatrné chyby, ale o vedomé, písané zmeny, realizované bez toho, aby sa brali do úvahy návrhy založené na pravde tradičného učenia Cirkvi’. Je tu však’niečo smutnejšie: od roku 2016 odmietate napraviť svoje chyby napriek všetkým dôkazom, ktoré ukazujú, že sú to skutočne chyby, obdarúvate chválou a postami všetkých “barnabášov”, ktorí zverejňujú vaše chyby, a trestáte “paulínov”, ktorí vás synovsky opravujú. Teraz je na rade potrestať biskupa Stricklanda’

O otče môj, je tvoj postoj spravodlivý, keď ide o Božiu spravodlivosť a zákony Katolíckej cirkvi? Nehrozí vám, že vás budú považovať za diktátora? Celému svetu ste boli predstavený ako pápež milosrdenstva. A predsa “tradícia Cirkvi’zaradila ‘napomínanie hriešnikov’ medzi duchovné skutky milosrdenstva” (Benedikt XVI., Posolstvo na Veľký pôst 2012, 3. novembra 2011). Je teda dôsledné, aby pápež milosrdenstva trestal tých, ktorí voči nemu konajú skutok milosrdenstva synovského napomínania? Potrestal svätý Peter svätého Pavla, ktorý ho verejne opravil? Nie, on ho verejne pochválil (porov. 2 Pt 3, 15 - 16). Ako hovorí Biblia, “pokarhajte múdreho a bude vás milovať” (Príslovia 9, 8).

Čítaj: Kňaz pápežovi Františkovi: ‘Ubližujete mojej farnosti’ propagovaním homosexuality

Otče môj, či ste boli sankcionovaný, keď ste 21. októbra 2020 použili medzinárodný dokumentárny film “Francesco” (dostupný na Discovery+ Channel od 28. marca 2021) vášho priateľa Jevgenija Afinejevského (bojovného homosexuála a režiséra v roku 2009 homosexuálneho filmu “Oy Vey! Môj syn je gay!”) na podporu zákonov o homosexuálnom spolužití na celom svete? Nie! Svätý Ján Pavol II. a Benedikt XVI. sa však vyjadrili jasne: každý kresťan musí vyjadriť svoj “absolútny osobný nesúhlas” s týmito zákonmi, inak sa dopúšťa “ťažko nemorálneho” skutku (Dokument Kongregácie pre náuku viery, 3. júna 2003, 10). Kódex kánonického práva je tiež jasný: “Osoba, ktorá vo verejnom vystúpení alebo v prejave, v publikovanom spise alebo pri inom použití nástrojov spoločenskej komunikácie vysloví rúhanie, ťažko poškodí dobré mravy, vyjadruje urážky alebo vzbudzuje nenávisť alebo pohŕdanie voči náboženstvu alebo Cirkvi, má byť potrestaná spravodlivým trestom” (1369).

O otče môj, sankcionoval si svoju priateľku, argentínsku mníšku Lucía Caramovú, keď sa 29. januára 2017 v španielskej televízii verejne rúhala Panne Márii? Uplatnili ste voči nej kánon 1369 Kódexu kánonického práva? Nie! Samozrejme, 18. septembra 2023 sa opäť objavila v španielskej televízii a povedala: “Bola by som za to, aby sa [homosexuáli] mohli sobášiť v Cirkvi, pretože Boh vždy požehnáva lásku.” Sankcionovali ste ju za tento nový výrok, ktorý je v príkrom rozpore s Božím právom a učením Cirkvi? Nie! Sankcionovali ste svojho jezuitského brata kardinála Jeana-Clauda Hollericha, keď 2. februára 2022 verejne vyhlásil, že “učenie Cirkvi, že homosexualita je hriech, je falošné? ” Nie! Ponechali ste si ho ako kardinála a generálneho relátora synody o synodalite a potom ste ho vymenovali za člena Rady kardinálov, vybranej skupiny deviatich kardinálov, ktorí sú vašimi osobitnými poradcami (7. marca 2023). Sankcionovali ste svojho priateľa kardinála Reinharda Marxa, keď 31. marca 2022 verejne povedal, že “homosexualita nie je hriech”? Nie! Ponechali ste ho vo funkcii kardinála a člena C9 do 7. marca 2023. Sankcionovali ste nemeckého biskupa Karla-Heinza Wiesemanna, keď 2. novembra 2023 napísal pastiersky list, v ktorom vyzval kňazov, aby “žehnali” homosexuálne páry? Nie! Napriek tomu vykonal verejný akt vzbury proti pápežskému rozhodnutiu založenému na Božej pravde. V skutočnosti si takéto požehnanie oficiálne zakázal, keď spolu s kardinálom Luisom Ladariom a arcibiskupom Giacomom Morandim vyhlásil, že “nie je dovolené udeľovať požehnanie” v “prípade zväzkov osôb rovnakého pohlavia”, pretože Boh “nežehná a nemôže žehnať hriech” (Dokument Kongregácie pre náuku viery, 22. februára 2021).

C. Filiálna náprava podľa svätého Augustína a svätého Tomáša Akvinského

Svätý Tomáš Akvinský zhrnul svoju myšlienku a myšlienku svätého Augustína týmito slovami: “Sú podriadení povinní na základe tohto prikázania (lásky) naprávať svojich nadriadených? … Náprava, ktorá je aktom spravodlivosti zahŕňajúcim trest, nepatrí podriadeným vo vzťahu k ich nadriadeným. Ale to, čo je aktom lásky, patrí každému vo vzťahu ku všetkým, ktorých by mal milovať a v ktorých vidí niečo, čo by mal napraviť … Keďže však úkon cnosti musí byť regulovaný s ohľadom na potrebné okolnosti, aj úkon, ktorým podriadený karhá svojho nadriadeného, musí rešpektovať isté slušnosti, aby napomenutie nebolo ani drzé, ani prísne, ale jemné a úctivé … Všimnime si však, že ak by hrozilo nebezpečenstvo pre vieru, nadriadení by museli byť karhaní podriadenými, a to aj verejne. Tak aj Pavol, ktorý bol podriadený Petrovi, ho z tohto dôvodu pokarhal. A na túto tému Augustín’Glosa vysvetľuje: ‘Sám Peter svojím príkladom ukazuje tým, ktorí majú prednosť, aby, ak sa náhodou odchýlia od správnej cesty, neodmietali byť napomínaní ani svojimi podriadenými.’” (Summa Theologica II-II, q.33, a.4).

Otče môj, je jasné, že láska dáva biskupovi Stricklandovi právo a povinnosť verejne vás opraviť, pretože ste svojimi rôznymi omylmi, ktoré od roku 2016 odmietate opraviť, vytvorili skutočné nebezpečenstvo pre kresťanskú vieru.

D. Prečo musia všetci kardináli a biskupi synovsky opravovať pápeža Františka?"

Otče môj, dôvod je jednoduchý: ide o skutočný synodálny akt. Synodalita, ako nás to učí kresťanská Tradícia, totiž neznamená presadzovanie demokratických zhromaždení s cieľom zmeniť tradičné učenie Cirkvi, ale skôr vzájomnú pomoc, aby svätosť členov Cirkvi bola väčšia. Svätý Pavol povedal: “Starajme sa jeden o druhého, aby sme vzbudili odozvu v láske a dobrých skutkoch” (Hebr 10, 24); “Ak niekoho z vás pristihnú pri niečom zlom, tí z vás, ktorí sú duchovní, nech toho človeka napravia v duchu miernosti” (Gal 6, 1). Podľa Benedikta XVI. je “vo svete preniknutom individualizmom nevyhnutné znovu objaviť význam bratského napomínania, aby sme spoločne mohli putovať k svätosti”; “‘mať záujem’ o druhého znamená aj mať záujem o jeho duchovné dobro … bratské napomínanie s ohľadom na večnú spásu… v tých spoločenstvách, ktoré sú skutočne zrelé vo viere, ktoré sa starajú nielen o fyzické zdravie svojich bratov a sestier, ale aj o ich duchovné zdravie a konečný osud” (Posolstvo na Veľký pôst 2012, 3. novembra 2011); “bratská láska zahŕňa aj zmysel pre vzájomnú zodpovednosť… sme zodpovední jeden za druhého na ceste kresťanského života” (Anjel Pána, 4. septembra 2011). Hovoriac o pokušení mlčať, bavorský pápež dodal: “Myslím na všetkých tých kresťanov, ktorí sa z ľudskej ohľaduplnosti alebo čisto z osobnej pohodlnosti prispôsobujú prevládajúcej mentalite, namiesto toho, aby varovali svojich bratov a sestry pred spôsobmi myslenia a konania, ktoré sú v rozpore s pravdou a ktoré nejdú po ceste dobra” (Posolstvo na pôst 2012, 3. novembra 2011).

Otče môj, nie je smutné, že ste doteraz nedostali žiadnu verejnú synovskú nápravu od širokej koalície kardinálov a biskupov? Modlím sa k Bohu, aby ste v tejto veci nepochybovali: . Čo môžeme povedať o tých, ktorí vás nenapravujú, ktorí mlčia a pozerajú sa, ako sa rútite po ceste svojich omylov? Mnohí vás milujú, ale boja sa, že ich potrestáte, ak vás opravia. Iní vás nemilujú. Je zrejmé, že tí, ktorí vás povzbudzujú vo vašich chybách, vás milujú podľa ducha sveta, ale nie podľa Svätého Božieho Ducha.

Otče môj, na záver tohto listu si pripomeňme múdre odporúčania pápeža Benedikta XVI: “Písmo nám hovorí, že aj “spravodlivý sedemkrát padne” (Prís 24:16) … Vždy bude potrebný pohľad, ktorý miluje a napomína” (Posolstvo k Pôstnemu obdobiu 2012, 3. novembra 2011); “Mali by sme praktizovať bratské napomínanie–, ktoré si vyžaduje hlbokú pokoru a jednoduchosť srdca– a modlitbu, aby mohla stúpať k Bohu zo spoločenstva skutočne zjednoteného v Kristovi. O to všetko prosme na príhovor Presvätej Bohorodičky, Matky Cirkvi” (Anjel Pána, 4. septembra 2011). Modlime sa aj k svätému Petrovi a Pavlovi, aby vám pomohli prijať tento a nasledujúce listy, ktoré vám posiela syn Cirkvi, ktorý vás vrúcne miluje a každý deň sa modlí k Najsvätejšiemu a Milosrdnému Srdcu Ježišovmu a Nepoškvrnenému Srdcu Panny Márie za vaše úplné obrátenie k pravde. Prosím vás o požehnanie. Váš syn,

Páter Janvier Gbénou (pseudonym: Fr. Jesusmary Missigbètò)

[email protected] / Facebook, YouTube, Twitter, Truth, Threads, Instagram, TikTok: @fatherjesusmary